Voor huishoudens met zonnepanelen kan het zeer lucratief zijn om nu een thuisbatterij aan te schaffen. Dankzij de gunstige regelingen, geautomatiseerde handel op de onbalansmarkt, en de zelfconsumptie + dienst van Frank Energie kan je de thuisbatterij versneld terugverdienen en zo maximaal voordeel blijven halen uit je zonnepanelen.
De enorme populariteit van de salderingsregeling heeft ervoor gezorgd dat 2,6 miljoen huishoudens in Nederland zonnepanelen op hun dak hebben liggen. Saldering houdt in dat de stroom die je niet zelf verbruikt en aan het net levert wordt verrekend met de elektriciteit afneemt bij je energieleverancier. Het succes van de salderingsregeling kent ook een nadeel. Inmiddels zijn er zoveel zonnepanelen, dat op zonnige dagen het energieaanbod veel groter is dan de vraag. Dat levert problemen op. Dat creëert verstoringen op het energienetwerk. Netbeheerder Tennet maakt steeds meer kosten om die balans te handhaven. En die kosten worden nu verhaald op de zonnepaneelhouder.
Opwek matchen aan gebruik
‘Als in Nederland de zon schijnt wordt er zoveel stroom geproduceerd dat er vaak geen afnemer voor is,’ constateert CEO Hans van der Woude van Frank Energie. ‘Dat leidt tot extreem lage en soms negatieve prijzen, waardoor de salderingsregeling onder druk is komen te staan en het einde van de regeling in zicht is.’ De prijs voor stroom is op zonnige dagen zo laag of zelfs negatief, dat saldering de energieleveranciers geld kost. Door middel van een zogenoemde terugleverheffing verhalen ze deze kosten op de eigenaren van zonnepanelen. Hierdoor is het voordeel van een vast energiecontract in combinatie met de salderingsregeling verdwenen. De panelen op de daken die vorige zomer nog een lekker rendement opleverden, en waarmee je nog jaren kon salderen, zijn hierdoor ineens een stuk minder aantrekkelijk geworden. In de huidige plannen verdwijnt de salderingsregeling over twee jaar, vanaf 2027. Bezitters van zonnepanelen kunnen hierop inspelen met de aanschaf van een thuisbatterij in combinatie met een dynamisch contract. ‘Als je de stroom uit die batterij beschikbaar stelt aan het net, krijg je de geleverde stroom uitbetaald. In combinatie met de stroom die je opslaat voor eigen gebruik, heb je zo een businessmodel en een acceptabele terugverdientijd,’ weet Van der Woude. ‘Wat ontzettend belangrijk wordt, is dat je de opwek kunt gaan matchen met het verbruik. De afname van stroom is vooral ’s ochtends en ’s avonds. De opwek is precies daar tussenin. Bij het matchen van vraag en aanbod is een thuisbatterij de eerste stap. In plaats van dat je de stroom overdag, als de stroom weinig waard is, aan het stroomnet terug levert, sla je de energie op voor eigen gebruik, of voor als de stroom juist veel waard is.’ De thuisbatterij biedt echter meer voordelen. ‘Wanneer je de eigen flexibele vraag en flexibele opslag beter aan elkaar koppelt, scheelt dat enorm in de energierekening.’
Zelfconsumptie +
Frank Energie sorteert voor op het einde van de salderingsregeling met zelfconsumptie +, waarbij je de opgeslagen groene stroom in de eerste plaats zelf verbruikt, en het overschot aan het stroomnet aanbiedt. Van der Woude: ‘De thuisbatterij wordt opgeladen op goedkope momenten en ontlaadt op het moment dat je zelf stroom gebruikt of dat de prijs hoog is. Waardoor je niet bang hoeft te zijn voor die één of twee uur dat de prijs piekt.’ Hij vervolgt: ‘Zolang de salderingsregeling er is, tot 2027, hoef je geen rekening te houden met zelfconsumptie en energiebelastingen. Wat je nu kunt doen, is de batterij volledig inzetten om het net in balans te houden. De prijsverschillen op de onbalansmarkt zijn zo groot, dat je met leveren op piekmomenten flink verdient waardoor de terugverdientijd van de batterij tussen de vier en zeven jaar is. Met een technische levensduur van 20 jaar haal je de investering er dubbel en dwars uit.’ Vanaf 2027 veranderen de regels en wordt het juist gunstig om voorrang te geven aan het zelf consumeren van de met zonnepanelen opgewekte groene stroom. Voor iedereen die zonnepanelen heeft is een thuisbatterij met zelfconsumptie de volgende stap richting energieneutraal, stelt Van der Woude. ‘Met een thuisbatterij gebruik je maximaal je eigen zonnestroom en ben je klaar voor de toekomst. Het is een investering waarvan je de komende tien, vijftien jaar alleen maar meer plezier gaat hebben. Op ieder moment stroom uit het stopcontact trekken wordt alleen maar duurder. Maar als je die stroom opslaat en vervolgens zelf verbruikt, heb je het net straks niet meer nodig.’
WAAROM NU?
· Er zijn geen subsidies voor de aanschaf en installatie van een thuisbatterij. Wel is het mogelijk om een thuisbatterij zonder investering aan te schaffen. Er zijn namelijk speciale verduurzamingsleningen beschikbaar vanuit de landelijke overheid (Warmtefonds) en soms ook vanuit jouw gemeente (SVn).
· Tot de afschaffing van de salderingsregeling in 2027 kan je de thuisbatterij extra snel terugverdienen door automatisch handel op de onbalansmarkt.
· Je kan de BTW terugvragen als je de thuisbatterij gebruikt voor de in- en verkoop van stroom bij de energiemaatschappij:
o Je mag het volledige BTW-bedrag van de aanschaf terugvragen in je BTW-aangifte.
o Over de vergoeding voor de teruggeleverde stroom moet je 21% BTW aangeven bij de BTW-aangifte.
o Als je de thuisbatterij ook privé gebruikt, betaal je de eerste vijf jaar na de aanschaf BTW over het privégebruik.