Lastig wondje? Zo help je je lichaam sneller (en veiliger) herstellen
Een schaafwond, een snijwondje: pijnlijk en vaak ook lastig. Maar wie er een beetje aandacht aan schenkt, mag zeker rekenen op een snelle genezing. Effectieve wondverzorging bestaat uit drie simpele stappen. Pas ze toe en verbaas je over de snelle herstelkracht van je lichaam.
De bewering dat wonden beter en sneller genezen aan de droge lucht (‘ademen’) is hardnekkig en onjuist.
Ze lijken onvermijdelijk en komen vaak op het verkeerde moment. Een ongelukje tijdens het klussen. Een moment van onoplettendheid in de keuken. Gelukkig kan onze beschadigde huid zich snel herstellen, maar het is ook een complex proces waarbij het onze hulp nodig heeft. Reinigen. Beschermen. Genezen. Dat zijn de drie stappen die je moet zetten naar een snel en veilig herstel.
- ‘Goed schoonmaken’
‘Eerst maar eens goed schoonmaken!’ Wie als kind ooit met een schaafwondje is thuisgekomen, krijgt misschien nog steeds de rillingen van de ontsmettingsalcohol die dan tevoorschijn werd gehaald. Het prikte en het deed pijn! Niet heel geschikt voor kinderen dus. Voor niemand, weten we inmiddels. Want alcohol doodt niet alleen de bacteriën, maar ook de levende huidcellen – en die zijn nou juist nodig om een wond sneller te laten genezen. Dat betekent niet dat je een wond dan maar niet moet ontsmetten, integendeel. De eerste stap naar een snelle genezing is nog altijd ‘goed schoonmaken’. Immers, zonder beschermende huidlaag kunnen vuil en bacteriën het lichaam binnendringen, het herstel vertragen en het risico op een wondinfectie verhogen. Zelfs de kleinste wond geneest beter als je deze eerst reinigt. Niet met alcohol, maar met bijvoorbeeld een ontsmettende wondspray die vuil en bacteriën uit de beschadigde huid verwijdert én die geen schade aanricht aan de levende huidcellen.
- Altijd beschermen
Hardnekkig is de bewering dat wonden beter en sneller genezen aan de droge lucht (‘ademen’). Medisch onderzoek wijst op het tegendeel. Logisch eigenlijk. Want als je voor een snelle genezing een wond goed reinigt, waarom zou je dan een vertraagd herstel riskeren door de wond daarna weer bloot te stellen aan vuil en bacteriën? Bovendien krijgt een wond in de openlucht altijd een korstje en kan zich daardoor moeilijker sluiten. En ja, dat verhoogt weer het risico op een lelijk litteken. Een snelle en ongestoorde genezing vindt dus altijd plaats onder een pleister, een steriel wondverband of een kompres. Dat inzicht ligt ook aan de basis van het principe van vochtige wondgenezing. Niet in de droge lucht, maar juist in een vochtig milieu kan nieuw huidweefsel zich makkelijker vormen. Nieuwe cellen groeien en delen zich dan sneller, harde korstjes blijven achterwege. Vochtige wondgenezing mag je overigens niet verwarren met een vochtige pleister, die moet je gewoon vervangen. Maar er zijn bijvoorbeeld wel speciale pleisters op de markt die vochtige wondgenezing simuleren. Het aardige is dat die inderdaad doen wat ze beloven, de genezing van een wond soms tot wel vijftig procent versnellen.
- De genezing versnellen
Goed gereinigd en goed beschermd? Dan heb je eigenlijk alles al gedaan voor een goede genezing. Toch kun je het herstelproces nog een handje helpen. Een kleine, oppervlakkige wond kun je dun insmeren met een wondzalf. Ook in dat geval creëer je een vochtig milieu waarin de wond sneller heelt. En vaak ook mooier, omdat een zalf aanzienlijk kan helpen bij het verminderen van littekens.
Checklist
- Hoe klein ook, maak een wondje altijd schoon (niet met alcohol!).
- Wonden genezen niet beter aan de droge lucht. Bescherm ze tegen infectie met een pleister en blijf deze verschonen tot de wond genezen is.
- Wil een wondje niet helen of slechts heel langzaam? Dit kan een symptoom zijn van een serieuze aandoening zoals diabetes. Laat een arts in dat geval de wond controleren.
- Let op: als een wond diep is, hevig bloedt of tekenen vertoont van een infectie (rood, warm, gezwollen), raadpleeg dan altijd een arts.
Voor meer informatie voor een goede wondverzorging lees hier meer