Merkt u dat de plasstraal steeds zwakker wordt? Heeft u last van urineverlies of moet vaak uit bed ’s nachts? U staat hierin geenszins alleen. Maar liefst één op de drie mannen boven de vijftig jaar krijgt dit soort plasklachten.
Plasklachten bij mannen kunnen verschillende oorzaken hebben, maar in de meerderheid van de gevallen is de oorzaak een goedaardige vergroting van de prostaat (BPH). De vergrote prostaat drukt de plasbuis dicht waardoor de klachten ontstaan. Pillen pakken doorgaans alleen de verschijnselen, maar niet die oorzaak aan.
Als je lang tobt met plasklachten, gaan die klachten geleidelijk steeds meer de kwaliteit van leven beïnvloeden. De klachten hebben vaak gevolgen voor de nachtrust en het sociale leven. Als je ieder uur twee keer moet plassen, en dat duurt vervolgens heel lang, dan worden veel activiteiten lastig of minder leuk.
“Als je lang tobt met plasklachten, gaan die klachten geleidelijk steeds meer de kwaliteit van leven beïnvloeden. De klachten hebben vaak gevolgen voor de nachtrust en het sociale leven. Als je ieder uur twee keer moet plassen, en dat duurt vervolgens heel lang, dan worden veel activiteiten lastig of minder leuk”, aldus uroloog Melianthe Nicolai. “Daarnaast ontstaat er geleidelijk steeds meer schade aan de blaasspier. Als plasklachten lang onbehandeld blijven kunnen ze leiden tot blijvende schade van de blaas en zelfs tot de noodzaak een katheter te gebruiken.
Ruimte creëren voor urine
Een innovatieve manier om plasklachten bij een goedaardig vergrote prostaat (BPH) te behandelen wordt aangeboden bij Link2Care Clinics. Bij deze methode, de PAE, of terwijl Prostaat Arterie Embolisatie, wordt de bloedtoevoer van de prostaat grotendeels afgesloten. Hierdoor gaat de prostaat geleidelijk krimpen en krijgt de plasbuis weer ruimte.
Deze methode wordt uitgevoerd door een interventieradioloog, die maakt door middel van röntgenstraling de bloedvaten zichtbaar. Via een toegangsbuisje in de liesslagader wordt een dun slangetje opgevoerd tot aan de slagaders van de prostaat en deze worden vervolgens heel selectief dicht gemaakt. Je voelt hier niets van en bent gedurende de behandeling gewoon wakker. Dezelfde dag kun je weer naar huis. De prostaat gaat in de loop van enkele weken tot maanden krimpen waardoor de plasklachten geleidelijk verdwijnen.
De PAE is een beproefde methode die in het buitenland al jaren veelvuldig gebruikt wordt. De methode is zeer veilig en er worden goede resultaten mee behaald. Daarom wordt deze ingreep, na een verwijzing door de huisarts, gewoon vergoed door uw zorgverzekeraar. Sinds de introductie in april 2022 heeft Link2Care Clinics de PAE al meer dan 300 keer met succes uitgevoerd. Uiteraard is deze methode niet voor iedereen geschikt, daarom is altijd eerst een analyse bij de uroloog nodig.