Hoe is het om zo lang het gezicht te zijn van Omroep Max?
“Het gezicht ben ik niet alleen, dat zijn ook Simon, Martine en al die andere mensen. We hebben er voor gekozen dat mensen mogen weten wie ik ben. Ik vind dat het belangrijk dat mensen weten wie de club leidt en wat onze denkbeelden zijn. Dat hoort erbij. Ik vind het belangrijk dat mensen mij op straat kunnen aanspreken. Mensen zeggen wel eens ‘jij bent de enige omroepbestuurder die wij kennen. Dat weten we niet bij Avro Tros, KRO NCRV’. Je had vroeger Bart de Graaf van BNN. Het heeft ook z’n nadelen, je bent meteen ook een bekende Nederlander.
Omroep Max heeft een goede neus voor ‘vintage’ talent. Martine Bijl en André van Duin als presentator van Heel Holland Bakt zijn twee mooie voorbeelden. “Het is heel makkelijk om te kiezen voor bekende gezichten die hun sporen in televisieland hebben verdiend. Daar ben ik nooit een voorstander van en op die manier ben ik bij Martine Bijl gekomen. Ze is iemand is die weet wat televisie is en shows heeft gemaakt, maar als presentatrice kenden we haar niet zo heel erg. Voor haar was het ook niet en hetzelfde geldt voor André van Duin. Die was nog nooit presentator geweest. Als presentator jezelf zijn, was een uitdaging. Voor Martine, maar zeker ook voor André. Iedereen kent hem als komiek. Ik ben al heel mijn leven fan van hem. Maar ik heb hem duidelijk gezegd: ‘Je moet Heel Holland Bakt als André van Duin presenteren en niet als meneer Wijdbeens’. Hij kan af en toe dingen zeggen waarvan je denkt ‘hoe bedenkt ‘ie het’. Het is hartstikke leuk om te zien hoe hij zich ontwikkelt. Hetzelfde hebben we gedaan met André als acteur in Het Dagboek van Hendrik Groen. Dat was voor hem ook nieuw. Hij vroeg zich af of mensen dat wel zouden pikken. Hij zei ‘ik speel een citroen, maar ben qua naam een banaan’. Uiteindelijk is dat een gigantisch succes geworden. Ik ben er alleen maar blij mee dat we dit soort talenten die mensen als Martine en André hebben ook op een ander terrein kunnen laten zien.”
Publieke omroep
Gevraagd naar de verjongingsplannen van de NPO antwoordt Slagter dat hij het eens is met de stelling dat de publieke omroep er van en voor iedereen is, dus ook voor de leeftijdsgroep van 20 tot en met 49 jaar. “De vraag is alleen of je veertigjarigen nog
Wil je twintigers en dertiger wilt bereiken, zul je het aanbod daar neerzetten waar ze te vinden zijn. Dat kan betekenen dat je een serie aanbiedt aan Netflix of een programma op YouTube neerzet. Dat is een spanningsveld. De NPO wil alleen maar uitzenden op platforms die ze zelf beheert. Tegelijkertijd ben ik er een voorstander van om de programma’s ook neer te zetten op de platforms waar de jongere generaties actief zijn. Zover zijn we nog niet. Een tweede punt is dat het nooit ten koste mag gaan van de programmering die Max brengt. Want wij richten ons op 50-plus. Daar komen we wel uit met NPO. Jaag die mensen niet weg! Daar zal ik me hard voor blijven maken. Dat is onze missie en leidend in alles.” Hij vertelt met trots dat Heel Holland Bakt meer jonge kijkers trekt dat Zapp.
“Als je een groep in de samenleving vertegenwoordigd moet je dat in één zin kunnen uitleggen. De makke van het bestel is dat je steeds meer omroepverenigingen krijgt, zonder dat er een achterdeur is. Het zou goed zijn als omroepen zich afvragen wat de eigen missie is. Wie vertegenwoordigen wij? Als je tot de conclusie komt dat de missie die je 60, 70 jaar geleden hebt opgeschreven niet meer tot uiting komt in wat je nu uitzendt, zou je misschien moeten concluderen dat het beter is als je het bestel verlaat en ruimte geeft aan nieuwe toetreders.”
“Onze hoofdtaak is het maken van radio- en televisieprogramma’s. Maar we zijn ook een vereniging. Dat betekent dat je leden hebt. Vanaf dag 1 was het mijn motivatie om iets met de vereniging te doen. We zijn een maatschappelijke organisatie, een beweging die opkomt voor de belangen van onze doelgroep. We organiseren een ledenreis en ledendagen waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Tegelijkertijd zien we ook dat veel ouderen te maken hebben met problemen, zoals pensioenen en gezondheidszorg. Vandaar dat we de Max Ombudsman hebben, Janine en Rogier. Die helpen samen met vrijwilligers dagelijks met antwoorden op hun vraag. Zo hebben we een geval gehad met het ABP, waarbij mensen jarenlang te weinig pensioen kregen. Dat heeft Max aangekaart en er een zaak van gemaakt. Dat heeft ertoe geresulteerd dat duizenden mensen een cheque kregen van € 5000 tot € 25.000 en nu maandelijks er een paar honderd euro pensioen bijkregen.” Hij constateert tevreden: “Ik denk dat ze bij het ABP daar wel een beetje van wakker hebben gelegen. We worden gehoord en we worden ook serieus genomen.”
De Soresdienst is een afgeleide van de Max Ombudsman, voor hulp aan mensen die zijn vastgelopen in de samenleving. “Alle loketten zijn gesloten. Ze komen er niet door bij de Belastingdienst en de gemeente. Niemand wil ze meer helpen en ze weten niet waar ze terecht kunnen. Dan gaan wij ze helpen. Soms duurt dat een jaar. We blijven zorgen dat mensen worden geholpen en loketten die eerst dicht waren zie je dan weer opengaan.”
Eenzaamheid
“Een van de eerste problemen die we signaleerden toen we begonnen met Omroep Max was dat eenzaamheid een groot probleem is, niet alleen onder ouderen. Veel mensen zijn echt eenzaam. Het is verschrikkelijk als er niemand is die naar je omkijkt en niemand je belt. We vinden dat er ook op oudere leeftijd nog kwaliteit van leven moet zijn.” Max Meetingpoint is een digitaal platform waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en samen activiteiten kunnen ontwikkelen. “Waar je bij wijze van spreken kunt zeggen ‘ik heb zin om vanavond naar de bioscoop te gaan, wie gaat met me mee?’.” In de bibliotheek van Zoetermeer start binnenkort een Max Café. Het wordt een ontmoetingsplaats waar ouderen naar toe kunnen om een kopje koffie te drinken, maar waar de Max Ombudsman ook spreekuur gaat houden. “Het ziet er mooi uit, alsof je een grand-café binnenloopt.”
Omroep Max steunt de campagne ‘Een tegen eenzaamheid’. Jan Slagter vertelt dat vroeger op zijn verjaardag vanuit de ANBO mensen langskwamen met een verjaardagskaart om hem te feliciteren. “Ik kan me heel goed voorstellen dat het heel leuk is als je 74 jaar wordt en alleen woont. De ANBO heeft dat afgeschaft onder Liane den Haan, net als andere activiteiten, zoals kaarten. Dat werd ineens belangenbehartiging zonder oog voor de individuele leden die het mooi vonden om samen iets te doen. Je moet iemand hebben die naar je omkijkt.”
Meld u snel aan op de website