Lang (en veilig) thuis blijven wonen? De technologische ontwikkelingen die dat mogelijk maken, volgen elkaar in hoog tempo op. Ook de vertrouwde traplift is een wonder van slim design.
‘Het huis van de toekomst’, wie kent dat nog? Eind jaren tachtig van de vorige eeuw was het een bekend project van de populair-wetenschappelijke televisiepresentator Chriet Titulaer. Inmiddels is het al lang geen toekomstmuziek meer. Zogenaamde domotica maakt van het vertrouwde huis een slimme woonomgeving waarin talrijke functies zijn geautomatiseerd en geïntegreerd in één systeem. Met spraakgestuurde bediening (Alexa, Siri en Google Assistent zijn koplopers op dat vlak) haalt u flink wat gemak in huis. Niet alleen uw televisie reageert op uw gesproken commando’s, maar u kunt met uw stem bijvoorbeeld ook de verlichting, de verwarming, het slot van de voordeur en zelfs de gordijnen bedienen.
Gemak van thuis wonen
Feitelijk is het slimme huis anno 2022 een droomhuis voor wie zo lang mogelijk wil genieten van het gemak van thuis blijven wonen. De lijst met toepassingen van domotica op dat vlak breidt zich steeds verder uit: van sensoren die een ruimte verlichten als u die betreedt, monitoringsystemen die op basis van uw lichaamstemperatuur uw gezondheid in de gaten houden tot bewegingsmelders die een zorgverlener inschakelen wanneer iemand tijdens een bepaalde, vooraf ingestelde periode niet beweegt. Deze geavanceerde, digitale zorg op afstand maakt het in principe mogelijk om tot gevorderde leeftijd veilig thuis te blijven wonen. Onveranderlijk aan de basis van die wens staat nog steeds een apparaat dat nog goeddeels mechanisch is: de traplift. En dat is niet voor niets. Toegegeven, het klinkt misschien niet sexy. Maar wie er even verder over nadenkt, zal alle vooroordelen snel laten vallen. Een traplift herstelt in één klap de mobiliteit in het eigen huis. En, net als bij domotica, zijn ook hier de ontwikkelingen snel gegaan, de toepassingen inmiddels legio en is er ook oog voor een mooi design.
Krapste bochten
Een oer-Hollands bedrijf dat al in 1886 liften verkocht, levert bijvoorbeeld de dunste liftrail voor rechte trappen. Dat ziet er niet alleen netjes en onopvallend uit, maar zorgt er ook voor dat er veel vrije ruimte op de trap overblijft. Overigens is de lift voor gebogen trappen de meest verkochte traplift van ons land, van spil- en wenteltrap tot trap met meerdere bochten. De expertise om daarvoor oplossingen te bedenken, is groot. Nederlandse ontwerpers beschouwen het als een uitdaging om zelfs voor de krapste bochten een traplift te ontwikkelen. Waar vroeger een thuiswoonsituatie niet langer te handhaven was, omdat een ‘’moeilijke’ trap niet geschikt was voor de aanleg van een traplift, is dat nu nog maar hoogstzelden het geval. Een traplift met bochten blijft wel maatwerk, dat maakt het vergelijken van prijzen lastig. Voor lagere kosten kunt overwegen een gebruikte traplift aan te schaffen. Bedenk ook dat huren een optie kan zijn: vaak betaalt u dan eenmalige kosten voor de rail en een overzichtelijk maandbedrag van de huur van de traplift.