Vastgoed blijft een aantrekkelijke belegging door de relatief stabiele rendementen en mogelijke waardestijgingen. Maar het is niet zonder redenen een eigen beleggingscategorie. Je geld zit in stenen. Dat biedt voor- en nadelen.
De trend van het hybride werken leidt tot een stij- gende vraag naar flexibele kantoorruimten
Wanneer je geld direct of via een fonds uitleent voor de aankoop van een pand, is een belangrijk voordeel dat het vastgoed als onderpand fungeert, met een hypotheekrecht als zekerheid. Vooral als de wederpartij zelf een deel van de aankoopsom voor de rekening neemt, beperkt dit het investeringsrisico. Daar staat als nadeel de duur van de overeenkomst tegenover. Het geld zit voor langere tijd vast.
Uitponden
Veel particuliere beleggers hebben de afgelopen tijd een tweede of derde huis gekocht om te verhuren als beleggingsobject, gelokt door het dubbele rendement van hoge huurprijzen en snel stijgende woningprijzen. Door aangescherpte belasting- en huurregels is dit sinds dit jaar minder aantrekkelijk. Veel particuliere vastgoedbeleggers kiezen hierdoor voor ‘uitponden’. Ze verkopen hun bezit en kiezen voor de winst. Door de grote vraag op de woningmarkt, met name onder koopstarters, kunnen ze een goede prijs ontvangen voor hun bezit. In het vierde kwartaal van 2024 nam het arsenaal aan huurwoningen hierdoor per saldo af met 20.300, zo blijkt uit cijfers van het Kadaster. Het woningtekort biedt nog steeds kansen. De verwachting is dat, als de gevolgen van de Wet betaalbare huur op het middenhuursegment duidelijker worden, institutionele beleggers en professionele vastgoedinvesteerders terugkeren naar de markt.
Zakelijk vastgoed
Qua zakelijk vastgoed staat de beleggingsbarometer er beter voor. Een van de redenen is de opkomst van non-bancaire vastgoedfinanciering. Deze zit behoorlijk in de lift. Banken bouwen hun portefeuilles af en nieuwe financierings- en beleggingspartijen springen hierop in. Dit opent kansen voor ondernemers die meer keuze hebben en sneller en makkelijker aan financiering van hun bedrijfspand kunnen komen. Om zo aan hun toekomst te bouwen. Het levert ook kansen op voor particuliere investeerders. Het geld voor de niet-bancaire financiering wordt veelal verstrekt door platforms die tussen ondernemer en geldverstrekker bemiddelen of vastgoedfondsen oprichten waar de vastgoedbelegger in kan participeren.
Logistiek vastgoed
Nederland was lange tijd kampioen thuiswerken, maar aan die trend lijkt eindig. Steeds meer werkgevers verlangen dat hun medewerkers weer vaker naar kantoor komen. Dat zal de vraag naar kantoorruimte weer doen aantrekken. Wel heeft de trend van het hybride werken geleid tot een stijgende vraag naar flexibele kantoorruimten, constateert PwC in een analyse van de vastgoedmarkt. Vaak staan deze op goed bereikbare hubs, dicht bij het OV en het hoofdwegennet. Een beleggingssegment dat al een tijd solide is, is logistiek vastgoed. Dit heeft te maken met twee trends: de schaarste aan ruimte en de logistieke transitie. Het aantal locaties voor de ontwikkeling van distributiecentra is beperkt en nieuwbouwplannen voor logistieke panden worden belemmerd door problemen als elektriciteitscongestie en het stikstofdossier. Een andere trend die de vraag naar logistiek vastgoed aanjaagt, is de opkomst van ‘last mile’-logistiek aan de rand van steden. De renteontwikkeling is een belangrijke factor op het rendement van vastgoed. De ECB heeft begin maart de rente met 0,25 procentpunt verlaagd tot 2,50%, en de spaarrentes dalen alweer. Voor vastgoedbeleggers is deze trend goed nieuws, omdat de rente voor financieringen hierdoor op termijn stabiel blijft.