Met een nieuwe manier van laden kunnen e-rijders hun auto slim laden met stroom uit zon en wind, als ze de batterij opladen aan een openbare laadpaal van TotalEnergies. Een slim algoritme stuurt op CO2-besparing en stimuleert het gebruik van groene energie, zonder dat de e-rijder hier iets voor hoeft te doen. De nieuwe duurzame techniek wordt gefaseerd uitgerold in het gehele openbare laadnetwerk van TotalEnergies in Nederland.
De meeste slim-ladensystemen verschuiven het moment waarop geladen wordt op een statische manier. TotalEnergies stuurt juist op een dynamische manier door met verschillende variabele omstandigheden rekening te houden. Zo wordt maximale CO2-besparing bereikt, met minimale impact voor de EV-rijder.
Laadinfrastructuur
Op weg naar ‘zero emissie’ en verduurzaming van mobiliteit speelt TotalEnergies in Nederland een voortrekkersrol. Nick Vissers, Manager Sales & Business Development B2B eMobility, werkt al 18 jaar bij TotalEnergies. “We leveren laadpalen en energie aan bedrijven en overheden, maar dat alleen is niet voldoende om de energietransitie te maken. De groeiende vraag en aanbod van duurzame energie, nieuwe trends in mobiliteit en verschuivingen in energiegebruik vragen van ons en andere partijen om innovaties die die transitie versnellen. Slim laden is daar een van.”
De afgelopen jaren is het energiebedrijf uitgegroeid tot een van de grootste laadpuntoperators van Nederland. Inmiddels beheert TotalEnergies in Nederland een snelgroeiend netwerk van 13.000 openbare laadpunten. Roos van der Ploeg, Manager EV Business development public charging: “Onze opdrachtgevers zijn onder andere de Metropoolregio Amsterdam [een samenwerkingsverband van gemeenten in Noord-Holland en Flevoland, red.], de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, en de provincie Fryslân. De energietransitie is voor overheden een complexe opgave, maar ze zijn ambitieus en bereid om te experimenteren. Dat is voor ons heel fijn, want het geeft ons de gelegenheid om nieuwe technieken te ontwikkelen en op grote schaal in te voeren. Technieken die niet alleen de verduurzaming van mobiliteit versnellen, maar die ook bijdragen aan een robuuster stroomnet.”
Slim laden
De energietransitie verandert het energielandschap. ‘Het aandeel duurzame energie neemt steeds sneller toe,’ constateert Van der Ploeg. Met slimme (laad)oplossingen helpt TotalEnergies om de vraag en aanbod van elektriciteit op elkaar af te stemmen en hierdoor groene stroom beter in te zetten. Om ’s avonds tijdens piekuren de vraag naar elektriciteit op te vangen, is nu nog fossiele stroom uit gas- en kolencentrales nodig. Tegelijkertijd is de vraag naar stroom tijdens daluren in de middag of het weekend soms zo laag, dat wind- en zonne-installaties meer opwekken dan nodig is. Vraag en aanbod kunnen beter op elkaar afgestemd worden door het laden van elektrische auto’s te verplaatsen naar een gunstiger moment. Dankzij deze nieuwe manier van slim laden kunnen elektrische auto’s in Nederland meer wind- en zonnestroom benutten, is minder fossiele stroom nodig en wordt het elektriciteitsnet minder belast. ‘Als groene energie beschikbaar is, wil je zo veel mogelijk gaan laden. Dat is duurzamer en vaak ook goedkoper.’ Van der Ploeg maakt de vergelijking met het variabele energiecontract. ‘Vroeger sloot je een vast contract af voor drie jaar, maar tegenwoordig kan het gunstiger zijn om de uurprijzen te volgen en daar je huishoudelijke verbruik op af te stemmen. Voor de e-rijder is dat niet anders. Alleen hoef je daar bij ons niets voor te doen: bij onze publieke laadpalen faciliteren wij dat slimme gebruik. Zo verwachten we dat de e-rijder in de toekomst ook kan profiteren.’
IT
‘TotalEnergies in Nederland heeft een team dat fulltime bezig is om slim laden te optimaliseren. De laadpaal zelf is uiteindelijk niet het spannende deel. Waar het uiteindelijk om draait is de IT en wat je daarmee kan, het slim sturen van de energiestromen. Dát is de toekomst,’ vertelt Van der Ploeg. ‘We hebben dat eerst op kleinere schaal getest. Inmiddels zijn we zover dat het op grote schaal op onze laders kan worden toegepast. Dat zijn we gefaseerd aan het implementeren.’ Vooralsnog gebeurt dit op een manier waarbij de e-rijder er niks van merkt en niets hoeft te doen. ‘Een vervolgstap is dat je vraagt “Wanneer wil je exact vertrekken en hoeveel energie heb je nodig?”? Dan kunnen we een laadaanbod op maat faciliteren, afgestemd op de individuele wensen van de e-rijder, en die hier ook voor belonen Zo laden we nog groener, en heeft de e-rijder direct de baten.
Klimaatneutrale mobiliteit
Nederland loopt qua infrastructuur voorop binnen Europa, maar kan niet stilzitten. Het aantal elektrische auto’s groeit exponentieel. In 2021 was nog maar 11% van alle nieuwe personenauto’s volledig elektrisch, in 2022 ruim één op de vier (26%). ‘Je hebt elkaar nodig,’ constateert Van de Ploeg. ‘Gemeenten en overheden hebben een belangrijke faciliterende rol. Die pakken ze in Nederland ook. Wij hebben een rol in de realisatie van de infrastructuur zelf, maar ook bij de integratie daarvan in het energiesysteem. Dat doen we bijvoorbeeld door slim laden en in de toekomst mogelijk met de inzet van batterijen en de productie van duurzame energie. Tezamen moet dat ervoor zorgen dat je klimaatneutrale mobiliteit kunt bereiken.’ TotalEnergies neemt de verantwoordelijkheid om het nieuwe energielandschap duurzaam vorm te geven, met als doel: CO2-neutraal in 2050. ‘Dat doen we door maximale inzet van groene energie en door proactief mee te werken aan een robuust, betrouwbaar en toekomstbestendig stroomnet. Én natuurlijk door slimme EV-voorzieningen te realiseren die voor iedereen bereikbaar en beschikbaar zijn: thuis, onderweg en op het werk. We zijn geen traditionele oliemaatschappij meer. We zijn een energiebedrijf, wat energie levertaan de klant, in verschillende segmenten en voor verschillende toepassingen. En wij kunnen dat met steeds schonere brandstoffen en steeds minder CO2-uitstoot’
Ontzorgen van A tot Z
‘We geven de energietransitie een boost, door onze klanten nu al klaar te maken voor het toekomstige energielandschap. Met onze expertise en oplossingen helpen we actief mee bij het verduurzamen van mobiliteit’ vertelt Vissers. ‘We kennen onze klant, geven advies over de meest optimale laadoplossing die bij hen past en ontzorgen ze daarin van A tot Z.’ Van de Ploeg vult aan: ‘Wij hebben de mogelijkheden om in de volle breedte bij te dragen aan de energietransitie. Daar is onze strategie op gericht. Dat zie je ook terug in het voornemen om in Nederland de tankstations af te stoten, zodat we kunnen focussen op de onderdelen die belangrijk zijn voor de energietransitie. Daarmee geven we een duidelijk signaal af. De wereld verandert en wij veranderen mee, door duurzamere en slimmere mobiliteitsoplossingen aan te bieden. Het past in onze veranderende rol.’
Duurzame koers
De energietransitie dwingt bedrijven die actief zijn in de fossiele industrie om na te denken over hun rol. Voor TotalEnergies is de richting helder. Als wereldwijde energieleverancier kiest ze voor een proactieve rol in de vorming van het nieuwe, duurzame energielandschap. De keuze voor een nieuwe, duurzame koers gaat verder dan de naamverandering. TotalEnergies heeft de ambitie een wereldspeler in de energietransitie te zijn.
Voor meer informatie over de mogelijkheden bezoek de website van TotalEnergies