Emissievrij en elektrisch zijn toverwoorden in de bouw dezer dagen. Maar 43% van de bouwprofessionals denkt dat er in de nabije toekomst onvoldoende oplaadinfrastructuur zal zijn. Boels Rental, marktleider in machineverhuur, zocht en vond een betere benadering.
De tijd dat een dieselaggregaat de oplossing is, is geweest.
Opdrachtgevers, werknemers, overheid, omwonenden – iedereen verwacht dezer dagen dat een bouwproces zich maximaal duurzaam en minimaal storend voltrekt. Grote stappen worden er op dat gebied gezet en elektrische machines spelen daarbij een belangrijke rol. Maar daarbij doen zich ook potentiële problemen voor. Bouwmachines hebben namelijk veel stroom nodig. Die stroom moet worden opgeslagen en dat betekent bij zwaardere machines al gauw grote accupakketten en mogelijk overbelasting van het stroomnet. Of het nu om de bouw van een huis of een kantorencomplex gaat, de tijd dat een extra dieselaggregaat de oplossing is, is geweest. Een grondige inventarisatie van wat precies nodig zal zijn, voor de start van de bouw, is bij uitstek een verstandige aanpak. En als de bouw loopt, is continu energieverbruik monitoren dé manier om snel beslissingen te kunnen nemen als de laadcapaciteit te kort dreigt te schieten.
Mobiele laadoplossingen
Mooie ontwikkeling daarbij, noteert Boels, juist ook als het om grote bouwprojecten gaat, is de toename van het aantal bouwhubs. Dat zijn tijdelijke locaties, vaak te vinden aan de rand van binnensteden, die als tijdelijke tussenstap fungeren. Machines kunnen daar worden opgeladen. En vanuit de hub worden de aangevoerde materialen verder naar bouwprojecten gebracht, bijvoorbeeld met kleinere elektrische voertuigen, in een logische volgorde en gebundeld in slim samengestelde pakketten. Resultaat: minder zware ritten naar de bouwplaats, lagere transportkosten, minder uitstoot én een snellere bouwtijd. Ondertussen zijn er ook steeds meer mobiele laadoplossingen te huur, van de accu-trolley voor een kleine graver tot en met container-grote batterijpakketten. De zogeheten Load Balancer maakt het daarbij mogelijk meerdere accu’s gedoseerd te laden zodat het gewone net niet wordt overbelast. En Boels voert een ruim assortiment machines met het ECO-label, dat staat voor optimaal veilig, minder CO2 uitstoot, geluid en trilling. Boels zelf noteert grappend dat oranje (de bedrijfskleur) het nieuwe groen is. Helemaal ongelijk kun je ze niet geven.