De toekomst zal steeds meer gaan bestaan uit emissievrije projecten. Geen uitstoot meer op de bouwplaats, in de infra en bij grote evenementen. Bredenoord is al 85 jaar dé specialist in tijdelijke en mobiele stroomoplossingen.
'Met alleen een batterij of eenvoudige hybride opstelling ben je er vaak niet om aan de stroomvraag te voldoen’
Onder het motto ‘Our Energy, Your Power’ is het Apeldoornse familiebedrijf voortdurend bezig met de energie van morgen. En daarmee een belangrijke partner bij de vergroening van evenementen en bouw- en infraprojecten. ‘We zijn intrinsiek gemotiveerd om te veranderen. 100% duurzaam zit in onze strategie,’ vertelt Zef Jansen, Commercial Manager Projects & Business Development bij Bredenoord. ‘Onze energie zorgt ervoor dat onze klanten kunnen werken zoals zij dat willen. Juist daar waar energie niet altijd zeker en vanzelfsprekend is.’ Bredenoord adviseert en levert batterijen en andere mobiele stroomoplossingen zodat er wel voldoende stroom beschikbaar is. Bijvoorbeeld als een netaansluiting niet mogelijk is vanwege netcongestie. ‘Het elektriciteitsnetwerk zit vol en verschillende provincies gaan op “rood”. Bedrijven kunnen niet uitbreiden, terugleveren of soms helemaal niet aangesloten worden. Met onze tijdelijke stroomoplossingen zorgen wij ervoor dat een bedrijf of project altijd door kan gaan.’ aldus Jansen.
Biogas en bio-methanol
Energieopslagsystemen spelen een grote rol in de energietransitie. Ruim twaalf jaar geleden zette Bredenoord de eerste stappen met de introductie van een eigen batterijlijn om hybride oplossingen te kunnen leveren. ‘We zien steeds meer dat we met alleen een batterij of eenvoudige hybride opstelling niet wegkomen om aan de vraag te voldoen, mede vanwege emissie eisen. Dat betekent dat je alternatieve vormen van opwek nodig hebt om conform de emissierichtlijnen te werken.’ Bredenoord bedenkt en ontwikkelt veel slimme en innovatieve energie oplossingen zelf en met partners waarmee het bedrijf meebeweegt met de energietransitie. ‘We hebben 40 man op R&D die daar veel tijd in stoppen.’ In 2008 zette het bedrijf al de eerste stappen op zoek naar een substituut voor dieselaggregaten. Dat werd een waterstofgedreven aggregaat. Inmiddels is de focus verplaatst naar andere, alternatieve brandstoffen zoals biogas en bio-methanol. Voor biogas werkt Bredenoord samen met Powercrumbs, de enige Nederlandse leverancier van 100% biogas uitrioolslib met een bewezen keten. Powercrumbs vangt de overschotten biogas op dat ontstaat bij rioolwaterzuiveringen. Dit werd eerst afgefakkeld, maar wordt nu als energiebron op locatie benut. ‘Wij gebruiken dat biogas met eigen technologie om op locatie stroom op te wekken. Dat heeft een aantal voordelen: het gas is er al, het is een restproduct dat niet werd benut en het gaat om 10-tallen miljoenen kWh op jaarbasis. Die zetten wij nu in op bouwplaatsen. Het biogas is kort-cyclisch, de CO2 was al aanwezig in de atmosfeer. De CO2-voetafdruk van dit biogasconcept is vergelijkbaar met de levenscyclus van een windmolen.’ Daarnaast is de stikstofuitstoot 90% lager dan de Stage V norm en komt er geen fijnstof vrij bij de verbranding. Met name de stikstof reductie is essentieel voor het opwekken van energie in natura 2000-gebieden. De toepassing van biomethanol ligt nog iets verder weg, vertelt Jansen. ‘We hebben prototypes van kleine brandstofcellen en zitten in de opschaalfase, waarbij we met diverse partners werken aan een verbrandingsmotor en een grotere brandstofcel.’ Het voordeel van bio methanol is de hoge energie dichtheid. In tijdelijke mobiele energie is dit een essentieel component. Hoe meer energie per volume, hoe minder druk op de logistieke keten.
Stap naar vergroening
Jansen is optimistisch en kritisch tegelijk. ‘De elektrificatie zet hard door. Binnen de bouwhekken wordt steeds meer groen gewerkt. De bouw investeert vors in elektrisch materieel, een duurzame manier van laden is vervolgens de uitdaging. Met een batterij en misschien een lokale aansluiting ben je er in de meeste gevallen helaas niet. Er is veelal een vorm van additionele energie opwek benodigd om aan de vraag te kunnen voldoen. Op termijn moet dat anders. De weg naar emissievrij gaat via emissiearm. Met biogas en biomethanol hopen we de route naar emissievrij te overbruggen.’