Afgelopen 25 jaar heeft er een stille revolutie plaatsgevonden in de Nederlandse keuken. De gerechten die op tafel komen zijn vaak spannend en spicy. De nieuwste culinaire trends: vaker vegetarisch op tafel en koken met lokale, seizoensgebonden producten.
Aanjagers van de snelle veranderingen op ons bord zijn de kookprogramma’s op televisie, waarvan Jamie Oliver en Rudolph van Veen de belangrijkste gezichten zijn, en natuurlijk ook de inspirerende gerechten op verre vakantiebestemmingen.
Flexitariër
Naar schatting eet zo’n 4 procent van de Nederlandse bevolking volledig vegetarisch of veganistisch. Van de overige 96 procent van de Nederlanders, bestempelt 43 procent zich als ‘flexitariër’, als iemand die bewust minder vlees eet. In 2011 noemde nog maar één op de zes Nederlanders zich flexitariër.
Vegetarisch eten stond lang synoniem aan ‘saai en smakeloos’. Als alternatief voor je stukje vlees had je de keuze uit een droge groenteburger, tofu of een roerei. Veel verder rijkte het aanbod in de supermarkt en qua recepten niet. Dat beeld klopt allang niet meer, onder meer met dank aan de Israëlische chef Yotam Ottolenghi, die met z’n kookboek Simpel vegetarisch eten sexy wist te maken. Wat ook helpt is dat vleesvervangers steeds beter worden en soms qua smaak bijna niet te onderscheiden zijn van echt vlees.
Proberen waard
Nederland is koploper op het gebied van de ontwikkeling van vleesvervangers. Dat zie je terug in de keuze in het vega-aanbod van supermarkten. Die concurrentie is goed voor de portemonnee. Vleesvervangers zijn de afgelopen jaren een stuk goedkoper geworden. Hierdoor is vegetarisch niet langer altijd duurder dan vlees. In twintig procent is het zelfs goedkoper dan het goedkoopste dierlijke alternatief, blijkt uit onderzoek van ProVeg. Het is het proberen waard. Voor het geld hoef je het niet te laten.
Tien vegaburgers
Nederlanders eten van alle Europeanen de meeste vleesvervangers, blijkt uit een studie van marktonderzoeksbureau Nielsen. Qua aantallen is er nog een markt te winnen: per persoon eten we jaarlijks gemiddeld 870 gram aan vleesvervangers, nog geen tien vegaburgers.
”Vleesvervangers zijn de afgelopen jaren een stuk goedkoper geworden.”