Met de eHealth-app SkinVision kun je verdachte plekken op je huid eenvoudig checken. De app van SkinVision spoort de meest voorkomende vormen van huidkanker met 95 procent nauwkeurigheid op. De Nederlandse zorginnovatie is een wereldwijd succes. De Amerikaanse zorgautoriteit FDA heeft de app als baanbrekend aangemerkt.
“We bieden gebruikers van SV de kans om zelf actie te nemen op de gezondheid van de huid. De app geeft de gelegenheid om zelf actief plekjes te checken.” Het helpt bij de vroege herkenning van huidkanker. Het is enorm belangrijk, benadrukt ceo Erik de Heus. “Huidkanker wordt 70.000 keer per jaar gediagnostiseerd in Nederland. Dat is net zo veel als alle andere vormen van kanker bij elkaar.”
Moedervlek checken
In het hele leven kan wel één op de vijf mensen te maken krijgen met huidkanker. “Dan praat je niet meer van een incident. Het is een belangrijk gegeven, waardoor het relevant wordt. Op het moment dat het vroeg wordt herkend – dat is bij alle vormen van kanker zo, maar bij huidkanker extra belangrijk, zeker bij melanomen –, omdat er dan nagenoeg volledig herstel mogelijk is.”
Het aantal diagnoses van huidkanker in Nederland neemt jaarlijks met zes procent toe. Het is de snelstgroeiende kankervorm, onder meer door de toenemende intensiteit van de UV-straling en doordat mensen veel meer buiten actief zijn. Het zorgt automatisch voor veel meer blootstelling aan de zon. Een moedervlek kun je zelf zien en ook zelf controleren met de SkinVision app. Het biedt je om zelf actief de gezondheid van je huid te controleren.
Belang van vroegherkenning
Zo’n 98% van de mensen kan gewoon verder leven na verwijdering van een verdachte plek, zonder dat de huidkanker in een fase komt dat deze gevaarlijk wordt. “Is die vroegherkenning er niet, dan neemt dat over de tijd gemeten snel af. Daarom vinden wij het belangrijk om de bekendheid van SkinVision te vergroten. Samen met melanomenstichtingen wereldwijd, onder meer in de UK en Australië, proberen we de bewustwording te vergroten.” Een tweede stap is dat iemand met een verdacht plekje zo snel mogelijk bij de juiste arts terechtkomt. In Nederland gaat dat via de huisarts, die verwijst naar de dermatoloog.
Het bijzondere van de SkinVision-technologie heel veel informatie levert. “De toegang tot huisartsen en dermatologen is niet overal zo goed geregeld als in Nederland. In andere landen heb je soms wachten van drie tot zes maanden voordat je een dermatoloog kunt spreken. Bij melanomen is dat bijna dodelijk.” SkinVision stelt tot doel om zoveel mogelijk mensen te helpen – met de zelftest – en huidkanker te herkennen, en vervolgens advies te geven hoe dan zo goed mogelijk het gezondheidssysteem in te gaan om de juiste behandeling te krijgen.
Democratisering
De SkinVision technologie maakt gebruik van artificiële intelligentie (AI). Nadat een gebruiker de app heeft gedownload, wordt met de camera een foto genomen. Om een goed herkenbare foto te hebben, met de juiste kwaliteitseisen om huidkanker te kunnen detecteren, neemt de app de camera over. De foto wordt verwerkt door een kunstmatige intelligentienetwerk met een database met miljoenen foto’s. Er wordt heel snel gekeken of een plek overeenkomsten heeft met plekken die zijn gekwalificeerd als huidkanker. “Als er gelijkenis is, krijgt de gebruiker de melding dat de gefotografeerde plek gelijkenis vertoont met foto’s van eerdere gevallen met huidkanker, dus is het verstandig om ermee naar de dokter te gaan.”
Doordat de database voortdurend wordt aangevuld met foto’s leert de Skin Vision app steeds beter om afwijkingen al in een vroegtijdig stadium te detecteren. “Naarmate de gebruiker meer foto’s maakt, ontstaat meer kennis in het systeem die op de gebruikers kan worden toegepast, maar ook op andere gebruikers,” stelt De Heus. “Er ontstaat een soort van democratisering van het gezondheidsproces.” Dat is om meer redenen belangrijk naast de vroegherkenning. “Het haalt de druk van het gezondheidssysteem af. Je kunt niet een paar keer per jaar naar de huisarts of dermatoloog om naar een verdachte plek te laten kijken. Mensen kunnen zelf actief worden om de eigen huid te controleren, met een hoge zekerheid.” De SkinVision app herkent de meest voorkomende vormen van huidkanker voor 95 procent nauwkeurig (studie Erasmus MC). Bij een gemiddelde huisarts is dit percentage 60 procent. Steeds meer zorgverzekeraars hebben de SkinVision app opgenomen in het zorgpakket, vertelt De Heus enthousiast: “Ze zien het als een tool om de gezondheidszorg beter te organiseren. Er ontstaat een voordeel voor het hele systeem als mensen niet naar de huisarts hoeven dankzij een negatieve test met de app. Het vermindert de overbelasting van het gezondheidssysteem. Met onze dienst voorkomen we heel veel onterechte bezoeken aan de huisarts en dermatoloog. Daarom is het ons doel dat zoveel mogelijk mensen gebruikmaken van de SkinVision app om hun huid zelf te checken.”
Preventief blijven checken
Er wordt steeds meer geadviseerd om de huid goed in de gaten te houden, omdat moedervlekken en andere vlekken op de huid zich kunnen ontwikkelen tot een vorm van huidkanker. “Het is niet van ‘eenmaal goed, altijd goed’. Je moet preventief blijven controleren.”
Verkrijgbaar in de app store
De SkinVision app is te downloaden in de app stores van Apple en Google. Ongeveer de helft van de zorgverzekeraars biedt de app gratis aan, waaronder CZ, VGZ, Nationale Nederlanden, Ohra en DSW. Voor andere gebruikers kost de app € 7 per moedervlek of verdacht plekje. Een jaarabonnement kost € 50.
SkinVision stelt tot doel om zoveel mogelijk mensen met een zelftest te helpen om vroegtijdig huidkanker te herkennen.
De SkinVision app is te downloaden in de app stores van Apple en Google