De koudere maanden zijn in aantocht en dat betekent, buiten veel gezelligheid, hogere energie- rekeningen. Of je nu een kleine huurwoning hebt of wilt investeren in grote maatregelen, met een paar slimme aanpassingen kun je flink besparen. Hier zijn onze tips!
Energiezuinige Led-lampen verbruiken tot 85% minder stroom en gaan 15x langer mee
Korter douchen
Wanneer het koud is kan het verleidelijk zijn om langer onder de warme straal te blijven staan, maar je kunt flink besparen door korter te douchen. Zet een timer of speel een liedje af dat precies vijf minuten duurt, zo maak je besparen gezellig! Gebruik ook een waterbesparende douchekop, zo bespaar je liters water. Heb je plannen om de badkamer te verbouwen? Overweeg dan een warmtewisselaar. Hiermee gebruik je de warmte van het afgevoerde douchewater om nieuw water voor te verwarmen.
Verwarmen met slimme keuzes
Probeer te wennen aan een binnen- temperatuur van 19 graden. Als je thuiswerkt in een kleine ruimte, over- weeg dan een infraroodpaneel – ze zijn er zelfs met kunstwerken erop! Verwarm alleen de ruimtes waar je daadwerkelijk bent, en sluit deuren om warmteverlies te voorkomen. ’s Nachts is 15 graden vaak al voldoende. Heb je vloerverwarming? Zet die dan iets hoger, rond de 17 graden. Elektrische dekens, een kruik of een lekker warm dekbed doen ook wonderen.
Licht en elektriciteit
In de donkere dagen branden de lampen vaak wat langer. Vervang gloeilampen en halogeenlampen
door energiezuinige LED-lampen. Ze verbruiken tot 85% minder stroom en gaan ook nog eens 15 keer langer mee, de iets duurdere aanschaf heb je er dus al snel uit. Begin met de lampen die je het vaakst gebruikt, zoals in de woon- kamer en keuken.
Was en vaat
Was op een lagere temperatuur, 30 tot 40 graden is vaak genoeg. Centrifugeer extra voor je de droger gebruikt of – beter nog – hang je was op om te drogen. Een volle trommel is efficiënter, dus maak van twee kleine wasjes één grote. Ook voor de vaatwasser geldt: voorspoelen is vaak niet nodig, en zet hem pas aan als hij echt vol is. Wan- neer je een nieuwe wasmachine of vaatwasser gaat kopen let dan goed op het energielabel, kies voor A, en gebruik zoveel mogelijk het eco programma, op die manier haal je er zoveel mogelijk profijt uit.
Slim investeren
Wil je grotere stappen zetten? Denk dan bijvoorbeeld aan dak-, vloer- en spouwmuurisolatie. Schakel een vakman in die rekening houdt met natuurinclusieve isolatie. Een andere optie is de aanschaf van een warmtepomp. Als je bovendien op inductie kookt, kun je zelfs helemaal van het gas af. Dit levert niet alleen energiebesparing op, maar ook een aanzienlijke besparing op de rekening. Voor een gemiddelde hoekwoning uit 1975 met matige isolatie kan een hybride warmtepomp jaarlijks zo’n 680 euro aan energiekosten besparen. Ook zonnepanelen zijn nog steeds een slimme investering die zichzelf terugverdient, vooral als je ze goed afstemt op je energieverbruik. Laat bijvoorbeeld je panelen gericht op de ochtend- of middagzon installeren, afhankelijk van wanneer jij de meeste stroom gebruikt. Door bewust om te gaan met je energieverbruik kun je tijdens de koude maanden flink besparen, zonder in te leveren op comfort.