Per ongeluk urine verliezen is vervelend, maar niks om je voor te schamen: 30 tot 40 procent van de vrouwen heeft hier last van. En 25 procent van die groep ervaart hinderlijk urineverlies, vertelt gynaecoloog Karlijn Schweitzer. Maar goed nieuws: daar is wat aan te doen.
Urineverlies – ook wel incontinentie genoemd – is het verlies van urine op ongewenste momenten. “Dit komt veel voor bij vrouwen”, zegt Karlijn. Ze maakt het onderscheid tussen inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie. “Bij inspanningsincontinentie verlies je urine op drukverhogende momenten: tijdens het hoesten, niesen, lachen of sporten. In het geval van aandrangincontinentie worden mensen overvallen door een plotselinge aandrang. Dat kan een neurologische oorzaak hebben, maar ook het gevolg zijn van een blaasinfectie of een gespannen bekkenbodemspier.”
Impact urineverlies
De impact hiervan op de kwaliteit van leven is groot. Karlijn: “Vrouwen stoppen met sporten, gaan niet meer naar het strand en rennen niet meer spontaan achter de kinderen aan. Als ze last hebben van aandrangincontinentie durven ze soms zelfs de deur niet meer uit. Zeker nu er steeds minder openbare toiletten zijn, is de drempel om dingen te ondernemen vaak hoog.”
Voorkomen van urine-incontinentie is niet mogelijk. “Aanpassingen van de leefstijl kunnen wel helpen. Dan moet je denken aan stoppen met roken, waardoor je minder vaak moet hoesten. Ook afvallen, in het geval van overgewicht, en het voorkomen van obstipatie zijn zaken die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de situatie.”
De behandeling
De mogelijkheden op het gebied van behandeling zijn groot. “Het trainen van de bekkenbodem, fysiotherapie en medicijnen kunnen de druk op de blaas verminderen en daardoor urineverlies bij aandrang voorkomen. Bij aanhoudende aandrang kan Botox in de blaas de blaasspier helpen ontspannen. Bij inspanningscontinentie kan een kleine operatie – het plaatsen van een incontinentiebandje – helpen. Dat is een simpele ingreep en gebeurt vaak.”
Volgens de gynaecoloog is het taboe op urineverlies groot. “Schaamte speelt een belangrijke rol.” Het gevolg? “Veel vrouwen die hulp kunnen gebruiken, zoeken geen hulp. Het is daarom belangrijk dat vrouwen weten dat ze hieraan geholpen kunnen worden. Als ze het gesprek aan gaan, kunnen ze de afweging maken tussen wel of niet behandelen.”
Taboe
De vrouwen met urineverlies die Karlijn langs ziet komen bij haar in de praktijk, komen vaak nadat ze met iemand hebben gesproken die hieraan is geholpen. “Veel vrouwen maken een afspraak nadat ze van een familielid of vriendin over een behandeling tegen urineverlies hebben gehoord. Als ze horen dat urine-incontinentie relatief eenvoudig verholpen kan worden, durven ze daarna vaak zelf het gesprek aan te gaan.”
Karlijn hoopt daarom dat vrouwen eerlijk durven te zijn over urineverlies als zij daar last van hebben. “Als het gesprek wordt gevoerd, wordt de drempel om hier iets aan te gaan doen, lager. Ik kan me voorstellen dat het lastig is, maar het zou mooi zijn als meer vrouwen dit gaan doen. We worden grootgebracht met het idee dat je zindelijk moet zijn. Hebben we last van urineverlies? Dan praten we daar niet over. Daardoor lijkt het, als je hier last van hebt, alsof je de enige bent die hier hinder van ondervindt, maar dat is echt niet zo.”
Maak een afspraak
Heb je last van urineverlies? “Maak dan een afspraak bij de huisarts om eens te praten over de klachten die je ervaart. Samen bekijken jullie wat een logische volgende stap is. Dat kan fysiotherapie zijn, maar ook een afspraak bij de gynaecoloog.”
Wil je meer lezen over urineverlies bij vrouwen? Scan de QRcode voor meer informatie.