Dirk-Jan Verdonk is directeur van dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection. Al vanaf zijn jongste jaren was hij gefascineerd door dieren, maar het duurde een tijd voordat hij besefte dat hij van opkomen voor dieren en hun rechten zijn beroep kon maken. Soms voelt hij zich moedeloos over het wereldwijde dierenleed, maar de successen die de afgelopen twintig jaar zijn geboekt, zorgen ervoor dat hij met nog meer energie andere misstanden wil aanpakken.
Zolang hij zich kan herinneren is Dirk-Jan Verdonk in de ban van dieren. “Ze fascineerden me mateloos. Op vakantie op Terschelling sprong ik elke ochtend om half zeven op mijn fiets naar de Waddendijk om met mijn verrekijker de waddenvogels te zien. Een oom van mijn moeder had een boerderij in Friesland. Daar kon ik eindeloos naar de biggetjes kijken die in de stal het stro onder de warmtelampen lagen of achter de zeugen aanlopen die de appelboomgaard in liepen om de appeltjes onder de boom te eten.”
Inzicht
Op de middelbare school had Dirk-Jan geen idee wat hij moest gaan studeren. “Ik had nog niet het inzicht dat opkomen voor dieren ook een professie kon zijn. Dat besef was er nog niet.” Terugkijkend zegt hij: “Het inzicht heeft achteraf gezien idioot lang geduurd. De vraag bleef hangen tot een advertentie langskwam van een kleine dierenbeschermingsorganisatie, en ik dacht ‘dát is het!’. Ik heb het geluk gehad om te worden aangenomen.” In 2008 maakte hij de overstap naar World Animal Protection. “Het moment dat mijn professie en passie bij elkaar kwamen is heel belangrijk geweest. Het zorgt dat ik altijd mijn drijfveer heb.”
Zijn passie is soms ook zijn vijand. “Van nature ben ik niet iemand die denkt dat het wel goed komt met de wereld. De passie werkt me soms tegen omdat ik zo betrokken ben bij het onderwerp en zie hoe slecht het in de wereld met dierenwelzijn is gesteld. Op die momenten moet je jezelf in bescherming nemen. Maar juist omdat het mijn werk is, kan het me vaak ook weer helpen. Door te werken bij World Animal Protection, ervaar ik dat ik echt het verschil maak. En af en toe op flink grote schaal voor veranderingen kan zorgen.”
Een mooi voorbeeld van successen die zijn behaald, is de tragiek van de vleeskip. “Dat is qua aantallen het meest mishandelde dier ter wereld. Die kippen zitten met tienduizenden in het halfdonker te wachten op de slacht.” Toen Dirk-Jan begon bij World Animal Protection leek er geen enkele beweging in de leefomstandigheden van de kippen te zitten, vertelt hij. “Er was net Europese wetgeving aangenomen die het dierenleed normaliseerde. Nu, 20 jaar later, is de hele kippensector in Nederland overstag en lijkt de rest van Europa en de VS te volgen. Dat gaat jaarlijks om 100 miljoen dieren die een substantieel beter leven hebben. Daar zijn we niet de enige aanjager van, dat doen we samen met andere dierenorganisaties.”
Verandering
De missie van World Animal Protection luidt: een wereld waarin wreedheid tegen dieren niet meer bestaat. “We zijn doorgeslagen met dieren te zien als menselijk vermaak. Hoe vaak kom je op vakantie in het buitenland niet dieren tegen die in erbarmelijke omstandigheden worden ingezet voor toeristische activiteiten, zoals ritjes op de rug van een olifant, of het knuffelen met leeuwenwelpjes? De dieren lijden daar enorm onder.” Dankzij de organisatie zijn in Thailand steeds meer veilige opvangplekken voor olifanten die eerder werden ingezet in de toeristenindustrie, geeft Verdonk als voorbeeld van een recent succes. “Ik zie dat het denken over dierenwelzijn echt in beweging is. Het geeft vertrouwen dat we toegroeien naar een wereld die we kunnen doorgeven. De successen helpen ons om met nog meer energie andere misstanden aan te pakken.”
“Ik spreek vaak met mensen die cynisch zijn geworden een geen hoop meer hebben. Een deel van mij sympathiseert met hen, maar door mijn werk heb ik gezien dat verandering mogelijk is als mensen de handen ineenslaan. We kunnen het ons ook niet permitteren om niet in actie te komen. We delen onze planeet met dieren. Dat schept een verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk met hen samen te leven. Daarom is het zo belangrijk dat steeds meer mensen in beweging komen om iets te veranderen aan het lijden van miljarden dieren. World Animal Protection gelooft in de kracht van mensen. Individueel kun je je machteloos voelen, maar op het moment dat je massa gaat vormen, kun je dingen veranderen. Door de druk op bedrijven en overheden te vergroten, komt die duurzame wereld dichterbij. Door dieren te beschermen, helpen we niet alleen hen, maar helpen we ook de aarde en toekomstige generaties.”
In beweging
De inspanningen van World Animal Protection hebben impact, constateert Verdonk tevreden. “Ik zie dat het denken over dierenwelzijn echt in beweging is. Het geeft vertrouwen dat we kunnen toegroeien naar een wereld die we kunnen doorgeven. Alles is onlosmakelijk met elkaar verbonden. We moeten beseffen dat het niet alleen gaat om wie er nu leeft, maar ook om alle dieren en mensen na ons. We zijn relatief korte tijd op deze planeet, maar je leven kan ook nog in perspectief impact hebben. Een nalatenschap is het laatste moment om jouw waarden vast te houden voor de toekomst.”
Door World Animal Protection op te nemen in het testament kunt u op een heel bijzondere manier bijdragen aan een diervriendelijke en duurzame wereld. Meer weten? Kijk op www.worldanimalprotection.nl/nalaten en vraag vrijblijvend de brochure aan.