Kinderen met een handicap zijn vaak eenzaam. De meeste kinderen leren leven met hun beperking,
maar buitengesloten worden went nooit. Stichting het Gehandicapte Kind strijdt voor een samenleving waarin kinderen met een handicap gewoon mee kunnen doen: in de speeltuin, op de sportvereniging in de buurt en op school.
'GEEN VRIENDEN HEBBEN IS EEN GROOT GEMIS'
Samen spelen in de speeltuin
Samen spelen is fijn, alleen toekijken doet pijn. Ieder kind moet veilig kunnen buitenspelen. In de buurt en met andere kinderen. We maken speeltuinen toegankelijk zodat ook kinderen met een handicap hier kunnen spelen en vriendjes kunnen maken.
Samen naar school met vriendjes
Het project Samen naar School maakt het mogelijk dat kinderen met een (vaak ernstige) handicap naar een gewone school kunnen. In hun aangepaste klaslokaal krijgen ze onderwijs met alle zorg en ondersteuning die ze nodig hebben. En waar mogelijk doen ze mee met de leerlingen van de andere klassen. Zo ontmoeten kinderen met en zonder handicap elkaar iedere dag op het schoolplein.
Samen sporten
Sport verbroedert en verbindt. Maar kinderen met een handicap zijn minder vaak lid van een sportvereniging of -club dan kinderen zonder handicap. We maken reguliere sportverenigingen toegankelijk voor kinderen met een handicap door aangepaste sporten aan te bieden als Frame Running.
Samen met het gezin een dagje uit
Sommige kinderen met een (vaak ernstige) handicap moeten liggend verschoond worden. Deze gezinnen kunnen niet zomaar een dagje uit, omdat er geen liggende verzorgingsplekken zijn. De oplossing is een Changing Places Toilet: een toiletvoorziening met onder andere een tillift en een brancard. Op veel plekken als dierentuinen, musea en pretparken zijn deze er nu nog niet. Wij dragen bij aan deze voorziening, zodat in de toekomt álle gezinnen samen een dagje uit kunnen.
Het feit dat kinderen met een handicap vaker eenzaam zijn, is voor René de grootste drijfveer om Stichting het Gehandicapte Kind op te nemen in zijn testament.
René: ‘Mijn vader zette zich vroeger als vrijwilliger in voor kinderen met een visuele beperking. Hij maakte puzzelritten met de auto en dan konden er een paar kinderen mee. Ik wilde dat ook wel eens beleven en op een dag mocht ik mee. Eén jongetje is me bijgebleven: een vrolijk ventje van een jaar of tien dat bijna blind was. Hij was gek op auto’s en praatte aan één stuk door. Zijn enthousiasme was aanstekelijk. Ik heb een fijne, liefdevolle jeugd gehad. En ook financieel ontbrak het in ons gezin aan niets. Wel ken ik het gevoel van eenzaamheid. Ik was een stil jongetje, legde moeilijk contact en had weinig vriendjes. Ook had ik geen broer of zus om mee te spelen. Ik kan me goed voorstellen hoe eenzaam kinderen met een handicap zich vaak voelen doordat ze niet mee kunnen doen en buitengesloten worden. Hoe warm je thuis ook is, het ontbreken van vrienden is een groot gemis. Rond mijn dertigste ging ik nadenken over mijn testament. Ik wilde voor later alles goed regelen. De notaris liet me een lijst zien met goede doelen en zo ben ik gaan nadenken over nalaten aan een stichting die zich inzet voor kinderen met een handicap. Ik hoop dat mijn nalatenschap er aan bijdraagt dat beperkingen geen belemmering meer hoeven te zijn zodat kinderen met een handicap zich minder eenzaam zullen voelen. Ik wil dat zij later kunnen terugkijken op een fijne jeugd. Dat gun ik ieder kind.’ U kunt, net als René, een toekomst creëren waarin geen kind met een handicap meer buitengesloten is: door Stichting het Gehandicapte Kind in uw testament op te nemen.
Ieder kind. Samen opgroeien.
Waar draagt uw nalatenschap aan bij?
Neemt u Stichting het Gehandicapte Kind op in uw testament? Met uw nalatenschap zorgt u ervoor dat kinderen met en zonder handicap samen opgroeien en kinderen met een handicap niet meer buitengesloten worden. Met uw steun kunnen kinderen met een handicap ook meedoen! Met verschillende projecten, in heel Nederland, zorgt Stichting het Gehandicapte Kind ervoor dat kinderen met elkaar spelen, sporten en naar school gaan. Ieder kind. Samen opgroeien. Wilt u een persoonlijk gesprek met Stichting het Gehandicapte Kind over wat u kunt betekenen voor kinderen met een handicap? Neem voor meer informatie of de gratis brochure, geheel vrijblijvend, contact op.
Christelle Bouman
Relatiemanager bijzondere giften
cbouman@gehandicaptekind.nl
020-6791200
Wilt u nu steunen en ervoor zorgen
dat kinderen met een handicap er
gewoon bijhoren? U kunt een gift
overmaken op:
IBAN: NL76 RABO 0334 4334 44