De financieringsmarkt is volop in beweging. Waar ondernemers vroeger vanzelfsprekend bij hun huisbank terechtkonden, is dat vandaag de dag niet langer de enige optie. Banken worden selectiever en stellen strengere eisen, terwijl nieuwe, flexibele financieringsvormen terrein winnen.
Dit brengt kansen, maar ook uitdagingen met zich mee: hoe vind je als ondernemer de best passende financieringsoplossing in dit steeds complexere landschap? Of het nu gaat om werkkapitaal voor groei, vastgoedfinanciering om uit te breiden of investeringen in duurzaamheid, onafhankelijk advies helpt bij het maken van de juiste keuze.
Ondernemers kiezen steeds vaker voor financierings- vormen die aansluiten bij hun specifieke situatie
Dit brengt kansen, maar ook uitdagingen met zich mee: hoe vind je als ondernemer de best passende financieringsoplossing in dit steeds complexere landschap? Of het nu gaat om werkkapitaal voor groei, vastgoedfinanciering om uit te breiden of investeringen in duurzaamheid, onafhankelijk advies helpt bij het maken van de juiste keuze.
De juiste financiering voor jouw plannen
‘Financiering is vooral een middel om een bepaald doel te bereiken,’ zegt Bastiaan Breugem, eigenaar en commercieel directeur van Financieringsgilde. ‘Daarom beginnen wij altijd met een persoonlijk gesprek. Wat wil je als ondernemer bereiken? Hoe past de financiering binnen je bedrijfsvoering, niet alleen nu maar ook in de toekomst?’ Een voorbeeld: stel, je hebt een snelgroeiend bedrijf en overweegt een bedrijfspand te kopen. Hoe ziet je bedrijf er over vijf jaar uit? Groeit het harder dan de ruimte aankan? Of neem werkkapitaal: het kan vandaag een oplossing bieden, maar wat gebeurt er over een paar Persoonlijk en transparant advies jaar? Dit soort vragen helpen om niet alleen op korte termijn, maar ook strategisch de juiste financiering te kiezen.
Bancaire en non-bancaire financiering naast elkaar
Door de strengere eisen van banken zoeken ondernemers steeds vaker naar alternatieve financieringsvormen zoals direct lending, factoring en crowdfunding. Deze bieden vaak minder starre acceptatiecriteria en snellere processen. ‘De markt voor non-bancaire financiering is sterk gegroeid,’ zegt Breugem. ‘Er zijn inmiddels tientallen aanbieders die inspelen op specifieke financieringsbehoeften. Wij kennen al deze partijen en helpen ondernemers bij het vinden van de juiste match.’ Toch blijft de huisbank in veel gevallen een belangrijke financieringspartner: ongeveer 65% van de mkb-financieringen wordt nog steeds via banken verstrekt. Banken bieden doorgaans de laagste rentetarieven en zijn met name interessant voor ondernemers die een solide financiële positie hebben en voldoen aan de strengere acceptatiecriteria. In veel gevallen is de beste oplossing een combinatie van bancaire en non-bancaire financiering. Zo kan een ondernemer bijvoorbeeld een lening bij de bank afsluiten voor een langetermijninvestering, terwijl hij werkkapitaal via factoring of direct lending regelt voor meer flexibiliteit. Ondernemers kiezen steeds vaker voor financieringsvormen die aansluiten bij hun specifieke situatie. Een ondernemer die bijvoorbeeld snel extra voorraad wil inkopen voor een groeiperiode, kan met factoring direct werkkapitaal vrijmaken zonder te wachten op openstaande facturen. Een bedrijf dat investeert in verduurzaming, zoals zonnepanelen of energiezuinige machines, kan via non-bancaire partijen vaak aantrekkelijkere financieringsmogelijkheden vinden dan bij traditionele banken. Door de juiste mix te vinden tussen bancaire en non-bancaire financiering, krijgen ondernemers meer flexibiliteit en de beste voorwaarden voor hun financieringsbehoefte.
Onafhankelijk en op maat
Financieringsgilde werkt met zo’n 50 geselecteerde geldverstrekkers en vraagt bij meerdere partijen een voorstel aan. ‘Enerzijds om de beste voorwaarden te krijgen, anderzijds om flexibiliteit te behouden. Vaak combineren we financieringsbronnen, bijvoorbeeld een geldverstrekker naast de bank voor een stapelfinanciering.’ Elke ondernemer heeft unieke wensen als het gaat om financiering. Wil je extra aflossingsvrijheid, dan kan een niet-bancaire financier een betere keuze zijn, ondanks een iets hogere rente. Is de laagste rente je prioriteit, dan is een bancaire financiering waarschijnlijk de beste optie. ‘Wij hebben geen voorkeur voor een bepaalde partij,’ benadrukt Breugem. ‘Het draait om wat het beste past bij de ondernemer en zijn situatie.’
Persoonlijk en transparant advies
In een steeds complexer financieringslandschap is onafhankelijk advies belangrijker dan ooit. Ondernemers zoeken niet alleen kapitaal, maar ook een sparringpartner die meedenkt over de beste oplossing. Financieringsgilde staat naast ondernemers om hen transparant en objectief te begeleiden naar de financiering die écht bij hen past.