De e-bike houdt je langer in beweging en geeft je een ongekend gevoel van vrijheid. Met een paar slimme inzichten en simpele maatregelen maak je de fietservaring nog leuker. En vooral veiliger. Belangrijkste tip: draag een helm. Draag je een fietshelm bij een botsing of val dan is de kans op ernstig hoofd- of hersenletsel maar liefst 60% kleiner.
Langer in beweging blijven, met een groter gemak en met dat fijne gevoel van vrijheid. De e-bike is onder alle leeftijdsgroepen populair, vooral onder 50-plussers. Zij zijn inmiddels zeer ervaren weggebruikers die zich al een leven lang in het verkeer bewegen. Voor deze groep is de e-bike een prachtige manier om lang mobiel te blijven. Met nog een paar slimme inzichten en simpele maatregelen maak je er een veilige en onbezorgde ervaring van. Belangrijkste tip: draag een helm. Draag je een fietshelm bij een botsing of val dan is de kans op ernstig hoofd- of hersenletsel maar liefst 60% kleiner. Het risico op dodelijk hoofd- of hersenletsel is zelfs 70% kleiner. (Bron: SWOV (2019). Fietshelmen. SWOV-factsheet, juni 2019, SWOV, Den Haag)
Geen wonder dat het gebruik van een fietshelm een stijgende lijn vertoont. “We zien op straat dat steeds meer 50-plussers en kinderen een fietshelm dragen. Dat vinden wij een goede ontwikkeling,” zegt Evert-Jan Hulshof, directeur van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Met de campagne ‘Een ervaren rijder kan risico’s mijden’ stimuleert VVN het dragen van een fietshelm.
Zo houd je het leuk (en veilig)
Een fietshelm beschermt het hoofd tegen hoofd- en hersenletsel, twee vaak voorkomende gevolgen van fietsongevallen. Een helm dragen als je op de fiets stapt, zou daarom ook bij kleine ritjes, zoals naar de supermarkt, een vanzelfsprekendheid moeten zijn. Hulshof: “Met de campagne maken wij 50-plussers attent op kleine direct toepasbare handelingen om het fietsen veiliger te maken.” Fietsen moet vooral leuk blijven, zegt Ingrid Wetser, projectleider bij Veilig Verkeer Nederland: “En dat blijft het als je oog houdt voor je eigen veiligheid en je bewust bent van de veranderingen die nu eenmaal plaatsvinden als je wat ouder wordt. We staan er niet graag bij stil, maar naarmate we ouder worden gaan ons zicht en gehoor achteruit. Ook wordt het wat moeilijker om over de schouder te kijken bij het afslaan. Bovendien wordt ons reactievermogen trager. Hierdoor corrigeer je minder snel een fout, wat de kans om met je fiets te vallen vergroot. Wanneer je dit van jezelf weet, is het slim om jezelf te beschermen. Daarom is een fietshelm geen overbodige luxe. Pak je eigen verantwoordelijkheid. Pas op jezelf. Draag een helm, ook op korte stukjes.
Actief blijven
Oorspronkelijk is de e-bike ontwikkeld om mensen een steuntje in de rug te geven. Door de komst van de e-bike kun je tot op hoge leeftijd actief blijven. Fietsen is gezond. Je bent lekker in de buitenlucht.
Je verplaatst je zowel in de stad als buiten de stad makkelijk en vaak ook sneller. Tegelijkertijd vraagt het rijden op een e-bike om andere vaardigheden dan met een traditionele fiets. Met een e-bike ga je vaak net wat sneller. Andere weggebruikers horen je niet aankomen en schatten jouw snelheid vaak te laag in. Bovendien wordt het verkeer in de stad en op de fietspaden almaar drukker, met verschillende voertuigen. Dat vraagt om een nieuwe mindset. Een helm op, ter bescherming, is helemaal geen verkeerd idee. Ook is het verstandig niet te snel te fietsen, zodat je op tijd stil kunt staan als dat nodig is. Wetser: “Met een e-bike kun je flink hard fietsen, maar waarom zou je dat doen?”
Door een helm te dragen bescherm je jezelf én maak je het voor anderen ook normaler een helm op te zetten. Meedoen is makkelijk!
Kwetsbaarder
Met het klimmen der jaren vermindert ook onze lenigheid en spierkracht. Dat maakt je kwetsbaarder op de fiets. Ongevallen onder oudere fietsers kunnen vervelende gevolgen hebben. Een botsing tegen een paaltje of uit balans raken door een stoeprand. Balansproblemen bij het opstappen. Het zijn met name de eenzijdige ongevallen waarmee mensen op de spoedeisende hulp belanden. Vergelijk het met skiën, waarbij knieletsel vaak het resultaat is van een ongelukkige val bij het tot stilstand komen. Gewoon een momentje van onachtzaamheid. Even je hoofd niet erbij houden en de gevolgen kunnen groot zijn, juist voor het meest kwetsbare deel van je lichaam, je hoofd en hersenen. Die wil je beschermen. Wetser: “Op de racefiets is het de gewoonste zaak van de wereld dat je een helm draagt, zo zou het ook moeten zijn als je met je e-bike de weg op gaat.” Met de campagne wil VVN fietsers bewust maken van de bescherming die een helm biedt in het geval van een botsing of val.
Veilig over straat
De missie van Veilig Verkeer Nederland is ‘Iedereen veilig over straat’. Sinds 2018 luidt het motto ‘Meedoen is makkelijk’. Daar zit de gedachte achter dat iedereen eenvoudig zelf een bijdrage kan leveren aan meer verkeersveiligheid door het goede voorbeeld te geven.
Ga voor meer informatie naar www.vvn.nl/ervarenrijder