In Nederland lopen maar liefst 1,2 miljoen mensen met diabetes rond, een ziekte die effect heeft op elk facet van het dagelijks leven. Gelukkig kunnen nieuwe behandelingsmethodes het leven van diabetespatiënten iets vergemakkelijken.
Dat diabetes een chronische stofwisselingsziekte is waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet op peil kan houden, weten de meeste mensen inmiddels wel. Het is vooral het verschil tussen diabetes type 1 en 2 dat lastig blijft. “Terwijl het eigenlijk heel eenvoudig is: type 1 is een auto-immuunziekte en type 2 is meer een slijtageslag waarbij het lichaam minder goed op insuline reageert”, legt Jeroen Doorenbos uit. Hij heeft van zijn ziekte zijn baan gemaakt toen hij voor Diabetesvereniging Nederland (DVN) trainingen en workshops ging geven aan diabetespatiënten, hun naasten en zorgprofessionals.
Als ervaringsdeskundige weet Jeroen als geen ander hoe groot de invloed van diabetes op het dagelijks leven is. “Je bent continu aan het meten en berekenen hoeveel glucose je binnenkrijgt en hoeveel insuline je nodig hebt.” Ook Carin Koning, belangenbehartiger bij DVN, weet dat diabetes soms vergaande gevolgen kan hebben. “Zo kwam ik laatst in contact met een piloot met diabetes die door deze ziekte zijn baan niet meer mag uitoefenen in Nederland”, vertelt Carin.
Het bloedsuikergehalte bijhouden en op peil houden, koolhydraten tellen, vingerprikken, pillen slikken en insuline injecties; diabetespatiënten zijn er de hele dag zoet mee. “Ze houden er vaak niet van om in het openbaar insuline te spuiten, omdat zij bang zijn dat ze anders behandeld worden als men weet dat ze ziek zijn”, aldus Carin. “Een veelgehoorde misvatting is dat mensen denken dat het de schuld is van de diabetespatiënt zelf dat hij of zij deze ziekte heeft”, vertelt Jeroen, “maar dat is in de meeste gevallen helemaal niet waar.”
Jeroen en Carin zien diabetes het liefst helemaal van de aardbodem verdwijnen, maar weten dat er tot die tijd hard gewerkt wordt aan oplossingen die het leven van een diabetespatiënt aangenamer kunnen maken. Zo zijn er insulinepennen ontwikkeld met een zeer dunne naald of soms zelfs geen naald voor mensen met prikangst en zijn er diverse meetmethodes die de bloedsuikerwaarden meten via sensoren. “Denk bijvoorbeeld aan het Flash Glucose Monitoring-systeem, een kleine sensor die twee weken blijft zitten en dag en nacht automatisch de bloedsuiker meet”, vertelt Jeroen. Vervolgens kunnen via de smartphone de waardes op elk moment van de dag gecheckt worden waardoor vingerprikken overbodig wordt. “Er zijn al systemen beschikbaar waarin de sensor wordt gekoppeld aan de insulinepomp, waardoor deze automatisch de juiste hoeveelheid insuline kan afgeven. De volgende stap is dat de pomp ook de glucagonafgifte automatisch reguleert om zo als een kunstmatige alvleesklier te fungeren. Dit product wordt momenteel getest en de proefpersonen zijn razend enthousiast!”
Feit
De petitie ‘De glucosesensor is geen gadget, maar bittere noodzaak’ pleit voor de vergoeding van glucose sensoren voor iedereen met diabetes die er baat bij kan hebben. De glucosesensoren meten continu de bloedsuikerwaarden, maken vingerprikken overbodig en verminderen het aantal hypo’s en ziekenhuisopnames. De petitie is door 50.000 mensen ondertekend en in juni ingeleverd bij de Tweede Kamer.