Beleggen in aandelen en/of obligaties. U kunt het zelf doen, maar u kunt het ook onderbrengen aan een professionele vermogensbeheerder. Zeker als u geen of weinig verstand hebt van beleggen, of geen tijd, is er veel voor te het beleggen uit te besteden. Wat is vermogensbeheer? Waarop moet u letten en waarom is dat belangrijk?
Het aantal Nederlanders dat zijn geld belegt is in 2020 met ruim een kwart toegenomen. Er zijn nu 1,75 miljoen huishoudens die geld in onder meer aandelen en beleggingsfondsen hebben gestopt, blijkt uit onderzoek van het bureau Kantar. De aantrekkingskracht wordt vooral gedragen door de lage spaarrente en daarmee het groeiende inzicht dat beleggen op de langere termijn meer rendement kan realiseren. Vermogensbeheer is er in soorten en maten en ook beschikbaar voor de kleine portemonnee, met online vermogensbeheer. Maar veel fondsen hanteren een instapbedrag van vier nullen of meer.
Vermogensbeheer
Een deel van uw (spaar)geld onderbrengen bij een vermogensbeheerder heeft vooral voordelen bij grotere bedragen. Het voordeel van vermogensbeheer is dat deze op basis van uw risicoprofiel en wensen een portefeuille samenstelt en deze vervolgens op belegt en beheert. Daarbij profiteert u van de kennis, analyses en instrumenten. Net als een fiscaal specialist of boekhouder zijn kosten terugverdient, geldt dat ook voor een goede vermogensbeheerder. Het verschil is dat u het bij de een terugziet in de hoogte van de belastingaanslag en bij de ander in het rendement.
Beleggingsprofiel
Beleggen gaat gepaard met risico’s. Het is belangrijk dat u begrijpt wat deze risico’s zijn en of u in de positie bent om een tegenvaller financieel op te vangen. Daarom is het zo belangrijk dat u het geld voor een langere periode kunt missen, zodat u koersdalingen kunt uitzingen. Die combinatie van al deze factoren bepaalt uw beleggingsprofiel. Daarbij wordt gekeken hoe groot uw kennis en ervaring met beleggen is, hoe lang u uw geld kunt missen en het risico dat u wilt lopen. De risicometer van AFM kent een schaal van een (defensief) tot zeven (offensief), waarbij zeven het hoogste risico is. De kans op hoge rendementen is in de regel gepaard met grotere risico’s. Daar moet u tegen kunnen en het moet u financieel ook niet meteen in de problemen brengen. Een goede vermogensbeheerder stelt samen met u het risicoprofiel vast op basis waarvan de beleggingsportefeuille wordt samengesteld. Hoe zorgvuldig dat ook gebeurt: het is uw input die het risicoprofiel bepaalt. Dus neem de tijd om alle informatie goed tot u te nemen en vraag door. Domme vragen bestaan niet. Zeker niet als het om het beheer van uw vermogen gaat.
Toezicht versus vrijstelling
Het is belangrijk dat u vooraf onderzoek doet naar de betrouwbaarheid van de partij waaraan u uw geld toevertrouwt en wat de risico’s zijn. Soms gelden er vrijstellingen voor een beleggingsaanbod en valt deze niet onder het toezicht van de AFM. In dat geval is sprake dan van een vrijgestelde belegging. Bij een vrijgestelde belegging controleert de AFM niet vooraf of de informatie over de belegging juist, niet-misleidend en volledig is. U zult dus zelf zorgvuldig onderzoek moeten doen. Om te beginnen door de registers van de AFM te raadplegen.