Als deelnemer aan het verkeer wil je met een gerust gevoel op pad. Kunnen vertrouwen op een veilige auto of (deel)scooter, maar wél met oog voor een schone leefomgeving. Het doel van de RDW? Veilige en duurzame mobiliteit voor burgers en het bedrijfsleven.
Wij combineren up-to-date expertise op het gebied van voertuigen, registratie en informatie en wij zijn betrokken bij alle typen voertuigen van wieg tot sloop. De vele nieuwe typen voertuigen én een groei in mobiliteitswensen in een druk land vraagt expertise van onze medewerkers, maar ook een intensivering van de samenwerking met ketenpartners. Zo gaan de ontwikkelingen rond zelfrijdende voertuigen heel snel. Dit vereist een goede vertaalslag van verantwoordelijkheden in de driehoek van bestuurder, voertuig en omgeving.
Technologie
Wij ondersteunen innovatie in mobiliteit door beheerste implementatie van nieuwe voertuigsoorten. Nieuwe voertuigen en voertuigsystemen brengen risico’s met zich mee, daarom zijn technische eisen en regelgeving leidend. Voor veiligheid en milieu. Wij praten en denken mee over deze regels en zorgen voor een zo veilig mogelijke introductie. Een goed begrip van de ontwikkelingen in technologie is noodzaak. Daarom ontwikkelen wij met partners een nieuw mobiliteits- en infrastructuurcentrum voor tests en om onze kennis uit te bouwen.
Levenscyclus
Het toezicht op voertuigen maken we intensiever. In plaats van één keer testen en toelaten en vervolgens de controle met de APK, gaan we toe naar continu toetsen aan de veiligheids- en duurzaamheidseisen. Moderne auto’s zijn immers computers op wielen en krijgen te maken met software-updates en cybersecurity. Dit alles kan de eigenschappen van een voertuig veranderen, bijvoorbeeld omdat de motor krachtiger wordt. Veiligheid heeft tegenwoordig een nieuwe dimensie en daarom is het belangrijk om ieder voertuig tijdens z’n hele levenscyclus te volgen.
Aansprakelijkheid
Het kentekenregister is onmisbaar. Denk aan gemeenten die een milieuzone willen inrichten of parkeren voor elektrische auto’s goedkoper willen maken. Voor deelmobiliteit moet helder zijn wie precies wanneer heeft gereden. En wat te denken van voertuigen met slimme rijondersteuning? De aansprakelijkheid moet onomstreden zijn. En uiteraard ook de privacy. Die staat voorop.
Samen, veilig en duurzaam
Het is belangrijk dat we onbezorgd in een auto kunnen stappen en aan het verkeer kunnen deelnemen. Als hij nieuw is maar ook als hij al jaren rijdt. Omdat we weten dat het voertuig veilig is en de belasting van de natuur tot een minimum is beperkt. Dit kunnen we niet alleen. Wij werken samen met de verschillende (internationale) partners in de voertuigketen. Ministeries, Rijkswaterstaat, CBR en gemeenten, voertuigfabrikanten en garagebedrijven, kennisinstituten en uiteraard iedere individuele voertuigbezitter.
Met elkaar zijn we verantwoordelijk voor een veilig en duurzaam wegverkeer in Nederland, nu en in de toekomst.
De focus van de RDW ligt de komende jaren op het realiseren van maximale mobiliteit voor burgers en bedrijfsleven: veilig én duurzaam.