Kangoeroes leven in het wild in Australië en het land is erg trots op deze buideldieren. Ze worden afgebeeld op munten, vliegtuigen en olympische medailles. Je zou daarom verwachten dat Australiërs vol eerbied met kangoeroes omgaan. Helaas is het tegendeel waar: de kangoeroejacht is de grootste commerciële slachting van op het land levende wilde dieren. De kangoeroejacht is erg wreed, onnodig en het gaat om enorm grote aantallen gedode diere
Dierenleed
Veel Nederlanders zijn zich er niet van bewust, maar ons land is een van de grootste importeurs van kangoeroeproducten uit Australië. Het vlees wordt verwerkt in huisdiervoer en verkocht door horecagroothandels. Van het leer worden schoenen, schaatsen, hoeden en andere kledingstukken gemaakt, die, onder meer, via Bol.com worden aangeboden. Volgens The Washington Post (2021) maken populaire merken als Nike en Adidas gebruik van kangoeroeleer. De grote Italiaanse merken Diadora en Versace zijn daarentegen vanaf 2019 gestopt met het gebruiken van dit leer (The Guardian, 2020).
De jacht op kangoeroes veroorzaakt veel dierenleed. Door de schotwonden gaan de dieren langzaam dood of ze raken verminkt. ‘Als een moederkangoeroe een ‘joey’ (babykangoeroe) in de buidel blijkt te hebben, worden deze joeys aan hun lot overgelaten of onder het mom van ‘nevenschade’ gedood,’ stelt Wayne Pacelle, president van het Center for a Humane Economy (The Washington Post, 2021). In tien jaar zijn er geschat acht miljoen joeys om het leven gekomen en jaarlijks worden er rond de 1,6 miljoen kangoeroes commercieel gedood.
Jachtexcuus
De Australische overheid stelt dat de kangoeroepopulatie dankzij de jacht onder controle blijft. Dierenbeschermingsorganisaties, zoals World Animal Protection, zien dit argument vooral als een excuus om te kunnen blijven jagen en de kangoeroe als exportproduct te blijven verkopen. Uit onderzoek blijkt dat kangoeroepopulaties zichzelf kunnen reguleren en voor zover er situaties van mens/dierconflict zijn, kunnen die ook op een andere manier worden benaderd dan meteen het geweer te grijpen. Daarnaast wordt er geen rekening gehouden met de langzame voortplanting van kangoeroes en sterfte door bosbranden, droogte, het krimpende leefgebied en de niet-commerciële jacht die slecht gecontroleerd wordt.
Overigens is de kangoeroejacht niet alleen slecht voor het dier, maar ook voor de menselijke gezondheid. Gedode kangoeroes worden ter plekke ontdaan van ledematen en aan haken in pick-uptrucks gehangen. De kadavers leggen ongekoeld een lange, stoffige reis af naar de dichtstbijzijnde koelfaciliteit. Vaak duurt de tocht tot acht uur[SK1] . Vliegen hebben vrij spel en de meest basale hygiënevoorschriften kunnen niet worden nageleefd. Om die redenen hebben Rusland[SK2] en Californië[SK3] al een verbod op de import van kangoeroeproducten, maar in Nederland is het nog legaal.
Kangoeroes beschermen
Medewerkers van World Animal Protection doen hun best de overheid ervan te overtuigen om ook in Nederland en de EU een importverbod te realiseren. Daarnaast motiveren ze bedrijven om geen kangoeroeproducten te gebruiken en te verkopen en zetten ze zich in om het verlies aan leefgebied van deze dieren te voorkomen. Volgens World Animal Protection is het ook van belang dat consumenten geen producten kopen die kangoeroevlees of -leer bevatten om de handel niet in stand te houden en de jacht tegen te gaan.
Familieband
Kangoeroes zijn evolutionair gezien erg interessant omdat ze een sterke band hebben met familieleden en de enige dieren zijn die zich springend voortbewegen. Ze zijn voor Australië wat molens en tulpen voor Nederland zijn. Jaarlijks worden er circa 1,6 miljoen kangoeroes gedood voor de commerciële jacht.