Private equity staat bekend om hoge rendementen, met gemiddeldes van 15% per jaar. Daarom profiteren veel institutionele investeerders en vermogende families al decennialang van deze beleggingscategorie. “Door de hoge instapbedragen was dit niet bereikbaar voor particuliere beleggers. Zonder tonnen vrij spaargeld op de bank kon je geen toegang krijgen. Daarom zijn we Capler begonnen, omdat iedereen dezelfde investeringskansen verdient,´ vertelt oprichter en algemeen directeur van Capler, Jelle Postma.
"Wij vinden dat iedereen dezelfde investeringskansen verdient"
Met het Capler Private Equity Fund-of-Funds, zoals de volledige naam luidt, kan iedereen een solide langetermijnrendement behalen, gespreid over meer dan 500 winstgevende bedrijven. Vanaf 5.000 euro in plaats van €250.000 laat je je geld beleggen door ’s werelds meest ervaren private equity fondsen.
Niet langer exclusief voor de allerrijksten
In aanloop naar Capler heeft Postma bijna 15 jaar in de private equity sector gewerkt. Onder andere bij Nederlands succesvolste private equity fonds, Main Capital Partners, en bij de Nederlandse Investeringsinstelling meegewerkt aan de oprichting van vijf verschillende impactfondsen voor de pensioensector. ‘Daar heb ik geleerd hoe ontzettend winstgevend private equity is en aan welke wet- en regelgeving je moet voldoen als je een nieuw fonds begint.’
‘Tijdens mijn werk voor al deze private equity fondsen heeft ook de vraag zich in mijn hoofd genesteld, waarom mijn vrienden en familie niet kunnen profiteren van de rendementen die worden gemaakt? Ik heb wel eens iemand geïntroduceerd die niet kon meedoen omdat hij op dat moment geen 250 duizend euro kon inleggen.’ De reden is dat private equity fondsen zich exclusief richten op de allerrijksten.
Een artikel van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) gaf het laatste duwtje om met Capler mensen toegang te bieden tot investeringen die voor de particuliere belegger tot nu toe onbereikbaar zijn. ‘Het IMF heeft zo’n 10 jaar onderzoek gedaan in Noorwegen, waaruit blijkt dat de rijken steeds rijker worden, terwijl het vermogen van de middenklasse gelijk blijft of achteruit gaat. Dat komt doordat de rijken toegang hebben tot betere rendements- en risicoproducten. Met mijn achtergrond ging het belletje meteen rinkelen en kwam het oude idee weer naar boven om het beleggingslandschap te democratiseren.’
De kracht van het fonds zit in het collectief. Door het bundelen van kleinere beleggingen kan Capler de benodigde miljoenen investeringen van private equity fondsen overbruggen. Dankzij Capler is private equity nu toegankelijk voor iedereen met een eerste inleg van minimaal € 5.000 en indien gewenst vervolgens periodiek. Als deelnemer bepaal je zelf het doel: voor de toekomst van je (klein)kind, je pensioen of je vermogen in de eigen BV of holding.
Gespreid beleggen in niet beursgenoteerde bedrijven
Bij beleggen denkt iedereen aan beursgenoteerde bedrijven, vertelt Postma. ‘Je kunt bijvoorbeeld een mandje AEX-aandelen kopen. Private equity richt zich echter op de grote meerderheid van bedrijven die niet beursgenoteerd zijn. Die bedrijven willen bijvoorbeeld internationaliseren of hun bedrijfsvoering moderniseren waarvoor ze extra kapitaal willen aantrekken.’ Dit kapitaal wordt dan opgehaald bij private equity fondsen en via Capler kun je nu ook beleggen in deze niet beursgenoteerde ondernemingen.
Capler is een zogenoemd “fund-of-funds”. Je belegt in meerdere bewezen private equity fondsen en meer dan 500 sterk groeiende en winstgevende bedrijven. ‘Capler selecteert uit 10.000 Europese private equity fondsen de meest ervaren managers en deze private equity fondsen investeren in deze bedrijven´
Daarmee staan we op de schouders van reuzen. De partijen die voor ons beleggen zijn diep geworteld in het financiële systeem en hebben bewezen trackrecords. De fund-of-funds-portefeuille is breed georiënteerd, met een focus op fondsen in Europa en de VS. ‘We investeren van medische technologie tot consumentengoederen en van software tot industriële bedrijven.’ Het verwachte rendement ligt tussen de 9,3 en 12 procent na alle kosten. ‘We hebben gekeken naar de sectorspecifieke rendementen en rendementsverwachtingen van de fondsen waarin we actief zijn. Private equityfondsen kennen gemiddelde rendementen van 15 procent per jaar en daar moeten dan nog onze kosten vanaf. Veel mensen vinden dit een conservatieve inschatting voor de rendementen in de sector, maar wij zijn liever terughoudend dan dat we teveel beloven.’
Capler Private Equity Fund-of-Funds is een subfonds van Elite Fund Management en staat onder toezicht van de AFM en DNB.