Nu de energietransitie op stoom is, is een energieaansluiting of -uitbreiding een groeiend probleem. Met integrale energieoplossingen helpt Zwart Techniek klanten waarvan de energievoorziening nooit mag stoppen. ‘We hebben daar de oplossing voor, dat noemen we energiezekerheid,’ vertelt Manager Business Development Smart & Sustainable Power, Martijn van der Velde.
‘Met de kennis en kunde die wij hebben, kunnen we energiezekerheid tijdens de energietransitie garanderen’
Met de verduurzaming van de logistiek, productie en huishoudens neemt de vraag naar elektriciteit exponentieel toe. Het netcongestieprobleem wordt hierdoor alleen maar groter de komende jaren. Netbeheerder TenneT waarschuwde begin mei voor een tekort aan stroom na 2030. ‘Er staan steeds meer bedrijven in de wacht voor een aansluiting, het vergroten van het vermogen of om hun verduurzamingsambities waar te maken. We helpen deze bedrijven met een oplossing, zodat ze hun plannen kunnen realiseren en hun bedrijfsprocessen kunnen continueren,’ stelt Van der Velde. Dat doet Zwart Techniek op verschillende manieren. Het begint met het in kaart brengen wat een organisatie exact nodig heeft. ‘Daar ondersteunen we de klant bij. We merken dat er veel maatwerk nodig is om klanten daarbij te helpen.’ Op basis van de analyse ontwerpt Zwart Techniek een systeem dat voldoet aan de gewenste energiezekerheid. ‘Voor nu én voor de toekomst. Dat doen wij door middel van een microgrid op eigen locatie bestaande uit een combinatie van batterijopslag, zonnepanelen, een gasgenerator en eventueel een noodstroomgenerator. Dat alles wordt slim aangestuurd door een energiemanagementsysteem, om de stroomkosten zo laag mogelijk te houden. ‘Daarmee proberen we de businesscase voor de klant te optimaliseren. Met onze oplossingen zorgen we dat de klant zelf de regie heeft in het voorzien in de eigen stroombehoefte, waardoor deze minder afhankelijk is van externe factoren en prijsstijgingen zoals in 2022, met de energiecrisis.’ De bedrijven die bij Zwart Techniek aankloppen beslaan het hele spectrum; van kantoren en hotels tot productiebedrijven. ‘We zijn veel actief bij nieuwbouw van distributiecentra die niet kunnen worden aangesloten op het stroomnet. Die helpen we met een oplossing, gebruikmakend van de eerdergenoemde componenten. Met het oog op de toekomst is daarbij al rekening gehouden met de transitie naar elektrisch vrachtvervoer.’ Soms speelt ook de duurzaamheidscertificering voor vastgoed of ESG-wetgeving een rol.
‘Netcongestie is een modewoord,’ vertelt managing director Jim Craig. ‘Iedereen claimt daar wel een oplossing voor te hebben. Er zijn heel veel adviseurs en consultants actief in deze markt. We zijn techniekleverancier, een partij die de oplossing ook werkelijk realiseert en kan onderhouden. We leveren al decennialang energiezekerheid voor de meest kritische energie-infrastructuur in Nederland. Van die ervaring maken we nu gebruik om mensen met netcongestieproblemen te helpen. De techniek, kennis en knowhow die we hebben en die wordt gebruikt, is redelijk vergelijkbaar. Normaal zetten we die alleen in voor wanneer er een stroomstoring is.’ ‘En nu zetten we die expertise in bij geen of onvoldoende netaansluiting.’ Het treffen van meer regie in je eigen energievoorziening is een ontwikkeling die alleen maar normaler wordt, meent hij. ‘Het is “en, en”. We hebben een goed én betrouwbaar stroomnet, maar dat staat onder druk. Het is belangrijk om een oplossing te hebben voor wanneer de eigen stroomvraag groot is, maar slechts beperkt beschikbaar is via het net.’ Craig valt hem bij: ‘De energietransitie is gaande en raakt steeds meer bedrijven. Ook de capaciteit om te groeien en te investeren, om concurrerend te blijven. Wat bedrijven nodig hebben is die energiezekerheid. Met de kennis en kunde die wij hebben, kunnen we die zekerheid tijdens de energietransitie garanderen.’