‘Zou alles wel goed gaan?’ Iedereen met een alleenstaande ouder op leeftijd herkent die vraag. Het slimme en unieke Genus Home Care Systeem haalt de zorgen weg en biedt rust en vertrouwen.
“De voortdurende connectie geeft rust en vertrouwen, aan beide kanten.”
Alleenwonende oudere vader of moeder? Zelfs een vage onrust of het wel goed gaat, kan flink knagen. Jill Mulder, directeur van Genus Care, weet er alles van. Met mede-oprichter Hans-Elias de Bree zocht hij een antwoord op het grote zorgvraagstuk van deze tijd: een toenemend tekort aan zorgprofessionals én een toenemend aantal ouderen, soms met een beginnende dementie, dat nog zelfstandig thuis woont. Het werd de Genus, een apparaat dat eruitziet als een eenvoudige digitale fotolijst, maar dat op een unieke manier ondersteuning geeft aan ouderen en mantelzorgers én aan professionele zorgverleners. “Simpel aan de buitenkant, slimme techniek aan de binnenkant,” zegt Mulder over het Genus Home Care Systeem. Het bestaat uit een apparaat met zeven sensoren en een aanraakscherm, en een App. Mulder: “Je kunt er eenvoudig mee beeldbellen en foto’s versturen. Dat we er dit jaar winnaar mee werden in de productcategorie van de belangrijke World JAIN Challenge, komt door de unieke combinatie van een sociaal en zorg product.
Rust en vertrouwen
“Met de sensoren krijg je als mantelzorger inzicht in het dagritme en de leefomgeving van je ouder,” vult Marie-Christine Vierhout – van Genus Care in Nederland, aan. “De sensoren richten zich op welzijn en wooncomfort van de bewoner, denk aan temperatuur, beweging, geluidniveau, luchtkwaliteit, de laatste aanraking, lichtsterkte, luchtvochtigheid. Er wordt een dagritme geregistreerd van jouw ouder zonder dat de privacy wordt geschonden. De Genus neemt geen beelden en geluiden op.”
Het maakt zorg op afstand mogelijk, verduidelijkt Mulder: “Zonder aanwezig te zijn, houd je toch een oogje in het zeil. Uit de bewegings- en de geluidsgrafiek op de Genus app kan ik bijvoorbeeld opmaken dat mijn moeder op de normale tijd is opgestaan. En de warmtegrafiek geeft dan aan dat ze de verwarming heeft aangezet. Afwijkingen in het ritme krijg ik gerapporteerd. Als ik bijvoorbeeld om 10 uur geen beweging zie op de Genus app en geen geluid, zoek ik toch even contact. Die voortdurende connectie geeft rust en vertrouwen, aan beide kanten. Want mijn moeder weet: als ik me niet goed voel, kan ik erop vertrouwen dat er hulp komt, ik hoef alleen maar in bed te blijven liggen.”
Vierhout: “De frequente connectie en de mogelijkheid om te beeldbellen en foto’s te versturen, maakt wederzijds contact op een heel laagdrempelige manier mogelijk – hoe leuk is het als je klein kinderen onverwachts een foto sturen. Ouderen kunnen zich eenzaam voelen, met de Genus hoeft dat niet. Je kunt er de hele familie op aansluiten.” Dat de Genus heel goed te koppelen is aan de eigen datasystemen van bijvoorbeeld thuiszorgorganisaties, maakt het ook voor professionele zorgverleners een aantrekkelijk systeem.