We lezen het overal. Jongeren lopen vast, het aantal werknemers met een burn-out blijft stijgen
en de druk op de zorg neemt onverminderd toe. Het is daarom hoog tijd dat we met andere ogen naar onszelf en ‘het systeem’ kijken en met elkaar werken aan een samenleving die bijdraagt aan ons mentaal welzijn in plaats van daar afbreuk aan doet.
Mentale gezondheid raakt alle aspecten van ons leven. Daarom zet Missie Mentaal in op brede samenwerking. Publiek-privaat, domeinoverstijgend en met iedereen. Een mooi voorbeeld hiervan is de Nederlandse Week van de Mentale Gezondheid die van 2 tot en met 8 juni plaatsvindt. In het kader van UIT DE KNOOP, Ontwarren en ontwaren worden door het hele land tientallen activiteiten georganiseerd.
Collectieve verantwoordelijkheid
Impactvolle initiatieven eindigen voortijdig, de manier waarop we met elkaar over mentale problemen spreken werkt averechts en bij maatschappelijke vraagstukken wordt de rol van het bedrijfsleven vaak over het hoofd gezien. Terwijl juist werkgevers een betekenisvolle positie innemen in het versterken van mentale veerkracht — op de werkvloer én daarbuiten. Dit zijn voorbeelden van ‘knopen’ in onze samenleving, waar we ons in de Week van de Mentale Gezondheid over buigen.
Landelijk congres, Mentaal Boekenbal en Filmfestival
Op donderdag 5 juni is het Landelijk Congres Mentale Gezondheid met sprekers als Lucas de Man, Esther van Fenema en Jet Bussemakers, waardevolle ontmoeting, serious gaming en workshops waarin we met elkaar knopen ontwarren. Vrijdag draait om de kracht van het verhaal met het Mentaal Boekenbal en het Mentaal Filmfestival. Ontdek het volledige programma op missiementaal.com.
Jouw perspectief helpt
We brengen perspectieven samen voor een mentaal veerkrachtige samenleving. Ook jouw perspectief is van belang. Ga naar missiementaal.com en ontdek hoe jij kunt deelnemen aan de Week van de Mentale Gezondheid.
Missie Mentaal
Missie Mentaal is onderdeel van de kabinetsbrede aanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’. Initiatiefnemer Alles is Gezondheid (onderdeel van CAOP) is een zelfregulerend netwerk dat met honderden partners werkt aan een vitale samenleving.