Vastgoed is de afgelopen jaren bijzonder populair als beleggingscategorie. De marktomstandigheden zijn goed en er is veel (vrij) kapitaal op de markt. Wie een beleggingspand wil kopen, heeft meer mogelijkheden dan financiering bij de bank. Van meer recente datum is de opkomst van peer-to-peer financiering van commercieel en bedrijfsvastgoed.
De populariteit van vastgoed is niet zo gek natuurlijk. De krapte in het woonaanbod zorgt ervoor dat de huurders in het vrijemarktsegment in de rij staan. En dan is er ook nog de waardevermeerdering van het vastgoed zelf.
Overwaarde
Je kunt anderen voor jou laten beleggen, maar je kunt natuurlijk ook zelf vastgoed aankopen. Dat is precies wat veel ouders voor hun kinderen doen. Eigen geld maakt het grote verschil. Als je over een groot eigen vermogen beschikt, kun je direct investeren in vastgoed, eventueel met behulp van aanvullende financiering. Dankzij de enorme prijsstijging van de afgelopen jaren, kun je de overwaarde van je eigen woning benutten voor de aankoop van een tweede huis, bijvoorbeeld een appartement voor de kinderen of een vakantiewoning. De huurinkomsten gebruik je vervolgens voor de rente en aflossing.
Vastgoedhypotheek
Wanneer je over een bescheiden vermogen beschikt of als ondernemer een (bedrijfs)pand wilt kopen in van plaats van te huren, kun je aankloppen voor een vastgoedhypotheek. Naast financiering via de bank zijn er steeds meer fintechplatforms die bemiddelen tussen ondernemers en vastgoedinvesteerders en vermogende particulieren. Voordeel van deze peer-to-peer financiering is de snelheid.
Bij zakelijk vastgoed wordt de aankoop deels uit privégeld betaald en deel gefinancierd door de bank of derden. Daarbij geldt het pand als (hypothecair) onderpand. De extra zekerheid is dat tot maximaal 80% van de waarde wordt gefinancierd. Je moet als belegger of ondernemer zelf de resterende 20% inleggen. Als ondernemer kun je ervoor kiezen (deels) te financieren vanuit de eigen bv of holding. Dan is het pand gelijk ook onderdeel van je pensioenvoorziening.
Rendement
Hoewel het prijsplafond voor vastgoed in zicht lijkt te komen, is het rendement op de verhuur nog steeds een belangrijke lokker voor beleggers. Vastgoedinvesteringen worden namelijk door twee factoren bepaald, de huizenprijzen en de huurprijzen. Gaat de aankoopprijs omhoog, zoals afgelopen jaren het geval is, dan druk dat het rendement. Gaat de gemiddelde huurprijs omhoog, dan stuwt dat het rendement. Als de stijging van de gemiddelde huizenprijzen en de gemiddelde huurprijzen gelijke tred houden, blijft vastgoed een interessante investering. Zelfs nu de maatschappelijke kritiek op vastgoedbeleggingen toeneemt vanwege de krapte op de woningmarkt.
De lange termijn
Niet iedereen heeft de financiële middelen om zelf een beleggingspand te kopen. In dat geval kun je kiezen om te investeren in een vastgoedfonds. Beleggen in vastgoed kan op verschillende manieren, vaak al vanaf een paar duizend euro. Als je deelneemt via een beursgenoteerd fonds of via een niet-beursgenoteerd fonds koop je participaties, aandelen of obligaties. Het fonds gebruikt dit voor de bouw of de aankoop van bijvoorbeeld kantoren, winkelcentra of woningen. Het is belangrijk om je vooraf goed te informeren over het fonds en je te verdiepen in het prospectus. Op de website van de AFM lees je waarop je allemaal moet letten.
Geld vast ‘in stenen’
Tenzij je belegt in een beursgenoteerd vastgoedfonds, is een vastgoedinvestering voor langere termijn. Het geld ligt vast voor een langere periode, dus het is belangrijk dat je alleen belegt met geld waar je niet direct bij hoeft te komen. Bij fondsen geldt vaak een beleggingstermijn van meerdere jaren. Datzelfde geldt voor een eigen pand. Je geld zit vast in ‘stenen’. Die verhandel je minder snel dan aandelen.