Voor veel Nederlanders is diabetes type 1 een onzichtbare ziekte – letterlijk en figuurlijk. De impact die deze ziekte heeft, wordt niet altijd gezien. Uit onderzoek blijkt zelfs dat 43% van de mensen met diabetes 1 hun ziekte probeert te verbergen. Medische technologie kan de impact verkleinen.
Ongeveer 1 op de 14 Nederlanders heeft diabetes: een chronische ziekte waarbij het lichaam geen of te weinig insuline aanmaakt. Dat is levensgevaarlijk; zonder insuline kun je niet leven, omdat deze stof de bloedsuiker regelt. Zo’n 90 procent heeft diabetes type 2. Hierbij reageert het lichaam niet goed op insuline of wordt te weinig insuline aangemaakt. Risicofactoren zijn overgewicht, roken en stress. . Mensen met diabetes type 1 moeten zelf insuline toedienen via een spuit of pomp. Zo’n 120.000 Nederlanders hebben diabetes type 1.
Enorme impact
De impact van diabetes type 1 op de kwaliteit van leven is enorm. Naast symptomen als stemmingswisselingen, vermoeidheid, dorst, verminderde concentratie, misselijkheid of duizeligheid, moeten mensen met diabetes type 1 continu hun glucosewaarden bijhouden en hierop anticiperen. Hoe dat voelt? Kai (34): ‘Ik neem 24/7 allerlei beslissingen over mijn lijf. Het managen ervan is een tweede baan geworden. Ook mensen heel dicht bij mij zijn nog weleens verbaasd over de enorme impact die het heeft.’
Ziekte verbergen
Een kwart van de mensen met diabetes type 1 houdt symptomen verborgen voor de omgeving, terwijl 43% probeert te verbergen dat zij diabetes type 1 hebben. Een op de drie mensen schaamt zich weleens voor het hebben van diabetes; onder jongeren van 18 tot 34 jaar is dit zelfs 72%. Bij ruim 45% van de mensen met diabetes type 1 wordt het mentale welzijn beïnvloed, mede omdat het zorgt voor beperkingen in het privéleven en bij de beroepskeuze. Dit blijkt uit onderzoek dat Dexcom, wereldmarktleider op het gebied van glucosemonitoring, liet uitvoeren onder honderd respondenten met diabetes type 1.
‘Door sensor leven terug’
Veel mensen met diabetes type 1 dragen een glucosesensor, die de glucosewaarden meet. Wanneer de gebruiker te laag of te hoog dreigt te komen, klinkt een alarmsignaal. De gebruiker kan direct actie ondernemen. Micheline (56) heeft, net als Kai, een rtCGM (realtime Continuous Glucose Monitoring) sensor van Dexcom: ‘Door deze sensor heb ik mijn leven terug. ‘s Nachts weet ik zeker dat mijn glucosesensor mij beschermt tegen te lage waarden. Dat is cruciaal bij het dagelijkse management van mijn lichaam én voor mijn gemoedsrust. Dat deze technologie nog niet voor iedereen beschikbaar is, maakt me boos. De kosten hiervoor kunnen latere kosten voorkomen. Vergeet daarbij de kwaliteit van leven niet.’