Steeds vaker wordt het banderolleren gebruikt ter vervanging voor flowpacks, elastiekjes, krimpfolie en andere verpakkingen voor groenten en fruit. Hierdoor worden zowel het verpakkingsmateriaal als de handmatige verpakkingsstappen tot een minimum beperkt. In veel gevallen maakt het banderolleren van papier de plastic verpakking helemaal overbodig. Het wegwerken of aanzienlijk verminderen van plastic helpt om de gestelde duurzaamheidsdoelstellingen sneller te bereiken. Op hun beurt verkiezen eindverbruikers gebanderolleerde producten boven producten in plastic verpakkingen.
De ATS Tanner Group heeft een bandmateriaal ontwikkelt dat voor 95% uit papier bestaat en voldoet aan de Europese recyclingvereisten. Tenslotte roept de markt er moet minder plastic gebruikt worden voor de verpakkingen die in de supermarkten te verkrijgen zijn.
Het ligt dan ook voor de hand dat ons nieuwe innovatieve papiermateriaal veelvuldig gebruikt zal gaan worden.
Steeds meer landen – waaronder Duitsland en Frankrijk – gaan nog een stap verder en stellen het maximale gehalte aan vreemd materiaal voor mono materiaal vast op maximaal 5%.
Overigens zijn al onze banderolleerfolies gemaakt van 100% PP, HDPE of PLA en worden daarom beschouwd als mono materiaal en zijn volledig recyclebaar en voldoen al aan de eisen van de Europese strategie inzake plastic tot 2030.
In conventionele verpakkingen van groenten en fruit vervullen etiketten vaak verschillende rollen. Enerzijds dragen zij informatie en anderzijds houden zij andere verpakkingselementen zoals kartonnen slipcases op hun plaats en kunnen dus in meerdere opzichten problematisch zijn:
- Ze belanden vaak in de compost– of plasticbak waar ze niet thuishoren.
- Het vastmaken ervan is vaak handwerk.
- Gekreukelde of gescheurde etiketten kunnen niet worden gelezen door de barcodelezer aan de kassa.
- Verwijdering door de consument is omslachtig en gaat vaak gepaard met lijmresten op het fruit en de groenten.
Voor meer informatie: https://www.ats-tanner.com/nl