Een studie kiezen is een investering in jezelf en in je toekomst. Maar hoe maak je de juiste keuze? Zeven adviezen van een ervaringsdeskundige.
1. Oriënteer je ruim van tevoren.
De vragen stuiteren bij het maken van een studiekeuze over je heen: wat wil je later worden, welke opleiding past daarbij, waar wil je studeren? Bovendien is er zoveel aanbod aan studiemogelijkheden dat keuzestress op de loer ligt. “Je ziet door de bomen het bos niet meer,” zegt Manon Lenferink, ervaren studiecoach en vestigingsmanager van Hogeschool Tio in Utrecht. “Het is helemaal van deze tijd, een maatschappij waarin zóveel te kiezen valt. Maar ik zie ook hoe jongeren daarmee worstelen. Probeer je ruim van tevoren te oriënteren. Het begint bij weten wat je níet wilt, daarmee perk je de keuzemogelijkheden al aanzienlijk in.”
2. Verdiep je óók in de onderwijsinstelling.
“Dat advies geef ik er altijd bij,” zegt Lenferink. “Studie is één, onderwijsinstelling is twee. Met een studie investeer je in jezelf, maar de school is ook een belangrijk onderdeel. Ga dus kijken bij verschillende scholen. Hoe is de sfeer? Hoe zit het met het aantal lesuren? Wat kun je te weten komen over de docenten, hebben ze een band met de beroepspraktijk? Zijn er uitwisselingsprogramma’s? Welke (beroeps)vaardigheden ontwikkel je er en hoe? Heb je les in kleine klassen of in grote collegezalen, en wat spreekt jou aan?” De antwoorden op zulke vragen verscherpen het inzicht in wat je ongeveer wilt.
3. Durf verder in de toekomst te kijken.
Het werkende leven lijkt heel ver weg als je nog knopen moet doorhakken over je studiekeuze. Lenferink: “Toch is het verstandig om ook na te denken over wat je ná je opleiding wilt. In welke functies kun je straks met je studie terecht? En hoe makkelijk ga je daarin een baan vinden?” In hoeverre zijn, met andere woorden, perspectief en zekerheid kernwaarden voor je bij de keuze van je studie en de aanbieder van je opleiding?
4. Denk breed.
Interesse en motivatie zijn misschien wel net zo belangrijk. Je wilt natuurlijk een studie doen die je interessant vindt en later een baan hebben in een werkveld waar je enthousiast van wordt. Kom je er niet uit, kijk dan ook eens naar de breedte van een opleiding. Welke vaardigheden doe je op en hoe breed kun je die inzetten op de arbeidsmarkt? Zelf deed Lenferink een opleiding Hotel- en Eventmanagement: “Daarin werd ik zo breed opgeleid dat ik er echt alle kanten mee op kon.”
5. Kies voor jezelf, niet voor je imago
Keuzestress kan ook voortkomen uit de druk die komt van de buitenwereld. Lenferink: “Die was er vroeger ook wel, maar met de komst van social media is er iets bijgekomen. Alle jongeren waarmee ik werk, zitten gekluisterd aan hun telefoon. Op Facebook en Instagram zien ze voortdurend afbeeldingen van geslaagde levens en iedereen vergelijkt zichzelf met anderen.” Probeer er doorheen te kijken, benadrukt Lenferink: “Besef dat op social media vooral succesverhalen worden gepost, maar dat echt niet iedereen een perfect leven leidt. Baseer je studiekeuze niet op het meest Instawaardige beroep of op wat je vrienden leuk vinden, maar volg je eigen gevoel, interesses en competenties.” Onderaan de streep is het simpel: met een goede studiekeuze geef je echt vorm aan je toekomst en je welzijn, niet aan je digitale imago.
6. Ontwikkel jezelf tijdens je opleiding.
Je studietijd is de uitgelezen periode om jezelf te ontwikkelen. Lenferink: “Ik zie schuchtere jongeren helemaal opbloeien na hun eerste stage. Die hebben hun plek gevonden, voelen zich bevestigd in hun keuze en komen een stuk volwassener weer op school. Ik zie ook studenten die niet per se een leuke stage hebben gehad, maar van die ervaring wél iets hebben geleerd. Dat ze bijvoorbeeld aan de voorkant van een bedrijf hebben gewerkt, in de sales, en dat ze daar ondervonden dat ze aan de achterkant, in de finance, eigenlijk veel beter op hun plek zijn. Als student krijg je de kans om van alles uit te proberen, ervaringen op te doen en nieuwe keuzes te maken. Bepaal je doelen, en stel ze onderweg bij. Daar leer je van!” Ook belangrijk bij de studiekeuze: zoek de onderwijsinstelling die je die ruimte biedt.
7. Kalm aan!
Investeren in jezelf is een levenslang project. Lenferink: “Ik zie heel veel ambitie bij deze generatie en soms ook haast. Jongeren die beslist op hun dertigste manager willen zijn. Die probeer ik weleens af te remmen. Natuurlijk is het positief als je zo’n drive hebt. Maar je hebt nog een heel leven voor je. Dus: kalm aan. Staar je niet blind op die ene functie, doe op zoveel mogelijk plekken ervaring op.”