Heftige buikpijn, een ontregelde stoelgang, vermoeidheid – bij PDS is de werking van de darmen verstoord. Het komt veel voor, maar nog veel mensen weten niet dat ze het hebben. “Ik probeer het los te laten, maar het is moeilijk.”
“Heftige buikkrampen, daar begon het ooit mee,” vertelt Caroline. “Nog niet zo vaak, maar als het voorkwam, dan had ik het gevoel alsof ik doodging.” In de loop der jaren namen de aanvallen toe. Twee keer belandde ze in het ziekenhuis, met het vermoeden van een blindedarmontsteking. Uiteindelijk kreeg ze de diagnose Prikkelbaar Darm Syndroom, PDS. “Fysiek was er niks te vinden, je hebt een functionele darmstoornis, zeiden de artsen. Succes ermee, daar kwam het wel op neer. Je moet er maar mee leren leven”
Bij PDS is de werking van de darmen verstoord. De oorzaak daarvan is niet bekend. Het komt veel voor: minimaal tien procent van de Nederlandse bevolking heeft PDS. De symptomen verschillen van persoon tot persoon. Buikpijn is de meest kenmerkende klacht, naast verstopping en/of diarree, gasvorming en vermoeidheid. Zelf heeft Caroline vooral last van gasvorming: “In een half uurtje kan mijn buik enorm opzwellen.” Ze adviseert om bij klachten de PDS-zelftest te doen op de website van de belangenorganisatie PDSB.
Alles plannen
Caroline ging het zogenaamde FODMAP-dieet volgen om erachter te komen welke voedingsstoffen de klachten veroorzaken. “FODMAP verdeelt voedsel in verschillende allergeengroepen. Mijn lichaam blijkt fructanen niet goed te kunnen afbreken. Dan moet je denken aan de uienfamilie, dus ook knoflook en prei, aan peulvruchten en aan koolsoorten. Als ik daarvan ook maar iets binnenkrijg, lig ik twee dagen te creperen van de pijn.”
PDS maakt het heel lastig om een normaal leven te leiden. “Als ik op een feestje ben, neem ik altijd mijn eigen eten mee. Vakantievieren is ook moeilijk. Alles moet je van tevoren plannen en altijd naar een plek waar je zelf kunt koken.”
Probiotica
Via de PDSB ontdekte Caroline een zogenaamd probioticum, Alflorex, dat haar klachten verlicht. “Het probioticum lijkt de klachten goed te onderdrukken. Ik durf nu heel voorzichtig weer te proberen of ik weer bepaalde voedingsstoffen verdraag, kool kan ik inmiddels weer eten.” Maar daar kan ze toch helemaal niet tegen? “Ja, daar kwam ik via het FODMAP-dieet achter. Door het een tijdje niet te eten, kan je darmwand zich herstellen. En daarna ga je proberen het te herintroduceren. Bieslook gaat nu goed, en ik had één preiringetje in het eten dat niet voor een volledige buikpijnaanval zorgde. Dat vind ik al heel wat.”