De agrisector heeft een aantal specifieke uitdagingen: Emissies, soja afhankelijkheid, geringe biodiversiteit en lage verdiensten. Grassa speelt in op deze uitdagingen door met een innovatief proces gras duurzaam te maken, eiwitten te winnen en voor additionele verdiensten te zorgen.
Minder stikstof emissie
Het gras wordt verwerkt tot een duurzame versie, ontsloten gras. Bij voeren aan koeien blijft de productie van melk en vlees op niveau of wordt zelfs beter, maar wel met 30 procent minder ammoniak- en fosfaatuitstoot en 10 tot 15 procent minder methaan. De oplossing van Grassa past één-op-één in de voerspoor-strategie van de Nederlandse overheid. “Verlaging van eiwit in het rantsoen. Een koe gebruikt slechts 25 procent van de voedingstoffen in het gras, de rest wordt uitgescheiden. Wij halen die voedingstoffen (onder andere eiwit) uit het gras die de koe niet gebruikt,” vertelt directeur Rieks Smook.
Met dat eiwit pakt Grassa een tweede probleem aan: de afhankelijkheid van importen van soja. Het eiwit dat we uit het gras halen is beter dan soja en geschikt voor consumptie door kip, varken en ook de mens.” Graseiwit is het schaalbare alternatief voor soja.”
“Wij halen de voedingstoffen uit het gras die de koe niet gebruikt.”
CO2/Biodiversiteit
Eén hectare gras neemt net zoveel CO2 op als één hectare bos. “Als akkerbouwers stroken kruidenrijk gras zaaien tussen de bieten, geeft dat een boost aan de biodiversiteit. Als je ook nog klaver inzaait bindt je extra stikstof. Wij komen wel maaien,” biedt Smook aan.
Onze innovatie biedt een additioneel verdienmodel op het gras voor de boer en kost de belastingbetaler geen geld. De kosten voor krachtvoer en mestafzet gaan omlaag, zonder dat dure investeringen nodig zijn.” De bouw van de eerste grasverwerkingsfaciliteit staat op stapel.
“Een van de grootste uitdagingen is het overtuigen van de landbouwsector. Die bestaat uit boeren die allemaal individueel beslissen. Dat maakt deze transitie uitdagend. Smook heeft ook een oproep aan de overheid. “Laat regelgeving de transitie stimuleren, niet tegenhouden!”
Duurzaam ruwvoer, minder uitstoot, zonder investeringen: grassa.nl