De groei van het hybride werken, streamingdiensten als Netflix, NPO Plus en Videoland, clouddiensten en de onomkeerbare opmars van de smart society en smart industry leiden tot een exponentiële groei van het digitale dataverkeer. Hierdoor verdubbelt de vraag naar stroom in 2030, zo blijkt uit voorspellingen. Het betekent dat komende jaren een forse efficiency-slag nodig is om het stroomgebruik en de impact op het milieu te verkleinen, constateert CEO Petra Claessen van Branchevereniging ICT en Telecommunicatie Grootverbruikers (BTG/).
“Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om klimaatverandering een halt toe te roepen. Datacenters, communicatienetwerken en al datgene wat er speelt in en met digitale infrastructuur, moet absoluut efficiënter worden ingezet om de impact van het groeiend dataverkeer op de CO2 uitstoot te beperken,” benadrukt Petra Claessen.
Verbinden
BTG wordt steevast ingezet, door het ministerie van Economische Zaken & Klimaat, in de zogenaamde consultatierondes met als reden, dat de achterban van BTG dé markt vertegenwoordigt om een meningsvorming te peilen bijvoorbeeld m.b.t. het spectrumbeleid binnen NL. Zo heeft BTG afgelopen zomer meegedaan in een consultatieronde die over de rol van “klimaatverandering in relatie tot het spectrum” gaat. De aanleiding is het initiatief van de Europese Commissie om een Radio Spectrum Policy Group (RSPG) op te zetten. Doel is om te onderzoeken welke beleidsinstrumenten kunnen worden ingezet om de gevolgen van klimaatverandering terug te dringen.
“BTG is de perfecte partner om mee te denken in de uitdagingen van de energietransitie”, vertelt Claessen. “De belangrijkste kracht van BTG is die van verbinder en enabler. ‘Connected Impact’ is ons jaarthema van 2021. Dit staat centraal bij ons doen en denken en onze positie als gesprekspartner met de politiek, de overheden en met bedrijven en organisaties. We verbinden de ICT/Telecomgrootgebruikers en de solution partners die de optimale inzet van mobiele netwerken vormgeven, op deze wijze worden marktimperfecties opgelost. We hebben zeker ook een gezamenlijk belang bij energie-efficiency. De gebruikers bij het bereiken van hun duurzaamheidsdoelen, de solution partners bij het overschakelen op groene energiebronnen en lager energieverbruik.” Claessen verwijst ook naar het jaarverslag 2020 van het Agentschap Telecom. Het Agentschap signaleert een toenemende wederzijdse afhankelijkheid tussen de energievoorziening en de digitale infrastructuur. “We zijn ons heel erg bewust van de opdracht die daar ligt. De sector heeft de afgelopen jaren al goede stappen gezet qua energiebesparing en vergroening, bijvoorbeeld door slimmere koeling en de aanleg van glasvezel.”
Infrastructuur
Claessen geeft twee voorbeelden van de aanbevelingen van BTG rondom klimaatverandering. “In ons advies hebben we bijvoorbeeld gekeken naar het huidige mobiele netwerk.
Nu heeft elke provider zijn eigen netwerk. Als je bijvoorbeeld van drie netwerken overstapt naar één gemeenschappelijke infrastructuur, heb je maar één zendmast nodig in plaats van drie. Dat is een besparing die gelijk staat aan de groene stroom van 35 windmolens.” Het valt te overwegen om zo samen aan de slag te gaan (krachtenbundeling) meent ze. “Vergelijk het met het waternet of elektriciteitsnet. Daar is ook een gezamenlijke infrastructuur voor alle afzonderlijke dienstverleners.”
Bij de tweede denkrichting draait het om efficiënte netwerken, vertelt Claessen. “Je kunt de groei van het dataverkeer remmen door betere, gezamenlijke protocollen en standaarden op te zetten. Dat helpt ook bij het stroomlijnen van de gegevensuitwisseling.” Als voorbeeld noemt ze de data-uitwisseling in gebouwen, waar elke sensor en base station een eigen zender of antenne heeft. “Het is allemaal versnipperd. Er is enorm veel winst te behalen als je dat integreert tot één systeem. BTG en haar partners zijn voorstander van het ontwikkelen van standaarden die dat mogelijk maken. Dat soort standaardisaties kun je qua mobiele netwerken op allerlei plekken realiseren. Uiteraard worden deze discussies gevoerd met alle partijen die in dit traject een rol spelen. Ook daar is BTG een verbinder en het bij elkaar brengen van de juiste partijen en het bundelen van vragen, daar zijn we aan gewend” aldus Claessen.
Private netwerken
Parrallel aan de klimaatdoelen spelen nog twee andere doelstellingen waar BTG zich sterk voor maakt. Eén, de verduurzaming van de keten. Inzet is het terugdringen van elektronisch afval, e-waste, een verlengde levensduur voor apparatuur en het terugwinnen van zeldzame grondstoffen. Een tweede beleidsdoel betreft de toenemende behoefte aan private netwerken voor kritische diensten. “Afgelopen week lag het Vodafone-netwerk een tijdje eruit. Er zijn gebruikers, zoals de Politie, Brandweer, Ziekenhuizen, maar ook bijvoorbeeld de havens van Rotterdam en Amsterdam, die een continue verbinding nodig hebben. Voor dit soort partijen is een ongestoord datanetwerk ‘mission critical’ en ‘business critical’,” vertelt Claessen. “BTG spant zich in om een privaat deel van het communicatienetwerk te reserveren voor private netwerken voor deze doelgroep. Uiteraard voeren we deze discussies weer met die partijen, die een rol spelen in dit traject.”
Duurzaamheid als keuze
Datacenters verbruiken ongeveer 2,3 procent van de nationale elektriciteit, zo heeft het CBS in 2020 berekend in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Het digitale dataverkeer groeit de komende tien jaar exponentieel. Om de gevolgen van groeiende datastromen op de CO2-uitstoot te beperken, is in de eerste plaats een focus op efficiency verhogende innovaties door technologie- en telecombedrijven nodig. Daarbij valt te denken aan de inzet van efficiëntere apparatuur en het uitfaseren van oudere generaties mobiele netwerken. Datacenters zoeken naar manieren om de geproduceerde restwarmte te benutten, bijvoorbeeld door deze aan te sluiten op lokale warmtenetten. Bedrijven kunnen een verschil maken in milieu-impact door duurzaamheid bij de keuze van een leverancier mee te nemen.