Bergsport, natuur en knisperende sneeuw
Berglandschap heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op Nederlanders. Wellicht heeft het te maken met ons vlakke land, dat de bergsportvereniging een ledengroei heeft waarop andere sportbonden jaloers zijn.
Robin Baks, directeur van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging: “Ja, 61.000 leden, voor een land zonder bergen, is zeer opmerkelijk. Daarnaast ontdekken meer mensen de indoorklimhallen, waar ze zichzelf zowel fysiek als mentaal kunnen uitdagen.”
De bergsport is natuurlijk ook aantrekkelijk, omdat de meeste mensen veel tijd ‘binnen’ doorbrengen. Baks: “De behoefte om naar buiten te gaan als tegenhanger van het kantoorleven en in de file staan. Dan snak je gewoon naar frisse lucht en de natuur.”
Als bergsporter kun je kiezen uit: bergwandelen, alpinisme, (toer)skiën en klimmen. Bergwandelen is populair onder senioren en gezinnen met jonge kinderen. Alpinisme en toerskiën wordt vooral beoefend door de jonge volwassenen. Deze groep doet ook veel aan sportklimmen: leadklimmen of ‘routeklimmen’, boulderen en speedklimmen. Het sportklimmen heeft nu zelfs de Olympische status verkregen.
Baks: “Naast het sportieve element beleven mensen toch het grootste plezier aan het prachtige landschap. Zeker in de winter, wanneer je weg bent van alle drukte en je alleen het geluid van knisperende sneeuw onder je voeten hoort tijdens bijvoorbeeld een sneeuwschoenwandeltocht.”
Een goede voorbereiding is belangrijk, zeker als je de bergen in gaat, ook in de winter.
Baks: “Als je zelfstandig op pad wil gaan in off-piste terrein is het van belang dat je kennis en ervaring op doet op het gebied van lawinegevaar. Ga anders begeleid op pad met een gids.
“Een tip: op 21 januari 2018 is de Bergsportdag in de Jaarbeurs Utrecht, doe er je voordeel mee.”
Cruise, een luxe hotel met transport
Als directeur van Passenger Terminal Amsterdam had René Kouwenberg te maken met het hardnekkige imago van cruisereizen. Was dat niet iets voor rijke, oudere Amerikanen?
“Dat imago begint gelukkig steeds verder af te brokkelen. Mensen beginnen nu te zien dat cruises voor alle leeftijdscategorien , maar ook voor elke beurs zijn. Leuk detail: cruisepassagiers van diverse pluimage kozen Amsterdam voor de 2e keer op rij tot beste cruisebestemming van West-Europa en Britse eilanden.”
Een cruise is in feite een hotel en transportmiddel in een, waarmee je vanuit Amsterdam een mooie trip naar het hoge Noorden kunt maken. Tijdens de tochten naar de Baltische Staten of Noorwegen staan centraal: cultuur, kunst, stedentrips en… natuurschoon. Veel reizigers komen vooral voor dat laatste.
Kouwenberg: “Cruiseschepen worden groter en luxer met topservice én de modernste faciliteiten zoals bioscopen, theaters en wellnesscentra. Maar duurzaamheid staat ook steeds meer op de agenda. Van afvalverwerking tot en met beperking van CO2-uitstoot.
Vandaag de dag worden meer reizen online geboekt, maar Kouwenberg adviseert toch de offline aanpak om een cruisereis te boeken. “Vooral bij de allereerste cruise is het toch belangrijk om alle wensen en mogelijkheden door te nemen. Daarom raad ik mensen aan om zeker bij de eerste cruise naar een cruise agentschap te stappen.” Momenteel boekt zo’n 75% van de cruisepassagiers via een reisbureau.
Cruisereizen kunnen het gehele jaar door geboekt worden. Vanaf Passenger Terminal Amsterdam Reizen vertrekken veel schepen naar het Noorden.
Kouwenberg: “Echte aanraders zijn Noorwegen voor de sneeuw en IJsland voor de ongerepte natuurschoon. Allemaal te bereiken vanuit het gemak en de luxe van een cruiseschip zonder bagagegedoe.”
De wereld als mijn kantoor
Roëll de Ram is een digital nomad. Als freelance reisblogger reist ze de wereld rond en doet haar werk online. Gewapend met een laptop, smartphone, drone, camera en gadgets deelt ze haar reiservaringen en promoot ze ecoreizen.
“Floortje Dessing was mijn idool, maar nu doe ik precies hetzelfde. Ik heb van mijn grote reispassie een beroep gemaakt. Mijn wereld is daardoor groter geworden, waarbij ik extra belangstelling heb voor natuur, mens en milieu.”
Reizen zijn trending topics op social media, maar naast de glamour hebben jongeren ook oog voor de serieuzere aspecten van reizen.
De Ram: “Jonge reizigers vinden natuur en duurzaamheid steeds belangrijker. Groen is hot, dus mag het ook deel uitmaken van de travel experience. Denk daarbij aan hervulbare flessen of vliegtickets waarmee je een boomplantproject ondersteunt ter compensatie van de CO2-uitstoot. ”
Zowel reisorganisaties als vliegtuigmaatschappijen spelen hierop in en bieden hun klanten de mogelijkheid om al tijdens de boeking een ‘groene donatie’ over te maken.
“Deze initiatieven zorgen voor meer bewustwording. Trouwens, reizen an sich zorgt ervoor dat je als mens bewuster in leven staat. De wereld is zoveel groter dan jouw eigen leefomgeving. Reizen maakt je, als je daarvoor openstaat, meer open-minded. Dat vind ik een van de grootste pluspunten van mijn digital nomad leven.”
Een goede voorbereiding is essentieel voor zowel de digital nomad als de reiziger. Deze voorbereiding zal ook de cultuur, normen en waarden van het land moeten omhelzen.
De Ram: “Maar in een land kunnen er toch grote verschillen zijn. Vergelijk bijvoorbeeld de stad Tel Aviv met Jeruzalem: dat is een moderne, relaxte stad versus een stad waar een strengere, orthodoxe sfeer heerst. Kortom, bereid je altijd goed voor.”