Op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind (20 november) staan de schijnwerpers op de belangrijkste rechten van het kind, van het recht op spelen en het recht op onderwijs tot het recht op goede gezondheidszorg en het recht op een veilig leven. UNICEF komt op voor de rechten van kinderen. Het verhaal van Unicef is een verhaal van hoop.
Begin oktober luidden UNICEF en het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties de noodklok over de dreigende voedselcrisis in Afghanistan. Alleen al in Afghanistan hebben nu zo’n 23 miljoen mensen voedselhulp nodig, meent het WFP, dat onderdeel is van de Verenigde Naties. Maar ook in landen als Ethiopië, Haïti, Somalië, Angola, Kenia en Burundi stijgt het aantal mensen dat hongerlijdt.
Naar schatting zullen tegen het einde van dit jaar 3,2 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan acute ondervoeding lijden. En minstens één miljoen van deze kinderen lopen het risico te overlijden als gevolg van ernstige acute ondervoeding. Nu de winter nadert, is het een race tegen de klok om Afghaanse gezinnen te helpen die onvoldoende toegang hebben tot voedsel.
Mazelenuitbraak
Afghaanse kinderen en hun families worden zwaar getroffen door jarenlange conflicten en de huidige crisis in het land. Zij hebben nauwelijks toegang tot water, voedsel en gezondheidsdiensten. Kinderen worden sneller ziek en voor families wordt het steeds lastiger om ervoor te zorgen dat hun kinderen de behandeling kunnen krijgen die ze nodig hebben. Snel verspreidende uitbraken van mazelen en acute diarree zullen de situatie alleen maar verergeren. Unicef en het Wereldvoedselprogramma zetten daarom 100 extra mobiele gezondheids- en voedingsteams in, bovenop de 168 mobiele teams die al actief zijn in Afghanistan.
Verhaal van hoop
UNICEF komt op voor de rechten van kinderen. De kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties voedt, beschermt en schoolt elk jaar miljoenen kinderen. Voor, tijdens en na een humanitaire ramp biedt Unicef noodhulp, en blijft dat doen zolang dat nodig is. Zo helpt UNICEF als vaccinatie-expert bij de eerlijke verdeling van coronavaccins in 92 armere landen en zet de organisatie zich momenteel bijvoorbeeld in voor het door een zware aardbeving getroffen Haïti. Ruim 260.000 kinderen worstelen daar met de nasleep van de natuurramp die ervoor heeft gezorgd dat ze geen dak meer boven hun hoofd hebben en niet meer naar school kunnen. UNICEF werkt er samen met partners om medicijnen, medische benodigdheden en voedingsproducten te leveren, zodat de gezondheidszorg hervat kan worden.
Duurzame oplossingen
Naast concrete hulp adviseert en lobbyt Unicef bij regeringen en wereldleiders voor het waarborgen van kinderrechten. De positieve impact die UNICEF kan maken, laat zich nauwelijks onderschatten. Omdat kinderen kwetsbaar zijn. Maar ook omdat ze een hele toekomst voor zich hebben. Deze steun vandaag biedt betere kansen voor morgen. Niet alleen voor kinderen, óók voor hun samenleving.
Wilt u meer inspiratie over nalaten aan UNICEF? Ga dan naar Unicef.nl/nalaten