De elektronische handtekening is, als vervanging van de ‘natte handtekening’, bezig aan een onstuitbare opmars. De digitale handtekening biedt veel voordelen. Voor de klant is het niet meer nodig om ‘even langs te komen’ om een document te ondertekenen of om documenten op te sturen. De techniek wordt steeds laagdrempeliger en veiliger.
Een elektronische handtekening heeft op grond van artikel 3:15a van het Burgerlijk Wetboek dezelfde rechtsgeldigheid als een ‘natte’ handtekening. Een belangrijke voorwaarde die daarbij wordt gesteld, is dat de elektronische handtekening voldoende betrouwbaar is, mede gelet op het doel waarvoor het wordt gebruikt.
De betrouwbaarheid hangt af van de wijze van ondertekenen. Van een ‘gewone’ elektronische handtekening is bijvoorbeeld sprake bij een scan van een document met een fysieke handtekening. De rechtsgeldigheid in de rechtszaal hiervan is laag. Bij een gekwalificeerde elektronische handtekening is de ondertekening van het document gekoppeld aan een gekwalificeerd certificaat. Hiermee wordt de identiteit van de ondertekenaar gewaarborgd, waardoor de betrouwbaarheid van de handtekening gegarandeerd is. Een document ondertekend met de gekwalificeerde e-handtekening is juridisch bindend.“Je kunt op een bierviltje iets afspreken en dan heb je een ‘contract’, waarover je in de rechtszaal kunt discussiëren in hoeverre je daaraan bent gehouden. Zet je een gekwalificeerde elektronische handtekening, dan komt de bewijskracht bij de tegenpartij te liggen. Dat is een enorm voordeel. Bij andere vormen van ondertekening – geavanceerd, eenvoudig – ligt dat minder eenduidig,” vertelt Kick Willemse van Evidos, een specialist is in digitale handtekeningen en identificatie.
Tot voor kort was een aantal omslachtige stappen nodig om een gekwalificeerde elektronische handtekening te zetten, waardoor de aanvraag van een gekwalificeerd certificaat tijd en geld kostte. Dankzij slimme apps en gezichtsherkenningssoftware is de identificatie steeds laagdrempeliger. Als voorbeeld noemt hij de klantidentificatie bij de bank. “Vroeger moest je met je paspoort langs om die te laten controleren en om ter plekke je handtekening te zetten. Nu scan je je paspoort of identificatiekaart en je gezicht met de app en vervolgens kun je door. Dat voelt minder complex dan een wachtwoord en sms, maar voor de bank is het betrouwbaarder en veiliger.”
Willemse is al 25 jaar betrokken bij de ontwikkelingen rondom een betrouwbare digitale identiteit op internet. “Waar je vroeger met gebruikersnaam en wachtwoord inlogde, snappen mensen nu al dat ze een sms’je krijgen om een aanvullende veiligheidscode in te toetsen om toegang te krijgen tot een persoonlijke omgeving. De digitale identiteit is uiteindelijk een belangrijk ingrediënt van een digitale handtekening. Als je tekent met een goede, hoogwaardige identiteit, kun je bijvoorbeeld op een sluitende manier aantonen wie op welk moment zijn huis heeft verkocht, en wie het huis heeft gekocht.”
Europese regelgeving
“We komen in een tijdperk dat het uitgeven van een digitale identiteit net zo makkelijk is als het verstrekken van een gebruikersnaam en wachtwoord. Bovendien voldoet het aan het allerhoogste betrouwbaarheidsniveau.” Op Europees niveau wordt het vraagstuk rondom e-identiteit technisch en juridisch gestandaardiseerd. “Hierdoor wordt digitale identiteit een exportproduct. De Belgische identiteit itsme® kun je ook al in Nederland aanvragen en gebruiken. Het interessante is dat er wet- en regelgeving in de maak is dat een elektronische identiteit die je in een ander land hebt gekregen, in principe ook moet kunnen gebruiken om bij de Nederlandse overheid in te loggen. De Europese commissie is bezig om dat te verplichten. Zodat je binnenkort bijvoorbeeld in plaats van DigiD kunt kiezen om met itsme® in te loggen bij de overheid.” Het is nog maar een kleine stap naar de digitalisering van het paspoort zoals we dat nu kennen, verklaart Willemse. “Apple en Google hebben hun software opengezet, zodat je de chip van je paspoort met je smartphone kan uitlezen. In combinatie met een biometrische gezichtscontrole kun je zo je identiteit bewijzen.”
GOEDE START 26 AUGUSTUS – TELEGRAAF.indd
Start vandaag nog met de digitale transformatie bij uw organisatie: www.evidos.com/nl