Langer thuis blijven wonen? De techniek wordt steeds slimmer, met digitale oplossingen schuift u een verhuizing (ver) voor u uit. De eerste oplossing waarvan u meteen het meeste profijt zult hebben, is een mechanische: de traplift.
Technologische snufjes maken het mogelijk om langer zelfstandig thuis te wonen. Met domotica, een samenvoeging van ‘domus’ (Latijn voor huis) en telematica (telecommunicatie en informatica), automatiseert u als het ware uw eigen huis. Alle functies – verlichting, verwarming, beveiliging, audio/video en communicatie – zijn geïntegreerd in één systeem. De toepassingen zijn daarna legio: van een deur (of de gordijnen) openen en sluiten met één druk op de afstandsbediening en sensoren die het licht aandoen als u een ruimte betreedt tot bewegingsmelders die een zorgverlener inschakelen wanneer iemand tijdens een bepaalde, vooraf ingestelde periode niet beweegt. In dat laatste geval is er sprake van zorg op afstand, zeg maar: geavanceerde, digitale zorg waardoor u ook op gevorderde leeftijd nog veilig thuis kunt wonen.
Hardnekkig gedachte
Hoezeer digitale technieken ook kunnen worden ingezet om het leven te vereenvoudigen, aan de basis van langer thuis wonen staat meestal een apparaat dat vrijwel volledig mechanisch is: de traplift. Het kampt met een vooroordeel waardoor de aanschaf voor veel mensen nogal een drempel is om te nemen. ‘Als ik een traplift neem, ben ik definitief oud.’ Die gedachte kan hardnekkig zijn en toch wegen de vele voordelen er ruimschoots tegenop. Voor wie op latere leeftijd niet meer wil verhuizen – omdat de woning zo fijn en vertrouwd is, de buurt gezellig en de familie nabij – maakt de traplift het echte verschil.
Aandacht voor uiterlijk
De eerste elektrische trapliften zijn nog grote, hoekige apparaten met een motor in de stoel en een stroomsnoer aan een haspel dat zichzelf op- en uitrolt. Pas vanaf de jaren negentig komt er extra aandacht voor het uiterlijk. De huidige generatie trapliften voldoet aan het verlangen van veel gebruikers naar een apparaat dat zomin mogelijk opvalt. De rail is dun en leverbaar in een kleur die wegvalt tegen de trap. De stoel is compact en ook de bekleding van de zitting en de rugleuning kan volledig naar wens worden gemaakt. De techniek is geperfectioneerd, de veiligheid geborgd, door toepassing van onder andere gordels, klembeveiligingen waardoor de lift meteen stopt als er iets op de rail ligt en accu’s die voorkomen dat de lift stilvalt bij stroomuitval.
Bijna altijd passend
Tegelijk lijkt ook een ander vooroordeel geen stand meer te houden: ‘Een traplift, die past nooit op onze trap…’ Slimme oplossingen met bevestigingen aan de binnenkant of de buitenkant maken bijna alle (zelfs de smalste) trappen geschikt voor een traplift. Door de rail aan de binnenkant te plaatsen, blijft de brede kant van de treden vrij beloopbaar. De techniek is al zo ver dat er zelfs al modulaire trapliften bestaan die opgebouwd worden uit onderling uitwisselbare modules. Omdat deze onderdelen vooraf gemaakt kunnen worden, is de traplift vaak volledig uit voorraad leverbaar. Het blijft natuurlijk wel maatwerk, en dat geldt ook voor de prijzen. Recht omhoog is voordeliger dan een traplift met bochten en het gekozen trapliftmodel en ook het aantal traptreden hebben invloed op de prijs. Goed om te weten: een tweedehands aanschaf behoort vaak tot de mogelijkheden, net als de mogelijkheid om een traplift te huren.