• Publicaties
  • Adverteren
  • Contact
dinsdag 20 mei 2025
Podcasts
Logo van Topic Nederland
Volg ons ook via
  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Ondernemen
  • Gezondheid
  • Dossiers
Klein formaat logo van Topic Nederland
  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Ondernemen
  • Gezondheid
  • Dossiers
Mobiel logo van Topic Nederland
Back home
  • Publicaties
  • Adverteren
  • Contact
© 2025 Topic Media Agency B.V.
Powered by Bullzeye Media
  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Ondernemen
  • Gezondheid
  • Dossiers

Vlees op een plantaardig menu? Tegenwoordig kan het

Algemeen
30 sep 2022
3 min. leestijd

De vleesvervanger is vaak een vaste bouwsteen van het plantaardige menu. Steeds populairder, maar niet bij de echte vleesliefhebbers. Tot voor kort, want er is een heuse revolutie gaande. “Je praat niet meer over vleesvervangers, maar over een andere manier van vlees eten.”

“De ontwikkelingen gaan zo snel dat we straks geen verschil meer proeven”

Lees ook

“De schaarste in de IT is relatief”

Cosun: op weg naar een plantaardige toekomst

Primeur in De Telegraaf, op 26 januari 1968: ‘V&D introduceert kunstvlees in ons land’. Het krijgt, verneemt de lezer, de naam TVP, is verkrijgbaar in de smaken ham en bacon en is gemaakt van sojabonen. Het werd een faliekante mislukking, waarschijnlijk ook omdat de dure sojabrokken anderhalf uur in heet water moesten geweekt voordat ze in de pan konden.

Ruim een halve eeuw later puilen de schappen in de supermarkten uit van de vleesvervangers. Het zijn de populaire bouwstenen van een volledig plantaardig menu. Maar bij de echte vleesliefhebbers kregen ze de handen niet op elkaar – tot voor kort, want er lijkt een heuse revolutie gaande.

Bewuste keuze

Inmiddels worden er producten ontwikkeld die, met behulp van de nieuwste technieken, niet alleen het uiterlijk, maar ook de lastige structuur en complexe smaak van vlees nabootsen. “Bij de nieuwste producten praat je eigenlijk niet meer over vleesvervangers, maar over een andere manier van vlees eten,” zegt chef-kok en televisiepersoonlijkheid Ron Blaauw. “De ontwikkelingen gaan zo snel dat we straks geen verschil meer proeven.” 

De chef-kok is net terug uit Tel Aviv waar hij de hightech keukens van Redefine Meat bezocht. Het bedrijf is in Nederland bekend van onder andere de plantaardige biefstuk die bij steakhouse ‘Loetje’ op de kaart staat. Blaauw: “Ze benaderden me om, samen met mijn Britse collega, chef-kok Marco Pierre White, mee te denken over hun producten, te onderzoeken en te testen. In Tel Aviv proefden we de steak 2.0. Ik werd erdoor weggeblazen. Nog verfijnder, nog sappiger. Een dooraderd stukje vlees, zelfs met een randje vet en tóch plantaardig.”

Weg met de kiloknaller

Blaauw noemt zichzelf ‘een ongelooflijke vleeseter’, maar wel eentje die vindt dat boeren die kwaliteitsvlees leveren daarvoor een eerlijke prijs moeten krijgen. “Dus weg met de kiloknaller!” De toekomst biedt volgens hem een keuzemenu, waarbij de liefhebber van een goed stukje vlees zal inzien dat hij vaak net zo goed kan kiezen voor plantaardig vlees omdat dat niet langer achterblijft in kwaliteit en smaakbeleving. Het is de toekomst, zegt Blaauw, en ook: “Het kan niet anders, we kunnen zo niet doorgaan.”

Gerelateerde artikelen

Met wat je eet en drinkt kun je positieve impact maken
Algemeen

Met wat je eet en drinkt kun je positieve impact maken

22 april 2025
Een duurzame droomreis op zee met alle luxe van de wereld
Algemeen

Een duurzame droomreis op zee met alle luxe van de wereld

22 april 2025
Philips OneUp elektrische dweil 2x sneller, 2x schoner, zonder emmer je vloer brandschoon
Algemeen

Philips OneUp elektrische dweil 2x sneller, 2x schoner, zonder emmer je vloer brandschoon

22 april 2025
Een frisse vloer als start van het voorjaar
Algemeen

Een frisse vloer als start van het voorjaar

22 april 2025

Volg ons

Topic

  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Ondernemen
  • Gezondheid
  • Dossiers
  • Podcasts

Navigatie

  • Publicaties
  • Adverteren
  • Voorwaarden
  • Privacybeleid
  • Cookiebeleid
  • Contact

Dossiers

Het voorjaar brengt nieuwe energie
Dossiers

Het voorjaar brengt nieuwe energie

23 april 2025
Zorg & Welzijn
Dossiers

Blijf vitaal: gezondheid, luchtkwaliteit en allergieën onder de loep

28 maart 2025

© 2025 Topic Nederland is onderdeel van Topic Media Agency B.V. — Alle rechten voorbehouden — Privacy-instellingen

Publicaties
  • Voorpagina
  • Algemeen
  • Financieel
  • Duurzaamheid
  • Gezondheid
  • Dossiers
Adverteren | Podcasts | Contact

© 2023 Topic Media Agency B.V. — Powered by Bullzeye Media

Topic Nederland
Cookievoorkeuren
Topic Media Agency B.V. verzamelt met cookies informatie over je apparaat, locatie, browser en surfgedrag. Deze informatie combineren we in één profiel met de data die je zelf deelt op onze sites en apps, zoals wanneer je een account aanmaakt.

We gebruiken deze cookies en dit profiel om het gebruik van onze sites en apps te analyseren, om onze inhoud en marketingberichten voor jou te personaliseren, en om je relevante advertenties te tonen. Onze advertentiepartners gebruiken cookies om je gepersonaliseerde advertenties te tonen, om advertentiemetingen en doelgroepenonderzoek uit te voeren, en om hun diensten te ontwikkelen. Sommige partners kunnen ook je precieze geolocatie gebruiken om advertenties voor jou te selecteren. Dit kan alleen als je hier toestemming voor geeft.

Geef toestemming of stel je eigen keuze in

Jouw toestemming kun je opnieuw aanpassen via de privacy-instellingen onderaan deze website. Lees meer in ons Privacy- en Cookiebeleid.
Functioneel Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel om het gebruik van een specifieke dienst mogelijk te maken die uitdrukkelijk door de abonnee of gebruiker is aangevraagd, of met als enig doel de overdracht van een communicatie via een elektronisch-communicatienetwerk uit te voeren.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
De technische opslag of toegang uitsluitend voor statistische doeleinden. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
De technische opslag of toegang is vereist om gebruikersprofielen aan te maken om advertenties te verzenden, of om de gebruiker op een website of over meerdere websites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.
Beheer opties Beheer diensten Beheer {vendor_count} leveranciers Lees meer over deze doeleinden
Instellingen
{title} {title} {title}