In een wereld van klimaatverandering en droogte is het belangrijk dat we anders gaan eten, met meer plantaardige eiwitten. “Als de hele wereld hetzelfde zou eten als de gemiddelde Nederlander, dan hebben we drie-en-een-halve aardbol nodig om de gewassen te planten.” De belangrijkste reden: “Om de veestapel te voeden, heb je heel veel gewassen nodig,” vertelt CEO Willem van Weede van Vivera.
“Van een kilogram soja kunnen we een kilogram vleesvervangers maken of meer zelfs. Voor een kilogram rundvlees heb je zeven kilogram soja nodig. Dat betekent dat je veel meer gewassen moet laten groeien en veel meer water nodig hebt.” Bij het produceren van bijvoorbeeld een hamburger wordt acht keer meer CO2 uitgestoten dan bij de productie van een vegetarische hamburger! Ook is er acht keer zoveel land en bijna zes keer zoveel water nodig.
Klimaatimpact
“De omzetting naar dierlijke eiwitten is veel inefficiënter dan dat we rechtstreeks plantaardige eiwitten omzetten in producten.” Dit is extra relevant in een wereld waar klimaatverandering een grote rol gaat spelen en er steeds meer met droogte te maken krijgen. “We moeten zuinig omspringen met onze gewassen om te voorkomen dat er hongersnoden komen. Daarom is het extreem belangrijk dat we anders gaan eten.”
Bij klimaat wordt vooral de link gelegd met vliegen en kolencentrales. Door je eetpatroon te veranderen, draag je een steentje bij. “We kunnen 25 procent van de CO2-uitstoot besparen door plantaardig te gaan eten. Als de 54 grootste landen van de wereld minder vlees gaan eten, kunnen we de klimaatdoelen van Parijs in één jaar halen,” benadrukt van Weede. Zijn boodschap: “Als we allemaal één dag in de week geen vlees eten, heeft dat direct impact. Als we het met z’n allen doen, is het effect enorm.” We moeten wel: “De eiwittransitie is nodig om de mens te blijven voeden en onze planeet te redden.”
Positieve bijdrage
“We vinden dat we niet alleen een duurzaam product moeten maken, maar willen ook een duurzaam bedrijf zijn. Daarom willen we B-Corp worden, een bedrijf dat een positieve bijdrage levert aan mensen en de planeet. We hopen dit jaar deze certificering te behalen. Ook zijn we sinds 1 januari 2022 klimaatneutraal. Onze soja is gmo-vrij (minder dan 0,9 % aan genetisch gemodificeerd materiaal) en komt uit Europa, Noord-Amerika en China omdat de hoeveelheden en kwaliteit van Europese soja nog niet altijd voldoen. We beoordelen onze leveranciers op duurzaamheid en kijken waar we nog stappen kunnen zetten.”
Gezondheid
De voordelen op het gebied van gezondheid van plantaardige producten versus vleesproducten zijn legio. Er zitten veel minder verzadigde vetten in plantaardig en minder calorieën. Het is beter voor je cholesterol en kan het risico op hart- en vaatziekten verminderen. De Vivera-hamburger scoort qua zoutgehalte beter dan de gewone hamburger. “Eigenlijk scoort die op de voornaamste voedingswaarden beter.” Het brengt van Weede op de mythe dat je als man veel vlees nodig hebt, omdat je daar sterk van wordt. “Dat is het beeld dat veel mannen jarenlang voorgeschoteld hebben gekregen. Maar de sterkste man ter wereld is veganist. Voor het aanmaken van spieren heb je eiwitten nodig, maar die kunnen net zo goed uit plantaardige producten komen. Daarom zorgen wij dat onze vleesvervangers dezelfde voedingswaarde hebben qua eiwitten.”
Gedragsverandering
Vivera werkt met verschillende consortia vanuit Wageningen samen qua research en met maatschappelijke organisaties als ProVeg om consumenten te stimuleren om minder vlees te eten. “Voor gedragsverandering is meer tijd nodig. Veel mensen zitten zo vast in hun routine, dat ze te druk zijn om na te denken over hun eetroutines. Ze zijn vaak niet erg bezig met de impact van hun eetpatroon op hun eigen gezondheid en de aarde,” constateert van Weede. Toch is het superbelangrijk. Van Weede is optimistisch dat steeds meer mensen de stap zullen zetten. “Met Covid-19 zijn we van de ene op de andere dag gaan thuiswerken. Als we morgen een dag in de week minder vlees gaan eten, hebben we direct impact.”
Door een maand plantaardig te eten bespaar je tot twee dieren, 36 kg CO₂-EQ en maar liefst 36.000 liter water.
Veggie Challenge
Wil je minder vlees, vegetarisch of volledig plantaardig eten? De app Veggie Challenge geeft gratis tips, heel veel lekkere recepten en coaching. Ook zie je in de app direct wat je bespaart: veggiechallenge.nl/vivera.
De lekkerste producten, plantaardig! www.vivera.com