De kwaliteit van de Nederlandse digitale infrastructuur staat onder druk, waarschuwt CEO Petra Claessen van Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootgebruikers (BTG). Met een deltaplan wil de organisatie, samen met een aantal belangen- en brancheverenigingen, het bedrijfsleven en de overheid, de digitale koppositie veiligstellen.
“Nederland zit hoog in de digitaliseringsranglijsten. Het is belangrijk dat we die positie niet kwijtraken. Daarvoor is het belangrijk dat we doorpakken en er een routekaart 2030 komt voor een geïntegreerde aanpak,” meent Petra Claessen. De BTG-CEO somt de problemen op: “Internationale internetkabels die voorheen steevast in Nederland aan land kwamen, vinden steeds vaker hun weg naar andere landen. Gemeentelijke overheden scherpen hun beleid rond datacenters aan. En we lopen achter bij de migratie naar 5G.”
Digitale leider
De Nederlandse overheid moet werken aan een krachtig imago als digitale leider en de regiefunctie nemen qua ICT, bepleit Claessen. Ze benadrukt de cruciale rol van datacenters en operators in het licht van de (digitale) economie. “De coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat de Nederlandse economie sterk afhankelijk is van de digitale infrastructuur. 5G is een must. Noodzakelijk om de volgende stap te zetten van interactieve connectiviteit. Een sterk Europees cloudplatformnetwerk is belangrijk om onafhankelijk te zijn van niet-Europese providers.”
Initiatief nemen
Eén van de lessen van de coronacrisis is de kwetsbaarheid van de digitale infrastructuur. Als voorbeeld noemt Claessen de coördinatie van IC-bedden voor coronapatiënten. In allerijl moest een landelijk ict-systeem voor het bijhouden van de beschikbaarheid van IC-bedden worden opgetuigd. Dezelfde kwetsbaarheid geldt bij een storing van de digitale infrastructuur. “Je moet kunnen terugvallen op een alternatief. Het is belangrijk dat je op zo’n moment kunt doorschakelen naar een andere provider. Alleen zo voorkom je dat essentiële diensten en organisaties in de lucht blijven.” Ze vervolgt: “Er moet meer vanuit het ecosysteem, vanuit de samenwerking, worden gedacht. Iedereen zit vol goede bedoelingen, maar er moet iemand zijn die het initiatief neemt. Ik zeg altijd: alleen ga je sneller, samen kom je verder. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de BV Nederland.”
“Alleen ga je sneller, samen kom je verder. We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de BV Nederland. BTG building bridges in a digital environment”
Bruggen bouwen
“Je kunt ons vergelijken met de BOVAG of Vereniging Eigen Huis,” vertelt Claessen. We zijn belangenbehartiger voor de ICT en Telecommunicatiegrootgebruikers, maar bieden ook een B2B-platform met producten en diensten via onze dochterorganisatie TGG voor onze achterban. “We zijn onafhankelijk. Bouwen bruggen in een digitale omgeving en zoeken de verbinding. BTG stimuleert de wil om samen te werken en co-creatie.”
Standaard voor indoordekking
BTG heeft samen met de Nederlandse mobiele netwerkoperators KPN, T-Mobile/Tele2 en Vodafone een standaard voor de mobiele infrastructuur in gebouwen, bedrijfscomplexen en op industrieterreinen ontwikkeld. Tot dusverre had elke operator daarvoor zijn eigen specificaties, wat voor veel extra complexiteit zorgde voor onder andere de eigenaren van onroerend goed.