Goed nieuws voor spaarders: de rentes stijgen! Met name spaargeld voor één of twee jaar vastzetten op een spaardeposito loont, aangezien de rentes op depositosparen sneller stijgen dan de rentes op flexibele spaarrekeningen.
Kijken we naar spaarrentes geboden door banken in de rest van de EU, dan wordt het pas echt interessant: daar stijgen de rentes veelal sneller dan bij Nederlandse banken. Via het online spaarplatform Raisin.nl hebben Nederlandse spaarders eenvoudiger dan ooit toegang tot zo’n 100 deposito- en spaarrekeningen van banken uit de EU, met rentes die inmiddels oplopen tot wel 2,60% per jaar. Op spaardeposito’s met een looptijd van 1 jaar verdubbelde in de laatste 3 maanden de hoogste verkrijgbare rente reeds van 0,95% naar 2,00% p.j.
Eelco Habets, algemeen directeur van Raisin.nl, verwacht dat de rentes komende maanden nog wel zullen oplopen, vanwege verdere renteverhogingen van de ECB. “Spaarders kunnen en moeten nu echter al in actie komen. Zo behaal je een veel hogere spaarrente van inmiddels 0,65% p.j. op een spaarrekening bij bijvoorbeeld Renault Bank in Frankrijk, in tegenstelling tot de 0,00% p.j. die je bij Nederlandse banken over het algemeen krijgt. Ben je op zoek naar hoger, vast rendement zonder het risico van beleggen en je kunt je spaargeld een tijdje missen? Dan kun je termijndeposito’s overwegen. Hierbij leg je eenmalig een bedrag in tegen een vaste rente voor een vooraf overeengekomen looptijd – de rente wijzigt dus niet, waardoor je precies weet hoeveel rente je aan het einde van de rit kunt verwachten. De looptijden variëren over het algemeen van 3 maanden tot één of een aantal jaren. Zelfs looptijden van 10 jaar worden aangeboden.”
Dilemma: inleggen of wachten?
“De rentes zullen waarschijnlijk niet opnieuw verdubbelen in de komende drie maanden,” voorspelt Habets. De stijgende rente plaatst spaarders voor het dilemma of ze nú een spaardeposito moeten openen of beter nog even kunnen wachten op nóg gunstigere rentetarieven. Raisin.nl heeft berekend dat het vrijwel altijd een beter idee is om niet te wachten maar direct een rekening te openen.
Wachten met het inleggen van je spaargeld loont zelden, verklaart Habets. “Vaak maak je het mislopen van rente gedurende de periode dat je wacht niet meer goed, ook niet als je het geld tijdelijk op een flexibele spaarrekening met hogere rente zet.” Hij licht dit toe aan de hand van een rekenvoorbeeld. Als je de keuze hebt tussen nu inleggen op een spaardeposito met een looptijd van twaalf maanden tegen een rente van 1,00% op jaarbasis, of nog zes maanden wacht in de hoop dat je dan profiteert van een rente die geklommen is naar 1,50%. Wat levert dan het meeste op? Als je de eerste zes van de twaalf maanden afwacht, betekent dit dat je alleen de laatste zes maanden van het jaar rente opbouwt. Om de misgelopen rente goed te maken, moet de rente na zes maanden dubbel zo hoog liggen. In het voorbeeld heb je dus een rente van 2,00% op jaarbasis nodig om in de resterende zes maanden evenveel rente te hebben opgebouwd als in een situatie waarin je nu direct inlegt tegen een rente van 1,00% per jaar. “Het is dus verstandiger om nu direct je geld vast te zetten tegen een lagere rente van 1,00% dan zes maanden te wachten, omdat je dan 1,50% rente krijgt,” benadrukt Habets. “Zelfs als de rente hard stijgt, levert wachten aan het eind van de rit nauwelijks of niet meer op. Direct instappen pakt vrijwel altijd gunstiger uit – of je loopt in elk geval weinig tot niets mis.”
Profiteer van stijgende rentes met de depositoladder
Op een depositorekening staat je geld en de rente dus voor de gehele looptijd vast – je kunt tussentijds niet bij je geld. Om meer flexibiliteit in te bouwen, niet te wachten met je geld (en rente misloopt), en tóch te profiteren van stijgende rentes, kun je de zogeheten depositoladder toepassen.
Met de depositoladder, verdeel je je spaargeld over ‘spaarpotjes’ met verschillende looptijden. “Splits je spaarbedrag op in bijvoorbeeld vijf delen, welke je voor verschillende looptijden vast zet: één deel voor één jaar, één voor twee jaar, drie jaar, vier jaar, en vijf jaar. Zodra elk deposito vervalt, leg je dit opnieuw in voor 5 jaar. Het eerste ingelegde bedrag, oorspronkelijk op een deposito van één jaar, vervalt dan in het zesde jaar weer, het tweede bedrag na zeven jaar, enz. Zo heb je elk jaar weer een deposito dat vervalt, waarmee je weer op zoek kunt naar de beste rente van dat moment. Met de depositoladder heb je dus meer flexibiliteit en kun je eenvoudig inspelen op stijgende rentes.”
Over Raisin
Raisin geeft spaarders toegang tot deposito- en spaarrekeningen van banken uit heel de EU – via één platform en volledig online – met rentes tot wel 2,60% per jaar! Raisin’s diensten zijn gratis voor de spaarder: Raisin ontvangt een commissie op bemiddeld spaargeld van zijn partnerbanken. Er sparen al meer dan 500.000 Europese klanten voor meer dan € 53,0 miljard bij Raisin’s 129 partnerbanken.
Om te sparen bij de partnerbanken opent de spaarder zijn/haar gratis Raisin-rekening bij Raisin Bank, de persoonlijke centrale transactierekening bij Raisin Bank. Vervolgens opent en beheert de spaarder zoveel spaarproducten als gewenst vanuit één centraal account – ideaal als men het spaargeld wilt spreiden over verschillende producten, banken en landen!