De plantaardige shoarma en schnitzel van Vivera zijn qua smaak en beleving net zo goed als de alternatieven van traditioneel vlees. Het is vooral een gezonde keuze, die in vergelijking tot vlees en vis steeds voordeliger is. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat producten van plantaardige eiwitten beter zijn voor de planeet.
De belangrijkste barrières om een vegaburger, plantaardig gehakt of andere plantaardige producten te kiezen zijn smaak en prijs. Het zijn dé klassieke drempels om het niet te proberen, waarbij een negatieve ervaring lang blijft hangen. Er is in korte tijd veel verbeterd op het gebied van kwaliteit, vertelt CEO Willem van Weede van Vivera. “We ontwikkelen heel sterk op smaak. Vivera heeft al meer dan 30 jaar ervaring met het maken van vleesvervangers. We hebben heel veel geïnvesteerd om de smaak top te krijgen. We testen onze producten ten opzichte van vlees en dan zie je bijvoorbeeld dat onze plantaardige shoarma en krokante schnitzel qua smaak net zo hoog scoren als dierlijk vlees. Voor smaak hoef je het dus niet te laten.” Door de stijgende prijzen van bijvoorbeeld tarwe gaat de prijs van vlees relatief harder omhoog dan de prijs van plantaardige alternatieven. “Onze plantaardige schnitzel is nu al goedkoper dan een vleesschnitzel.”
De sterkste man
“Veel mensen zitten zo vast in hun routine, dat ze te druk zijn om na te denken over hun eetroutines. Ze zijn vaak niet erg bezig met de impact van hun eetpatroon op hun eigen gezondheid en de aarde,” constateert van Weede. Toch is het superbelangrijk. De voordelen op het gebied van gezondheid van plantaardige producten versus vleesproducten zijn legio. Er zitten veel minder verzadigde vetten in plantaardig en minder calorieën. Het is beter voor je cholesterol en kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. De Vivera-hamburger scoort qua zoutgehalte beter dan de gewone hamburger. “Eigenlijk scoort die op de voornaamste voedingswaarden beter.” Het brengt van Weede op de mythe dat je als man veel vlees nodig hebt, omdat je daar sterk van wordt. “Dat is het beeld dat veel mannen jarenlang voorgeschoteld hebben gekregen. Maar de sterkste man ter wereld is veganist. Voor het aanmaken van spieren heb je eiwitten nodig, maar die kunnen net zo goed uit plantaardige producten komen. Daarom zorgen wij dat onze vleesvervangers dezelfde voedingswaarde hebben qua eiwitten. ”
Klimaatimpact
“Als de hele wereld hetzelfde zou eten als de gemiddelde Nederlander, dan hebben we drie-en-een-halve aardbol nodig om de gewassen te planten.” De belangrijkste reden: “Om de veestapel te voeden, heb je heel veel gewassen nodig. Van een kilogram soja kunnen we een kilogram vleesvervangers maken of meer zelfs. Voor een kilogram rundvlees heb je zeven kilogram soja nodig. Dat betekent dat je veel meer gewassen moet laten groeien en veel meer water nodig hebt.” Bij het produceren van bijvoorbeeld een hamburger wordt acht keer meer CO2 uitgestoten dan bij de productie van een vegetarische hamburger! Ook is er acht zoveel land en bijna zes keer zoveel water nodig.
“De omzetting naar dierlijke eiwitten is veel inefficiënter dan dat we rechtstreeks plantaardige eiwitten omzetten in producten.” Dit is extra relevant in een wereld waar klimaatverandering een grote rol gaat spelen en er steeds meer met droogte te maken krijgen. “We moeten zuinig omspringen met onze gewassen om te voorkomen dat er hongersnoden komen. Daarom is het extreem belangrijk dat we anders gaan eten.”
Probeer het!
Hetzelfde geldt voor de broeikasgassen. Bij klimaat wordt vooral de link gelegd met vliegen en kolencentrales. Door je eetpatroon te veranderen, draag je ook een steentje bij. “We kunnen 25 procent van de CO2-uitstoot besparen door plantaardig te gaan eten.”
“Als de 54 grootste landen van de wereld minder vlees gaan eten, kunnen we de klimaatdoelen van Parijs in één jaar halen,” benadrukt van Weede. Zijn boodschap: “Als we allemaal één dag in de week geen vlees eten, heeft dat direct impact. Als we het met z’n allen doen, is het effect enorm. Je doet het voor de toekomst van je (klein)kinderen.” Hij hoopt vooral de 50 procent die nog elke dag vlees of vis eet in beweging te krijgen met zijn oproep. “Probeer het eens! Ontdek zelf hoe lekker plantaardig eten kan zijn. Voor de shoarma of krokante schnitzel van Vivera hoef je het niet te laten. Die zijn nauwelijks van het vleesequivalent te onderscheiden. En het is ook nog eens goed voor je gezondheid.”
”In een Vivera burger zitten minder calorieën, minder vet, minder zout en meer eiwit dan in hamburgers van dierlijk vlees.”
De lekkerste producten, plantaardig! www.vivera.com