Digitalisering heeft vaak betrekking op de ouderenzorg. Maar generatie Y heeft het nakijken. “Dat komt onder meer door onmacht en een gebrek aan kennis bij artsen over wat er allemaal mogelijk is.”
“Het is wachten op een disruptor die zijn intrede doet en het hele systeem omver schopt.”
‘De huisartsenpraktijk is momenteel gesloten. Wij zijn bereikbaar van…’ Anke Vermeulen, medisch redacteur van onder andere de medische nieuwsapp MedZine News bij Medix Publishers, sprak openlijk haar verbazing uit over de huidige gang van zaken bij huisartsenpraktijken. De 26-jarige schreef er een blog over, die op de website van Mobile Doctors werd gepubliceerd. “Ik wilde een afspraak maken met mijn huisarts. Daarvoor werd ik maar liefst vier keer in de wacht gezet om vervolgens te horen dat mijn huisarts op vakantie was”, zo vertelt ze. “Voor mijn generatie is het onbegrijpelijk dat digitalisering en e-health in de huisartsenpraktijk nog niet verder zijn doorgevoerd.”
Als bestuurslid van de Sustainable Healthcare Challenge, een stichting die jong ondernemerschap in de zorg stimuleert, ziet Vermeulen wel veel goede initiatieven voorbijkomen. “Zoals een van de winnaars van dit jaar: Bluemed, een start-up die een communicatieplatform heeft ontwikkeld waarmee wondzorgverleners het zorgtraject van een patiënt met een complexe wond kunnen volgen. Een fantastisch idee.”
Een andere start-up is Mount, dat diverse prijzen in de wacht sleepte. Het jonge bedrijf biedt een online tool voor patiënten waarmee voorafgaand of na afloop van een consult behandelopties inzichtelijk gemaakt worden ten aanzien van de diagnose. Maar ook volgens founder Renske de Bruine gaat digitalisering in de zorg nog niet erg snel. Zelf heeft ze jarenlang voor de financiële sector gewerkt en daar de digitalisering meegemaakt. “Tien jaar geleden spraken we over e-banking, maar tegenwoordig noemen we alle zaken die je digitaal kunt doen, gewoon weer banking. Het is ingeburgerd. In de zorg wordt al jaren onderscheid gemaakt tussen health en e-health. Dat betekent dat we er nog niet zijn. Maar onze sector staat aan de vooravond van een enorme ommekeer. Het is een kwestie van tijd voordat hier een disruptor zijn intrede doet en het hele systeem omver schopt.”
Ondanks dat er veel zorggerelateerde ICT-start-ups zijn, blijft implementatie dus vaak uit. Dat heeft volgens Vermeulen verschillende oorzaken. “Er is een gebrek aan financiële vergoedingen voor de tijd die artsen stoppen in ICT-diensten. Bij de implementatie spelen bijvoorbeeld zorgverzekeraars een belangrijke rol. Zij zouden het gebruik van ICT-diensten, zoals een online consult, kunnen stimuleren door mee te denken over de vergoeding ervan.” De Bruine vult aan: “Het komt ook doordat we in de zorg met ontzettend veel stakeholders rekening moeten houden, zoals patiëntenfederaties, overheid en verzekeraars.” Dat verklaart volgens haar ook waarom digitalisering in de zorg trager gaat dan in de financiële sector.
Digitalisering in de zorg: de technologie is er en Generatie Y is er klaar voor. En de artsen? “Het is volgens mij geen onwil dat er speelt onder dokters, maar onmacht en een gebrek aan kennis over wat er allemaal mogelijk is”, denkt Vermeulen. Volgens het onderzoek van Nictiz en NIVEL willen artsen inderdaad wel investeren in digitale diensten. En daar heeft niet alleen Generatie Y profijt van, maar ook de jongere én oudere generaties met een smartphone of iPad op zak. Vermeulen: “Het is belangrijk om met verschillende partijen samen te werken om zo stap voor stap tot oplossingen te komen waarbij de workflow van de arts wordt verbeterd. Ook moet het belang van de patiënt niet uit het oog worden verloren. Vallen en opstaan hoort bij dit proces.”
Feit
Gamification wordt ingezet om mensen te helpen bij het revalideren. Zo heeft AMC een game uitgebracht voor patiënten met een polsfractuur. Het spel is als app te downloaden. Door middel van polsbewegingen laten de spelers waterdieren zwemmen. Het spelelement moet patiënten stimuleren dagelijks hun polsoefeningen te doen.