Penopauze, midlifecrisis. Mannen zitten rond hun 50ste vaak met onrust in hun lijf. Voelen zich niet meer de man die ze ooit waren. Net als vrouwen kunnen mannen last hebben van de overgang, al zijn de klachten anders. De oorzaak is een verminderd testosteron.
‘Met testosteron heb weer mijn levenslust terug’
Penopauze, midlifecrisis. Mannen zitten rond hun 50ste vaak met onrust in hun lijf. Voelen zich niet meer de man die ze ooit waren. Net als vrouwen kunnen mannen last hebben van de overgang, al zijn de klachten anders. De oorzaak is een verminderd testosteron. Een tekort aan testosteron kan grote impact hebben op het welzijn van de man maar ook op de gezondheid van de man. Nu is een testosteron tekort echter niet altijd gemakkelijk te herkennen. Doordat het vaak een combinatie van klachten is. Denk aan vermoeidheid, somberheid, gebrek aan motivatie, slaapproblemen, afname van de spierkracht en minder zin om te vrijen. Op lange termijn kan een tekort aan testosteron zelfs de gezondheid van de man schaden en zorgen voor ernstige aandoeningen zoals botontkalking en bloedarmoede.
Meet de testosteron waarde
Met het ouder worden neemt het testosterongehalte geleidelijk af. Dit is een normaal proces. Het vormt pas een probleem als er klachten ontstaan. Mochten mannen klachten hebben dan is het dus belangrijk dat ze hun testosteron waarde laten meten. Meten is weten. En als de testosteron waarde dan normaal is, dan weet je in ieder geval dat het niet daaraan ligt. Is er wel sprake van een testosteron tekort, dan is van groot belang dat het tekort wordt aangevuld. Er is een tekort en de balans is verstoord dus het is zaak om de balans weer te herstellen. Vaak blijken mannen die al langere tijd tobben met hun gezondheid uiteindelijk een laag testosterongehalte te hebben. Mannen met overgewicht hebben een grotere kans op het ontwikkelen van een tekort van testosteron. Het verbeteren van de leefstijl is in dat geval stap één, ook vanwege onderliggende risico’s, zoals diabetes. Een goede nachtrust, gezond eten en meer bewegen verminderen meestal de klachten als gevolg van het testosterontekort. Bij een bloedonderzoek kan het testosteron worden gemeten. Is de waarde aantoonbaar te laag, dan kan het tekort worden aangevuld met een gel op de huid. Daarmee herstelt de hormoonbalans en verdwijnen de klachten.
Max Kooistra is 55 jaar en werkt zo’n dertig jaar als reisbegeleider van groepsreizen in Azië en Zuid-Amerika. ‘Na de coronaperiode kostte het me steeds meer moeite om me fysiek en mentaal op te laden voor een nieuwe reis. Ik heb altijd gesport, voor mijn werk moet je fit zijn. Maar een paar jaar geleden ging m’n conditie opeens hard achteruit. Bij het opstaan was ik vaak zo moe dat ik het liefst zou blijven liggen. Ik was vaak somber, maar dacht dat het een nasleep was van corona. Het eind van m’n reizen haalde ik op het laatst op m’n tandvlees, terwijl ik altijd onvermoeibaar was.’ Een kennis wees hem op een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van testosterondeficiëntie. Onderzoek toonde aan dat zijn lichaam bijna geen testosteron meer aanmaakte. ‘Dat was een shock, maar het was ook een opluchting dat ik eindelijk wist wat de oorzaak was. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam minder testosteron aan. Bij mij was de aanmaak nihil.’ Hij krijgt nu testosteron toegediend door middel van het smeren van een gel. ‘Je kunt je niet voorstellen hoe goed ik me weer voel. Ik heb weer de levenslust en energie terug van toen ik als twintiger mijn eerste groepsreis begeleidde. Ik ben enorm blij dat de diagnose is gesteld. Somberheid en moeheid wordt al snel geassocieerd met een depressie of een midlifecrisis. Terwijl het gaat om een hormoontekort dat makkelijk te behandelen is!’