De zomer en vakantieperiode komen er weer aan. De kunst is om het inbrekers zo lastig mogelijk te maken. Bouwkundig specialist John Kersemakers van Vereniging Eigen Huis somt de drie “L’en” op die afschrikken: lang (tijd om binnen te komen), licht en lawaai. Hij geeft praktische tips om het inbrekers extra lastig te maken.
Inbrekers slaan een woning met goede beveiligingsmaatregelen meestal over
De zomer en vakantieperiode komen er weer aan. De kunst is om het inbrekers zo lastig mogelijk te maken. Bouwkundig specialist John Kersemakers van Vereniging Eigen Huis somt de drie “L’en” op die afschrikken: lang (tijd om binnen te komen), licht en lawaai. Hij geeft praktische tips om het inbrekers extra lastig te maken.
Een belangrijk punt om te weten: de gelegenheid maakt de dief. Slechts tussen de 5 en 10 procent van alle huisinbraken is het werk van “professionals”. Het gros loopt langs en ziet een kans om in te breken. Ze denken ‘hier is wat te halen. Bijvoorbeeld omdat ze een ‘ik ben niet thuis’-briefje zien hangen voor de postbode of een open raam zien. Maar ook omdat de sloten op de deuren makkelijk is te forceren.’ Als voorbeeld gebruikt hij zijn eigen huis. ‘Ik heb een uitbouw, waar iemand met hulp van de kliko makkelijk op klimt, dus ik moet mijn raam altijd goed sluiten voordat ik de deur uit ga.’ In negen van de tien gevallen komt de gelegenheidsdief met behulp van kleine, simpele werktuigen binnen. ‘Dan moet je denken aan een schroevendraaier of waterpomptang. Hij gaat echt niet met een grote koevoet rondlopen. Dat valt te veel op,’ aldus Kersemakers. Er zijn twee methoden populair bij inbrekers, verklaart hij. ‘Bij de kerntrekmethode wordt een schroef in de slotcilinder geboord. Vervolgens wordt deze eruit getrokken. En als de cilinder te lang is en uitsteekt, kan de inbreker deze afbreken met een tang.’
Piekperioden
De inbraakcijfers gaan al een aantal jaren naar beneden. ‘Dat heeft ermee te maken dat mensen hun huis steeds beter gaan beveiligen. Maar ook dankzij camera’s en buurtappgroepen.’ Alleen heb je weinig aan statistieken als het je zelf overkomt, meent Kersemakers. ‘Een inbraak heeft veel impact. Mensen gaan zich minder veilig voelen.’ Hij adviseert hang- en sluitwerk met minimaal twee en liefst drie SKG-sterren beveiliging. ‘Hoe hoger het aantal sterren, des te langer houd je de inbreker buiten. Inbrekers slaan een woning met goede beveiligingsmaatregelen meestal over. Een dief is niet graag lang bezig en staat liever niet in het licht. En hij wil het liefst geen aandacht. Lawaai schrikt af.’ Het installeren van een alarmsysteem en camera’s is stap 2, stelt hij. ‘Als het alarmsysteem afgaat, is de inbreker al binnen. Dat moet je voorkomen, dus de eerste investering is goed hang- en sluitwerk.’ Soms trek je met de beste bedoelingen de aandacht, legt Kersemakers aan de hand van een voorbeeld uit. ‘Als mijn buurman een avondje weg is, dan heeft hij z’n buitenlamp aan. Dat is een signaal: ik ben er niet. Veel slimmer is een verlichting met bewegingssensor bij de deur.’ De vakantieperiode en Kerst zijn de piekperioden qua inbraken. Het is zaak om vooral te zorgen dat het huis er bewoond uitziet, tipt Kersemakers. ‘Zorg voor een beetje troep en laat je huis vooral niet helemaal opgeruimd achter. Ik heb zelf een app op m’n telefoon waarmee ik kan programmeren dat de lampen aan en uit gaan. Maar je kunt ook de buren vragen om af en toe hun auto op je oprit te parkeren.’
Veilig gevoel
‘Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW, www.politiekeurmerk.nl) vermindert de kans op een geslaagde inbraak met wel 80%,’ vertelt Kersemakers. ‘Je kunt je eigen woning laten inspecteren op inbraakveiligheid door een betrouwbare (PKVW-)slotenmaker. Daar moet je wel op letten, er zijn helaas ook malafide bedrijven actief.’ Een Politiekeurmerk Veilig Wonen-bedrijf (PKVW-bedrijf) kan adviseren over maatregelen die nodig zijn om een certificaat beveiligde woning te krijgen.’ Goed hang- en sluitwerk zorgt niet alleen voor een veilig gevoel. Vaak krijg je korting op je inboedelverzekering als je woning voldoet aan de PKVW-eisen.