De rente op spaar- geld laat (gelukkig) weer een stijgende lijn zien. En de gehate box 3-belasting is aangepast, waardoor je niet meer voor de fiscus spaart. Een spaardoel zorgt voor extra motivatie om je geld op de spaarrekening te zetten.
Sparen wordt makkelijker als je een plan hebt. Of een stok achter de deur. Budgetinstituut Nibud adviseert om minimaal 10 procent van het inkomen te sparen. Dat voorkomt dat je bij onverwachte kosten in de problemen komt. Geld opzijzetten gaat makkelijker als je maandelijks automatisch een bedrag doorschuift naar je spaarrekening. Als dit je lukt, kun je gaan sparen voor een doel. Wat zou je graag willen? Of wat is belangrijk voor jou persoonlijk?
Wil je graag een huis kopen, dan is het bijvoorbeeld handig om tussen de 5 en 10 procent van de aankoopsom uit eigen middelen te kunnen betalen. Een droomreis om met een camper door Amerika te reizen wordt werkelijkheid als je 10.000 euro hebt gespaard. Je kunt ook sparen om je (klein) kinderen te verrassen met een schenking of voor een vroegpensioen. Het is je eigen geld, dus je bent vrij om meer dromen tegelijk na te jagen.
Spaardeposito
Doordat het voor banken sinds kort geld kost om te lenen bij de Europese Centrale bank, wordt spaargeld van consumenten eindelijk weer aantrekkelijk. Waardoor ze bereid zijn om te concurreren met hogere spaarrente. In het buitenland zijn de tarieven nog beter. Als je een spaardoel hebt met een langere horizon hoef je niet aan je spaargeld te komen. In dat geval is het interessant om een deel van je spaargeld op een spaardeposito te zetten. Dit houdt in dat je je geld voor een bepaalde periode (2 jaar of langer) vastzet. In ruil hiervoor krijg je een hogere rente. Omdat je rente-op-rente ontvangt, groeit je spaargeld steeds sneller.
Beleggen zwaarder belast
Komend jaar gaat de belastingheffing in box 3 op de schop. Spaargeld wordt minder zwaar belast. Beleggingen worden juist zwaarder belast. Het grote verschil is dat al je box 3-vermogen op een grote hoop werd gegooid. Hierdoor werd ook je spaargeld belast, terwijl de rente 0 of zelfs negatief was. Dit voelde oneerlijk en de rechter heeft spaarders in het gelijk gesteld. Met een nieuwe (overgangs)regeling komt het kabinet spaarders tegemoet. Spaargeld wordt komend jaar tegen 0,01 procent belast. Voor beleggingen geldt een percentage van 5,53 procent. Een ding blijft min of meer hetzelfde: over de eerste 50.650 euro (fiscale partners: 101.300 euro) van je vermogen betaal je geen belastingen.
Hoe verklaar je de gestegen spaarrente?
“Spaarders kregen vrijwel gelijk vanaf het moment dat de rente bij de ECB begin dit jaar steeg, meer rente op hun vrij opneembaar spaartegoed. In het begin van het jaar was de toprente op een vrij opneembare spaarrekening zo’n 0,3% p.j. Dat is in twaalf maanden tijd meer dan verdriedubbeld naar boven de 1% p.j. Het gevolg is dat de populariteit van sparen alleen maar toeneemt.
En bij spaardeposito’s?
“De rentes op spaardeposito’s zijn ook bijna verdriedubbeld. Op een deposito met bijvoorbeeld een looptijd van één jaar kreeg je een jaar terug al rond de 1,0 procent. Nu ligt de hoogste rente daar al op 2,68% p.j. bij Klarna, de welbekende betaaldienstverlener en bank uit Zweden. Als je je geld langer dan een jaar vastzet, lopen de rentes zelfs op tot 3,60% per jaar.”
Waarom is het nu een goed moment je geld op een spaardeposito te zetten?
“Omdat de rentes bij Nederlandse banken op zowel vrij opneembaar als deposito sparen de afgelopen jaren sterk zijn gezakt, zijn steeds minder mensen gaan depositosparen. Waarom zou je je flexibiliteit opgeven voor een beetje extra rente? Door de peilsnelle stijging van de depositorentes, zie je echter veel spaarders weer nadenken: ik heb al geruime tijd geld op de spaarrekening staan waar ik niets me doe, dan kan ik het ook wel een voor een aantal maanden of zelfs jaren vastzetten tegen een veel hogere rente!”