Wind en water. Nederland is er goed in. Dat is prettig, met het oog op een toekomst die moet gaan draaien op hernieuwbare energie! Windenergie, in het bijzonder op zee, heeft daar een fikse rol in. Op zee liggen zo mooie kansen voor Nederland. Kansen waar burgers nog te weinig in deel kunnen nemen, bijvoorbeeld door mee te investeren. Jammer: iedereen zou moeten kunnen meedelen in de opbrengsten van “onze” Noordzee.
Meer groene stroom en op grotere schaal
Betrouwbaar, maar vooral effectiever. Dat typeert offshore windparken, ten opzichte van hun tegenhangers op land. Groene energieproductie op grotere schaal en dankzij de krachtigere windstromen op open water ook met een hogere opbrengst. Bovendien: de vraag naar groene energie groeit en groeit. Zo is de stabiele productie verzekerd van een afzetmarkt.
Ambities met wind in de zeilen
De toekomst van windenergie van zee is opgewekt. Er wordt volop geïnnoveerd. In robotica bijvoorbeeld, voor onderhoud wanneer de zee te ruw is om over te steken. In turbines die zichzelf uitschakelen bij de hoge windsnelheden en weer opstarten direct wanneer het kan. En in behoud van natuur, met aandacht voor biodiversiteit. Belangrijker nog: de komende jaren wordt er volop bijgebouwd. Nederland speelt, als ervaringsdeskundige, een leidende rol in de ambitieuze doelstellingen van de Europese Unie. Hoe meer investeringen in wind op zee, hoe breder het risico gedragen wordt en hoe financieel aantrekkelijker. Ook voor de particuliere belegger, dus.
Nog wel te weinig ruimte voor burgerparticipatie
Vergelijken we onszelf met België, dan vallen de mogelijkheden voor burgers om mee te investeren echter tegen. Bij groene energieprojecten in het algemeen en wind op zee in het bijzonder. De grote banken en energiereuzen zijn er vooral aan zet. Dubbel jammer. Zowel voor de betrokkenheid die burgerparticipatie teweegbrengt, als voor de kans mee te delen in de opbrengsten van de Noordzee die aan hen voorbij gaat. Beheerder van écht duurzame fondsen Meewind, vormt hierop de uitzondering. Via Meewind maken individuele beleggers slimme technologie mogelijk voor duurzame energie-oplossingen. Direct investeren in aardwarmte-projecten voor de glastuinbouw, bijvoorbeeld. Of duurzame mobiliteit en zonneweides. Maar ook in offshore windparken zoals het bekende project ‘Belgische Kust’. Dubbele winst. Voor henzelf en de aarde.
Laat uw geld hard en duurzaam werken
Flinke kansen rond investeren in wind op zee dus. Met oog op langere termijn rendement voor beleggers, op het vergroenen van de energievoorziening in Nederland en het in de voorhoede helpen realiseren van internationale klimaatdoelstellingen. Meewind is daarin geen onbekende speler. Al sinds 2007 investeert zij met ruim 12.500 participanten in duurzame energieoplossingen. Met een totaal belegd vermogen van €320.000.000,-. Veel van haar fondsen zijn momenteel geopend: een mooie kans voor iedereen die kiest voor dubbele winst voor henzelf én de aarde. Let op: met beleggen loopt u risico en maakt u kosten. U kunt uw inleg (deels) verliezen.