Een goede mondgezondheid begint bij jezelf. Toch kunnen problemen in je mond ontstaan die je niet zelf kunt wegpoetsen. Denk aan een ontsteking van je tandvlees of het verlies van kaakbot. “Dit kan ontstaan zonder dat je het door hebt, omdat je geen pijn voelt. Minimaal één keer per jaar een bezoek aan de mondhygiënist kan dit soort verborgen problemen helpen voorkomen,” vertelt mondhygiënist en vicevoorzitter van beroepsvereniging NVM-mondhygiënisten Loes Velthoven-Verlinden.
Een gezonde mond heeft geen bloedend tandvlees, geen gaatjes in tanden en kiezen, en geen vieze geur. Toch komen deze vervelende ongemakken in je mond vaker voor dan je denkt en ze kunnen bijvoorbeeld je sociale contacten nadelig beïnvloeden. Mondzorg begint al bij het doorbreken van de eerste melktand. Volgens Velthoven kun je de meeste problemen in de mond voorkomen door je gebit dagelijks goed te reinigen en te letten op hoe vaak en wát je precies eet en drinkt. “Elke mond is uniek en vraagt een specifieke verzorging. Hóe je precies je tanden en kiezen poetst is belangrijk, maar ook welke hulpmiddelen je gebruikt om tandplak tussen je tanden en kiezen te verwijderen. De mondhygiënist geeft een individueel advies.”
Tandplak en medicijnen
Door het eten of drinken van producten met suiker vormt zich tandplak op je tanden en kiezen. Bacteriën in tandplak zetten suikers om in zuur dat het tandglazuur aantast. Daardoor kunnen gaatjes ontstaan, die levenslang onderhoud vragen met bijhorende stevige kosten. Beter dus om ze te voorkomen. Water in plaats van vruchtensap of frisdrank en minder eetmomenten per dag helpen al om het ontstaan van gaatjes tegen te gaan. Maar ook ziekten en medicijnen spelen mee. “Veel medicijnen hebben als bijwerking dat de mond droger wordt. Daardoor kunnen sneller ontstekingen aan het tandvlees of gaatjes in het gebit ontstaan.” Velthoven adviseert om ziekte of medicijngebruik altijd met je mondzorgverlener te bespreken. “Rond blijven lopen met onnodige ontsteking en pijn in je mond is in ieder geval niet verstandig. Dit heeft niet alleen effect op je gebit, maar ook op hoe je in het leven staat. Zo zien we bij ouderen dat ze door pijn in de mond moeite krijgen met kauwen, minder eten en daardoor uiteindelijk de juiste voedingsstoffen niet meer binnenkrijgen. Dat is zorgelijk.”
Samenwerking
Wanneer nodig, werkt een mondhygiënist samen met andere zorgprofessionals om patiënten de meest passende zorg te kunnen bieden. In de eerste plaats natuurlijk met de tandarts. Mondhygiënisten zijn gespecialiseerd in het voorkomen van gaatjes en tandvleesontstekingen, terwijl de tandarts juist beschadigde tanden en kiezen repareert. “Mondhygiënisten zijn daarvoor hbo-opgeleid en gespecialiseerd om parodontitis (ernstige tandvleesontsteking), halitose (slechte adem) en cariës (beginnende gaatjes) te behandelen.” Een mondhygiënist werkt ook samen met de huisarts, diëtist, fysiotherapeut, logopedist, verloskundige en apotheker. In welke fase van je leven je je ook bevindt en of je nu jong of oud bent, Velthoven raadt aan om een jaarlijks bezoek aan de mondhygiënist in te plannen, naast je bezoek aan de tandarts. Bijvoorbeeld omdat je tandvlees bloedt, je zelf wil weten hoe het er met de kwaliteit van je tandvlees voor staat of vanwege dat individuele advies voor mondverzorging. “Daarvoor is geen verwijzing nodig en tot 18 jaar wordt het bezoek aan de mondhygiënist volledig vergoed vanuit de basiszorgverzekering. Boven de 18 jaar wordt er vergoed afhankelijk van de aanvullende tandartsverzekering.”
Tips voor een goede mondverzorging
- Poets 2x per dag je tanden met een fluoridetandpasta.
- Reinig ook tussen je tanden en kiezen met een rager of stoker.
- Bezoek minimaal 1x per jaar de mondhygiënist.
- Test je mondgezondheid via weekvandemondhygienist.nl.
Van 14 tot en met 20 maart 2022 is het de Week van de Mondhygiënist. Je kunt in deze actieweek kennismaken met de mondhygiënist. Welke activiteiten mondhygiënisten bij jou in de buurt organiseren zie je via www.weekvandemondhygienist.nl.