Volgens Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) is het beter als je niet meer dan een derde van je inkomen besteedt aan woonlasten. Met de hoge energierekening valt dat niet altijd mee. Op de huur- of hypotheeklasten hebt je weinig invloed, maar er zijn genoeg besparingskansen.
Een extra buitenshuisdekking is fijn als je je laptop of tablet vaak meeneemt
Isoleren en besparen
Met de winter op komst is er goed nieuws vanuit het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het energieverbruik, omgerekend per inwoner, is terug op het niveau van 1970. De daling hangt samen met het energiezuiniger worden van woningen. Het isoleren van je woning is de eerste stap bij aan het terugdringen van de energierekening. Dat is soms een kwestie van een rondje door je huis, op zoek naar de plekken waar tocht of koude lucht naar binnen komt. Misschien wel de vloer. Daarna volgt stap 2 en eventueel stap 3: energie besparen en zelf energie opwekken. Bijvoorbeeld door de aanschaf van een warmtepomp – een investering die zichzelf in een paar jaar tijd terugverdient – en bij elke vervanging in huis kiezen voor de meest energiezuinige variant die op dat moment verkrijgbaar is. Stap 3, zelf energie opwekken, hangt af van je woonsituatie. Niet iedereen heeft een eigen dak om zonnepanelen te plaatsen.
Verzekeringen en contracten
Per 1 januari 2024 houdt het prijsplafond voor gas, stroom en stadsverwarming op te bestaan. Houd je niet van verrassingen of heb je weinig buffers? Dan is dit een goed moment om een vast energiecontract te nemen. Daarmee heb je zekerheid over de hoogte van je energietarieven. Woonverzekeringen hoor je gewoon te hebben, want bij een ongeluk wil je in ieder geval gedekt zijn voor de schade bij diefstal, brand of lekkage. Verschillende verzekeringen bundelen is vaak voordeliger. En je kunt slim combineren. Een extra buitenshuisdekking is bijvoorbeeld wel fijn. We zijn steeds vaker met de eigen laptop, tablet of fotocamera op pad en is fijn als die eigendommen ook onderweg verzekerd zijn.
Betaalbaar design
Je hoeft niet per se alles nieuw te kopen als het om je ‘nieuwe’ inrichting gaat. Je kunt ook op zoek naar de moderne klassiekers en mooie afdankertjes voor je inrichting. Die vind je niet in de kringloopwinkel, want daar hoopt iedereen z’n slag te slaan en de bijzondere designmeubelen vinden elders een nieuwe bestemming. Voor het echte werk moet je online op zoek, bijvoorbeeld op Marktplaats en Catawiki. Maar ook op minder bekende designsites, zoals Reliving en Whoppa. Het kost meer tijd. Geduld is nodig en het helpt als je goed voorbereid je (online) speurtocht begint, met een duidelijk doel voor ogen. Maar de beloning is groot: voor een mooie prijs een unieke (design) lamp, bank, stoel of kast waar je lang plezier gaat hebben. Voor je het weet heb je een nieuwe hobby.