Diplomafraude lijkt fors toe te nemen, onder meer in de zorg. Wat moet je () doen om te voorkomen dat er iemand met valse papieren voor je gaat werken? En waarom moet je altijd aangifte doen als daar toch sprake van is?
Fraude met diploma’s: het komt steeds vaker voor. Vooral in sectoren die worstelen met grote personeelstekorten is het aan de orde van de dag. Zo luidde de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd begin dit jaar de alarmklok over het grote aantal meldingen van diplomafraude en valse verklaringen omtrent het gedrag (vog’s) in de zorg. De meldingen komen vooral uit de gehandicaptenzorg, de geestelijke gezondheidszorg, verpleeghuizen en de wijkverpleging, maar ook uit de jeugdzorg. En de cijfers liegen er niet om: de inspectie spreekt van een verdubbeling in vergelijking met eerdere jaren. Maar of deze aantallen een betrouwbare afspiegeling zijn van de werkelijkheid of slechts het topje van de ijsberg is moeilijk in te schatten. Zekerheid of elke werkgever bij diplomafraude ook daadwerkelijk aangifte doet, is er niet.
Zelf controleren
Ook DUO merkt dat diplomafraude aan de orde van de dag is. Steeds meer werkgevers nemen contact op met vragen over de echtheid van diploma’s. Met het overleggen van het digitale uittreksel uit Mijn diploma’s kan een sollicitant aantonen dat hij zijn kwalificatie/diploma daadwerkelijk behaald heeft.
Door gebruik te maken van het uittreksel kan een werkgever zich op een relatief eenvoudige wijze ervan verzekeren dat hij voldoende gekwalificeerd personeel in dienst neemt.
Het afgelopen jaar is het bestaan en gebruik van het digitale uittreksel afkomstig uit Mijn diploma’s actief onder de aandacht gebracht bij diverse organisaties, zoals uitzendbureaus, werkgevers, belangenbehartigers en HR-softwareleveranciers.
Gratis digitaal uittreksel
Om fraude met diploma’s te voorkomen adviseert de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) werkgevers om altijd te vragen naar een digitaal uittreksel. Dat kan via mijndiplomas.nl, een register van de overheid waarop diplomagegevens van de meeste door het ministerie van OCW erkende Nederlandse opleidingen staan. De website van DUO vermeldt welke diploma’s zijn opgenomen in Mijn diploma’s. Iedereen kan daaruit een digitaal uittreksel van het door hen behaalde diploma gratis downloaden. Zo’n digitaal uittreksel is een officieel bewijs dat een diploma behaald is. Als werkgever moet je zo’n digitaal uittreksel op echtheid controleren. DUO heeft voor werkgevers hiervoor een infographic ontwikkeld.
Overigens heb je als werkgever geen toegang tot Mijn diploma’s. Alleen de sollicitant zelf, erkende onderwijsinstellingen en enkele overheidsinstanties kunnen daar inloggen.
Altijd aangifte
Twijfel je over de echtheid van een digitaal uittreksel omdat het niet voldoet aan de voorwaarden? Accepteer dit dan niet en neem contact op met DUO. Als er daadwerkelijk sprake is van fraude doet DUO altijd aangifte. Het Openbaar Ministerie kan iemand vervolgen voor valsheid in geschrifte, en is daar ook actief in.
Meer weten?
Voor vragen is DUO op werkdagen telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur: tel. 050 599 77 78. Mailen kan ook: diplomadiensten@duo.nl.