Een tweede huis is een leukere belegging dan vermogensalternatieven als sparen en aandelen. Het is een tastbaar bezit waar je veel plezier van hebt.
Een schatting is dat zo’n 400 duizend Nederlanders een tweede huis hebben
Toch is beleggen zelden de belangrijkste reden. Veel mensen dromen gewoon van een eigen plek waar ze zich kunnen terugtrekken voor het weekend of de vakantie. Een schatting is dat zo’n 400 duizend Nederlanders een tweede huis hebben. Zo’n 89.000 vakantiewoningen op parken zijn in bezit van particuliere eigenaren. De regels rondom de tweede woning zijn anders dan die van de eerste woning.
Overdrachtsbelasting
Als je een huis zelf gaat bewonen, betaal je (meestal) 2% overdrachtsbelasting. Voor een tweede huis in Nederland is dit 10,4% in 2024. Bij een huisje in het buitenland gelden weer de regels van dat land.
Financiering
De hypotheekrente die je betaalt voor de financiering van je tweede huis is niet aftrekbaar. Vaak stelt de financier extra voorwaarden bij de aankoop van een tweede woning, zoals de inbreng van eigen geld; een hogere rente en/of een aflossingstermijn van 15 jaar. Mogelijk kun je de overwaarde op je eerste woning gebruiken om de financiering rond te krijgen. Voorwaarde is dat je de extra maandlasten zonder problemen kunt dragen. Voor de aankoop van een tweede huis in het buitenland extra terughoudend qua financiering. Het is daarom verstandig om, voordat je het koopcontract tekent, eerst voldoende zekerheid te hebben dat de financiering geen enkel probleem is.
Belastingen en verhuur
Voor het tweede huis in Nederland of het buitenland geldt voor de inkomstenbelasting in box 3 met fictief rendement van 6,04%. Dit wordt berekend over de waarde. De (hypotheek)lening geldt als een schuld in box 3. Veel eigenaren van een vakantie hebben een financieel extraatje aan de verhuur. De inkomsten hiervan hoef je niet op te geven, tenzij je het bedrijfsmatig aanpakt. In dat geval is de huuropbrengst belast in box 1.
Vermogensgroei
Zoals bij de meeste beleggingen geldt, draait het uiteindelijk om het rendement. Wie in of kort na de coronajaren een vakantiehuisje heeft gekocht, was spekkoper. In 2022 steeg de gemiddelde prijs van een recreatiewoning in Nederland met 25%. Door de gestegen hypotheekrente heeft die stijging zich niet doorgezet in de eerste helft van 2023. Over het geheel genomen zijn bakstenen op de lange termijn, bij de verkoop, een goede investering. En in de tussenliggende tijd bouw je aan onbetaalbare vakantieherinneringen en heb je een eigen plek waar je helemaal tot rust kunt komen.